Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 52 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Crònica d'Ecoflor 2009 Imprimeix
divendres, 13 de febrer de 2009 00:43
AddThis Social Bookmark Button

Crònica de M. Bosch i M.C. Martinell

 Els passats 5 i 6 de febrer ha tingut lloc a Santiago de Compostela la VI Reunió del grup de treball d’ecologia i evolució floral (ECOFLOR), grup de treball que pertany a l’Asociación Española de Ecología Terrestre (AEET). L’esdeveniment s’ha desenvolupat al Centro de Estudios Avanzados de la Universidad de Santiago de Compostela. L'organitzador, en aquesta ocasió, ha estat el Dr. Luís Navarro (Grupo de Ecología y Evolución Floral Universidad de Vigo ) i ha reunit més de 60 investigadors nacionals i estrangers.

Seguint la filosofia d’aquest grup de treball, la reunió s’ha dissenyat per fomentar la discussió i l’intercanvi d’idees a partir de xerrades impartides per estudiants que volen discutir les seves hipòtesis de treball, dissenys experimentals, anàlisis o interpretacions dels resultats i xerrades d’investigadors que volen discutir noves hipòtesis o recuperar idees oblidades o no provades, en el camp de l’ecologia i l’evolució floral.

Aquest any es va tornar a comptar amb la presència del Dr. Jens Olesen de la University of Aarhus (Dinamarca), que va fer una xerrada sobre xarxes de pol•linització, analitzant com les afecten les relacions potencials no observades a la natura. Es va desenvolupar una petita sessió sobre xarxes, destacant una xerrada metodològica en la que es proposava un nou índex d’aniuament (WINE), que pondera la freqüència de les interaccions, i el software per calcular-ho. Es van tractar altres temes com la tendència a certa estructuració de sistemes de pol•linització generalistes com té lloc en Erysimum mediohispanicum, així com els factors que afecten la diversitat dels pol•linitzadors d’Erysimum popovii o la competència entre espècies generalistes amb morfologia similar com el cas de Tolpis barbata i Tuberaria guttata. També es va incidir en aspectes evolutius com les radiacions adaptatives de plantes mediterrànies (com ara el gènere Cistus) i macaronèsiques (com ara el gènere Echium), l’evolució floral en una secció del gènere Linaria, l’evolució de l’heterocàrpia i de les formes anuals en el gènere Scorzoneroides o les adaptacions de la morfologia floral de la flora cubana a la pol•linització per ratpenats. Altres aspectes que es van tractar a la reunió van ser com afecta el canvi climàtic a la reproducció sexual de les plantes, la relació entre la morfologia floral i sistemes reproductius, o pol•linització i integració fenotípica en diverses espècies de Narcissus, l’efecte de la reciprocitat estilar i l’eficàcia de la pol•linització en Lithodora, i els factors reproductius que mantenen la coexistència d’individus amb diferents nivells de ploidia en poblacions de Gymnadenia. També es van presentar treballs sobre aspectes demogràfics i evolutius en Plantago coronopus (que es relacionava amb la mida de les llavors) i en Cipripedium calceoulus o l’efecte del foc en la dinàmica poblacional d’una Erica sudafricana, que presentava formes anuals i perennes.

•    Més informació: Programa de la VI Reunió ECOFLOR (Santiago de Compostela, 2009)
 
 
 Participants de la VI reunió anual d’ECOFLOR celebrada els dies 5 i 6 de febrer a Santiago de Compostela (Foto: ECOFLOR)

 

La propera reunió se celebrarà a les Illes Canàries el febrer de 2010 i l’organitzarà Alfredo Valido. Per a més informació es pot consultar la pàgina web del grup de treball Ecoflor .
 
Darrera actualització de divendres, 13 de febrer de 2009 12:43