Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 23 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
V Reunió d'ECOFLOR a València Imprimeix
dimarts, 12 de febrer de 2008 00:20
AddThis Social Bookmark Button

Crònica de M. Bosch i M.C. Martinell

El passat 5 i 6 de febrer ha tingut lloc a València la V Reunió del grup de treball d’ecologia i evolució floral (ECOFLOR) , grup de treball que pertany a l’Asociación Española de Ecología Terrestre (AEET). L’esdeveniment s’ha desenvolupat al Jardí Botànic de València i els organitzadors han estat el Dr. Miguel Verdú (Centro de Investigaciones sobre Desertificación CSIC-UV-GV) i el Dr. Jaime Güemes (Jardí Botànic de València-UV).

Aquesta reunió s’ha dissenyat per fomentar la discussió i l’intercanvi d’idees a partir de xerrades impartides per estudiants que volen discutir les seves hipòtesis de treball, dissenys experimentals, anàlisis o interpretacions dels resultats i xerrades d’investigadors que volen discutir noves hipòtesis, recuperar idees oblidades o no provades, en el camp de l’ecologia i l’evolució floral.

Com a convidats especials es va comptar amb la presència del Dr. Jens Olesen de la University of Aarhus (Dinamarca), que va fer una xerrada sobre els mòduls en les xarxes de pol·linització i es va desenvolupar una petita sessió sobre aquest tema i el Dr. John Pannell de la University of Oxford (Regne Unit), que va parlar sobre els patrons de distribució de la repartició de sexes i dels nivells de ploïdia en una planta colonitzadora com és Mercurialis anua.

La resta de participants van tractar temes molt diversos. Així, la importància dels factors genètics i demogràfics en els estudis evolutius, l’efecte de la densitat local en la reproducció d’una planta anemògama (Pinus sylvestris), els efectes de les relacions de facilitació entre espècies en l’evolució floral o la transferència de pol·len entre plantes invasores (Carpobrotus edulis) i natives. Molts treballs presentats analitzaven els efectes dels pol·linitzadors en l’evolució de determinats caràcters florals com l’heterostilia o l’evolució floral dins de determinats gèneres, com Antirrhinum, Lithodora, Cistus o Galvezia, en molts casos complementats amb estudis de filogènia molecular i filogeografia. També és van exposar treballs sobre espècies concretes com els senyals florals en Dalechampia scandescens, la selecció fenotípica en Tolumnia gibertiana, experiments dissenyats a estudiar la importància de la pol·linització nocturna i diürna de Silene sennenii o els efectes de la posició floral en Olea europaea. Es va parlar també sobre l’evolució de determinades interaccions planta-animal, com és el cas de l’ornitofília a la Macaronesia o el paper dels llangardaixos com a visitants florals i pol·linitzadors. Alguns dels participants, en canvi, van insistir en veure les interaccions des del punt de vista dels insectes, presentant així un treball sobre l’assignació sexual no sempre paritària en una abella solitària (Osmia cornuta) i un altre que complementava els mètodes clàssics de censos de pol·linitzadors amb el recompte de pol·len directament a sobre els insectes. Finalment es va presentar una proposta de base de dades sobre sistemes reproductius de les angiospermes.

El dia anterior (4 de febrer), aprofitant l’esdeveniment, es va realitzar un taller titulat "Utilización de la espectrofotometría para trabajar con el color en ecología y evolución" a càrrec dels Drs. Alfredo Valido i Pedro Jordano (Estación Biológica de Doñana-CSIC, Sevilla), en el qual es van explicar unes nocions molt bàsiques sobre la utilitat de l’ús del color en els estudis d’ecologia i evolució i els mètodes emprats per l’anàlisi del color. El taller es va centrar especialment en els aspectes més pràctics de mesurar el color de forma objectiva, fent una demostració de la utilització de l’espectrofotòmetre USB-2000 (o USB-4000) d’Ocean Optics, l’ús del software SpectraSuite i l’anàlisi de les dades obtingudes.
 
 
  • Més informació: Programa de la V. Reunió ECOFLOR (València, 2008) 
 
 
MARTES 5 Febrero 2008
9:00-9:30 John Pannell Quantitative genetics of sex allocation in a colonising plant
9:30-10:00 Xavier Picó Interacción entre demografía y genética: ¿Quién manda sobre quién?
10:00-10:30 Juan J. Robredo-Arnuncio Does crowding enhance promiscuity in plants?
10:30-11:00 Miguel Verdú ¿Existe evolución floral mediada por la facilitación?
CAFÉ
12:00-12:30 Alfredo Valido Lagartos como visitantes florales y/o polinizadores
12:30-13:00 Rocío Pérez Barrales La trampa de las señales honestas en Dalechampia scandens
13:00-13:30 Jordi Bosch Asignación sexual en una abeja solitaria: ¿existe la paridad absoluta?
13:30-13:50 Nacho Bartomeus Transferencia de polen entre plantas invasoras y nativas
COMIDA
16:00-16:20 Mª Carmen Martinell Polinización nocturna y diurna en Silene sennenii
16:20-16:40 Alejandro González La flora ornitófila de Macaronesia: rasgos florales a debate
16:40-17:00 Angel Vale Selección fenotípica en Tolumnia gibertiana (Orchidaceae)
17:00-17:30 Marcos Méndez Neo-Yampolsky: una base de datos sobre sistemas sexuales en Angiospermas
17:30-17:45 Marcos Méndez Propuesta acción integrada Sistemas Reproductivos
     
MIÉRCOLES 6 Febrero 2008
9:00-9:30 Jens M Olesen Modules in pollination networks
9:30-9:50 Benigno Padrón Nestedness, also a pattern in 1-mode networks?
9:50-10:10 Ana M. Martín González Redes de polinización: ¿podemos incorporar la perspectiva del polinizador?
10:10-10:40 Virginia González Are modules explained by floral properties?
10:40-11:00 Pablo Vargas. ¿Es la flor personada de Antirrhinum especializada?
CAFÉ
12:00-12:30 Juan Arroyo Polinizadores revoloteando alrededor del árbol filogenético, o

cómo pueden afectar a la evolución de la heterostilia

12:30-12:50 Victoria Ferrero El polimorfismo floral en Lithodora: evolución y reversión de la heterostilia en dos procesos de especiación independientes
12:50-13:10 Mario Fernández-Mazuecos Evolución de caracteres florales y filogeografía de tres especies de Cistus de flor blanca
13:10-13:30 Carlos Granado Andromonoecia y efectos arquitecturales en el acebuche
13:30-14:00 Alan Forrest Floral evolution and pollination in Galvezia (Antirrhineae)
COMIDA
15:30- ASAMBLEA  
 
 
Darrera actualització de dimarts, 12 de febrer de 2008 00:36