Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Benvinguts al portal BIOC PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 13 de maig de 2007 13:50
AddThis Social Bookmark Button

Des de fa deu anys, l'Equip de recerca en Biologia de la Conservació de Plantes (BioC) es dedica a l'estudi del fenomen de la pèrdua de biodiversitat vegetal a la Regió Mediterrània occidental, principalment a través de la investigació en biologia de poblacions de mida molt reduïda, resultat de la fragmentació dels hàbitats causada per les activitats humanes. L'equip pertany al GReB , Grup de Recerca Consolidat a Catalunya. Un aspecte essencial de la recerca científica és la divulgació dels resultats obtinguts, sobretot amb fons públics, i, amb aquesta finalitat, hem preparat el Portal de Biologia de la Conservació de Plantes que teniu davant dels ulls i que hem publicat des de l'u de novembre de 2007.

Us donem la benvinguda a aquest nou Portal que combinarà la informació sobre l'activitat del propi equip de recerca (publicacions, notícies, etc.) amb informacions generals sobre biologia de la conservació de plantes, als Països Catalans i a tot el món. Ens agradarà que hi pugueu trobar documents d'utilitat (recursos, enllaços, adreces, projectes, agenda d'actes, congressos, ofertes de treball, etc.) i també que hi pugueu participar enviant informacions i dades que creieu que poden ser valuoses per als interessats en les plantes amenaçades, tant professionals com no professionals, que seleccionarem per fer un producte àgil i útil.

EL CONTEXT DE LA NOSTRA RECERCA

La pèrdua de diversitat vegetal, tant a escala dels ecosistemes com dels tàxons i de les races genètiques, és un dels problemes més greus que afecten al conjunt de la biosfera. Aquest fet pot atribuir-se, entre altres causes, als efectes de l´erosió (conseqüència dels incendis forestals, d´un pasturatge excessiu en zones muntanyenques, etc.) i el canvi d´ús del territori (urbanització del sòl i construcció de grans infraestructures). Als Països Catalans, el turisme i la construcció són dels sectors econòmics més importants, i el coneixement de les repercusions que tenen sobre el medi ambient i l´establiment de mesures per a la seva preservació ha de representar una activitat prioritària per les diferents administracions. Entre els elements naturals afectats per les activitats del sector turístic, hi ha el conjunt de la biodiversitat, els components més afectats de la qual són els hàbitats, les espècies i les poblacions més sensibles. Les espècies més sensibles són les catalogades amb algun grau d´amenaça, i es pot produir l'extinció de moltes d´aquestes si no s´adopten mesures encaminades a la seva conservació.

Erodium rupestre (caragola) a les altes codines de la muntanya de Montserrat, al maig de 2002 (Foto: J. Simon), durant els estudis de biologia de la pol·linització i biogeografia molecular.

La principal activitat de recerca de aquesta línia s'encamina al coneixement de la biologia de les espècies amenaçades com a base per a l'adquisició de mesures de gestió adequades.


Darrera actualització de dimecres, 29 d'octubre de 2008 12:48