Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Cens 2018 de l'esperó de Formentera PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 3 de juny de 2018 22:28
AddThis Social Bookmark Button

 

Durant la setmana passada, el nostre company C. Blanché ha desenvolupat els treballs de verificació de la recuperació post-incendi de l'esperó de Formentera (Delphinium pentagynum subsp. formenteranum), a la localitat clàssica del Torrent de Cala Saona, després dels focs que s'hi van produir l'any passat (vegeu E-Opinió 41, al Portal BioC).

 

La localitat clàssica de l'esperó de Formentera té els nuclis en recuperació post-incendi delimitats i protegits pel Govern Balear (Foto: C. Blanché)

 

El nucli poblacional principal es va recuperar amb vitalitat (cens d'adults reproductors força més elevat respecte al descrit a l'estudi genètic, López-Pujol et al., 2003), amb taxes de floració molt elevades, de manera anàloga al comportament demogràfic mesurat enguany pel BioC al seguiment de Delphinium bolosii. Malgrat el foc, han emergit força rizomes que no havien atès l'estat vegetatiu en aquell moment, de manera que en 2018 s'hauria produït una màxima exposició de genotips, amb possibilitat d'enriquiment màxim del banc de llavors (els individus que han començat a granar ho han fet de manera saludable i amb força).

 

La màxima visibilitat en les dates de plena floració ha permès detectar la presència de l'espècie en quatre quadrats UTM de 1 x 1 de l'illa més, tal com assenyala el BioAtles del Govern Balear. Per contrast amb la zona cremada, s'ha pogut observar un nucli encara més important demogràficament prop de la cruïlla d'accés a Punta Roma, també incendiada en els mesos precedents. Aquestes dades confirmen la correcta reavaluació del tàxon feta a la segona edició del Llibre Vermell de la flora balear (Sàez, Rosselló i Fraga, 2017), considerat ara com a VU D2.

 

Més informació

  • Lopez-Pujol, J., M. Bosch, J. Simon & C. Blanché (2003). Population genetics and conservation priorities for the critically endangered island endemic Delphinium pentagynum subsp. formenteranum. Biodiversity and Conservation 12: 1937-1951
  • Sàez, L., J.A. Rosselló & P. Fraga (2017). Llibre vermell de la flora vascular de les Illes Balears. 2ona Edició. Govern de les Illes Balears, Palma.
Darrera actualització de diumenge, 3 de juny de 2018 22:45