Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
E-Flaixos en BCP, 20
dimarts, 29 de març de 2011 15:28
AddThis Social Bookmark Button

Podeu accedir als E- Flaixos anteriors (1-19), fent clic aquí

  • Orquídies: recerca participativa

Les orquídies del Ripollès a l’abast de tothom (1/4/2011)

Dins el marc del programa de recerca participativa de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), enguany s’inicia un nou projecte d’estudi que se centrarà en el coneixement de les orquídies del Ripollès. Aquesta és una activitat oberta a la participació de qualsevol persona interessada en el coneixement d’aquest grup de plantes, sigui quin sigui el seu grau de coneixements o el temps de dedicació de que disposi, i inclou des de sortides de camp a diferents activitats de formació (reconeixement d’espècies, fotografia de la flora, bases de dades, etc.).
A partir de l’experiència de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN i conjuntament amb experts i entitats del Ripollès, es vol iniciar aquest projecte de recerca amb l’objectiu de contribuir a un millor coneixement del patrimoni natural del Ripollès mitjançant la participació de totes aquelles persones a les quals interessi treballar en favor de la natura.

El proper divendres 1 d’abril, a les 20 h, al Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses, se celebrarà una reunió oberta a tothom que estigui interessat a participar en l’estudi de les orquídies del Ripollès. Durant aquesta reunió s’exposarà la metodologia a aplicar i s’establirà un programa de treball en funció de les característiques de les persones que participin en aquest estudi.

  • Publicacions


Flora Montiberica 47 (2011)

Amb data 11 de gener s’ha publicat el volum 47 de la revista Flora Montiberica. El volum inclou la descripció de nous híbrids aragonesos de Sideritis (G. Mateo), d’una nova espècie descrita de Menorca (Polycarpon dunense Fraga & Rosselló, cf. notícia del BioC), una nova espècie detectada al País Valencià (Anarrhinum laxiflorum Boiss, per Güemes et al.) i  sengles articles d’Aragoneses et al. i de Ferrer & Guera amb dades corològiques valencianes.

Més informació, sumari i pdf – Web de Flora Montiberica


Bouteloua 7 i 8 (2011)

Amb data 27 de març s’han publicat els volums 7 i 8 de la revista Bouteloua, de la qual és ànima Daniel Guillot. Els continguts del sumari i els pdf corresponents es poden baixar gratuïtament des de


Més informació, sumari i pdf – Web de Flora Montiberica



  • Cursos d’estiu

Universidad de Zaragoza


zEntre el 1-3 de juliol, l’equip de Begoña Garcia ha organitzat un curs a Jaca sobre  "INTERACCIONES BIOTICAS EN MONTAÑA. SU PAPEL EN EL MANTENIMIENTO DE LA DIVERSIDAD FRENTE A CAMBIOS GLOBALES".  S’hi tractaran temes relacionats amb conceptes i patrons generals, mètodes d’estudi, i casos pràctics i aplicats relacionats amb pol·linització, dispersió, herbivoria, facilitació, etc. Segons B. Garcia: El curso comprende 22 charlas en total, mas o menos la mitad impartidas por investigadores nacionales y la otra mitad extranjeros. Es una oportunidad de lujo poder juntarlos en un escenario tan estupendo como Pirineos a principios de verano.

Més informació

Web del curs – Universidad de Zaragoza


Universitat de Barcelona

 

jul

Des de temps ben remots, la humanitat ha tingut en els vegetals un dels recursos principals per a la seva subsistència. Però si bé els usos alimentaris, medicinals o tèxtils estan molt ben documentats, no ho està tant —o és menys conegut— el bagatge simbòlic, mític, màgic i religiós que han nodrit les plantes en pobles i cultures al llarg de la història. L'objectiu del curs és mostrar com diferents plantes han arrelat en l'imaginari col·lectiu i han passat a ser objecte de veneració, sovint associades a cultes divins i esdevenint motiu de reverència, admiració, atracció, misteri, avidesa i, fins i tot, terror. De caràcter interdisciplinari, el curs serà impartit per professorat provinent de diversos camps —la botànica, l’antropologia, la farmàcia, la història i la psicologia—, i combinarà coneixements propis de les ciències experimentals amb coneixements humanístics. El curs és coordinat per C. Benedí, C. Blanché i J. Simon.

 

Web del curs - Els Juliols, UB

 

 

  • Actualitat de televisió


Reportatge C33 Thalassa: El somni de Carl Faust

33

El 25/2/2011, C33 va emetre un reportatge dedicat a Carl Faust, fundador de Marimurtra: El somni de Carl Faust

Sumari:
Carl Faust va ser un empresari alemany establert a Catalunya a principis del segle XX que, un cop jubilat, va invertir tota la seva fortuna per fer realitat el seu somni vital: crear un jardí botànic a Blanes, que va batejar amb el nom de Marimurtra. Motivat per la seva fascinació per la Costa Brava i la seva passió per la ciència, va voler crear un espai on científics d'arreu del món poguessin dedicar-se a la investigació envoltats d'un ambient idíl•lic entre la naturalesa i el mar. El paper de Faust com a mecenes de joves científics va ser fonamental en els inicis de la biologia marina a les nostres costes.

Veure el vídeo: Enllaç al programa Thalassa – Canal 33


Les plantes són intel·ligents?

Reportatge del programa Redes (TVE2) emès el 16/1/2011
Redes - Las raíces de la inteligencia de las plantas

Sumari:
Stefano Mancuso, botànic, Universitat de Florència: “ Las plantas no tienen cerebro, las plantas no tienen ni una sola neurona… pero ahora sabemos que las plantas perciben lo que sucede a su alrededor, se defienden contra sus depredadores, engañan a sus presas, e incluso se comunican entre ellas. ¿Cómo lo hacen? ¿Tienen sentidos como nosotros? ¿Hablan entre ellas?" - Entrevista d'Eduard Punset amb Stefano Mancuso


Veure el vídeo – Web de RTVE (Redes)


Vídeos divulgatius


A través de la xarxa ECOFLOR, hem rebut del company L. Navarro el següent anunci dels vídeos de divulgació que han preparat


v

Estrategias adaptativas: Hipótesis de la “Alarma contra ladrones"

Realitzat en animació 3D, tracta d'explicar l'estratègia adaptativa que promou la bioluminiscència en algues dinoflagelades.

Veure el vídeo
- Vimeo

Invasiones biológicas: el caso del visón americano

Animació en Flash dirigida al públic infantil, que pretén mostrar algunes de les consequències que pot tenir la invasió dels nostres ecosistemes pel visó americà.

Veure el vídeo - Vimeo

Darrera actualització de dimecres, 30 de març de 2011 11:40