Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Beques al Centre de Documentació PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 2 de maig de 2019 10:19
AddThis Social Bookmark Button

 

 

 

El Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal de la UB (CeDocBiV) ofereix 2 beques de col·laboració per a estudiants de les Facultats de Biologia i de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació.

 

Són 2 beques de 10 hores setmanals d'octubre a juny del curs 2019-2010. El CeDocBiV agraeix que feu difusió de la convocatòria.

 

Termini per presentar les sol·licituds: el divendres 10 de maig de 2019

 

Més informació

  • Convocatòria al taulell d’anuncis de la Seu Electrònica de la Universitat de Barcelona: https://seu.ub.edu
  • CeDocBiV - Web del CRAI - UB
 
Contribució del BioC al "Llibre Blanc" (3era edició) PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 23 d'abril de 2019 16:08
AddThis Social Bookmark Button

Des del BioC, hem contribuït a l'actualització de dades sobre conservació de flora dels Països Catalans, mitjançant la preparació d'un capitol del llibre "Natura: Ús o Abús", que ha editat l'Institut d'Estudis Catalans en una nova  versió electrònica.

 

Aquesta publicació representa la tercera edició d'aquesta obra, que ja és un referent clàssic de la conservació de la Natura al nostre país (vegeu Notícia BioC 23/4/2019)

 

El capítol, redactat per Cèsar Blanché i Llorenç Sàez, conté una primera part de diagnòstic i una segona de propositiva, seguint els criteris marcats pels editors de l'obra, R. Folch, J. Peñuelas, D. Serrat i J. Germain. A continuació us n'oferim l'índex i l'enllaç a l'obra, d'accés obert.

 

PRIMERA PART: DIAGNOSI
1. ESTAT DE CONSERVACIÓ DE LA FLORA DELS PAÏSOS CATALANS. AVALUACIÓ DE LES AMENACES
1.1. Categories
1.2. Espècies amenaçades
1.3. Distribució de la flora amenaçada
1.4. Tipologia de les amenaces sobre la flora dels Països Catalans
1.5. Plantes no vasculars i altres grups vegetals i afins
1.6. Conclusió
2. LA CONSERVACIÓ: PRÀCTICA I INSTRUMENTS DE CONSERVACIÓ DE FLORA ALS PAÏSOS CATALANS
2.1. Andorra
2.2. Catalunya del Nord
2.3. Franja d’Aragó
2.4. País Valencià
2.5. Balears
2.6. Catalunya
3. ÀNÀLISI DE TENDÈNCIES EN L’ESTAT DE CONSERVACIÓ DE LA FLORA
3.1. Constatacions
3.2. «Noves» amenaces

SEGONA PART: PROPOSITIVA
4. LES FITES PER A LA CONSERVACIÓ DE LA FLORA I LES ACCIONS A DESENVOLUPAR
4.1. Continuïtat
4.2. Paper dels tècnics
4.3. Paper dels investigadors
4.4. Col·laboració interterritorial
4.5. Compliment d’obligacions legals i adequació dels objectius als recursos
4.6. Finançament

 

Més informació

  • Blanché, C. & L. Sàez (2019). Espècies protegides i amenaçades: flora i funga. In: R. Folch, J. Peñuelas, D. Serrat & J. Germain (coord.), Natura: Ús o Abús (2018). Institut d’Estudis Catalans, Barcelona. Llibre electrònic disponible a https://natura.llocs.iec.cat/ [23/04/2019]. 5.c.I : 1-56. ISBN: 978-84-9965-457-7. DOI: 10.2436/15.0110.22.22
Darrera actualització de dimarts, 23 d'abril de 2019 16:24
 
Col·laboració del BioC amb la Universitat de València PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 27 de març de 2019 16:41
AddThis Social Bookmark Button

 

S'acaba de publicar a Global Ecology and Conservation la revisió de l'estat de coneixements del grup de Delphinium ser. Fissa, amb noves dades sobre demografia, modelització de nínxols, diversitat genètica i filogeografia d'un grup de tàxons estretament relacionats entre sí (Delphinium fissum subsp. fissum i subsp. sordidum, D. bolosii i D. mansanetianum), amenaçats i protegits i, la majoria, endèmics de la Mediterrània Occidental. L'estudi conclou que seria més eficient una avaluació i una gestió agrupada de les poblacions en el seu conjunt, actualment sota protecció de diverses administracions (vegeu resum al Portal BioC).

 

Delphinium bolosii, una de les espècies estudiades, a la vall del Segre (Foto: M. Bosch)L'estudi parteix de la col·laboració iniciada fa uns anys des del BioC amb aleshores investigadors del Jardí Botànic Marimurtra i la progressiva incorporació de nous especialistes, cadascun amb aportació de dades i coneixement dels respectius camps d'expertesa. L'equip, finalment, ha agrupat investigadors de l'Institut Botànic de Barcelona (Jordi López-Pujol, Sergi Massó i Sònia Herrando-Moraira), de la Universitat de València (Josep A. Rosselló), d'Ingniagreen (Alberto del Hoyo) i de la Facultat de Farmàcia de la UB (Maria Bosch, Joan Simon i Cèsar Blanché)

 


Més informació

  • Enllaç a l'article: Bosch, M., Herrando-Moraira, S., del Hoyo, A., López-Pujol, J., Massó, S., Rosselló, J.A., Simon, J., Blanché (2019) - New conservation viewpoints when plants are viewed at one level higher. Integration of phylogeographic structure, niche modeling and genetic diversity in conservation planning of W Mediterranean larkspurs, Global Ecology and Conservation 2019, doi:https://doi.org/10.1016/j.gecco.2019.e00580.
Darrera actualització de dimecres, 27 de març de 2019 16:50
 
Sergi Massó, professor a la UAB PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 1 de març de 2019 13:56
AddThis Social Bookmark Button

El nostre company Sergi Massó comença des d'avui una nova etapa de la seva tasca universitària.

 

Ha estat nomenat professor associat de Botànica a la Unitat de Botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Molta sort en el nou destí!

 
Sergi Massó, amb Sara Herrando-Moraira,  entrevistats per la televisió local de Shenzen, durant una de les sessions de pòsters de l'IBC2017 (Foto: J. López i S. Massó)

Darrera actualització de divendres, 1 de març de 2019 14:00
 
Actualització de dades de Delphinium bolosii PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 18 de febrer de 2019 16:24
AddThis Social Bookmark Button


Ja es troba disponible al web de la Llibreria de la Diputació de Barcelona el PDF de la IX Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, a la que van assistir els membres del BioC el 21 i 22 de novembre de l’any passat. Es tracta d’una monografia amb un recull de les trenta-set comunicacions que s’hi van presentar i la descàrrega és gratuïta.

 Les presentacions del nostre equip van consistir en les actualitzacions demogràfica i citogenètica, així com l'estudi de la biologia reproductiva de l'espero de Bolòs i van ser:

 

 

Bosch, M., Mampel, A., Bachs, I.,  Rovira, A., Molero, J., López-Pujol, J., Massó, S., Simon, J. & Blanché, C. (2019). Seguiment demogràfic i verificació de la variabilitat cromosòmica de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. IX Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac: 342-358. Diputació de Barcelona, Barcelona


Bosch, M., Mampel, A., Bachs, I., Massó, S., López-Pujol & Blanché, C. (2019). Pol·linització i reproducció de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. IX Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac: 359-377. Diputació de Barcelona, Barcelona

 

 

Més informació

Darrera actualització de dilluns, 18 de febrer de 2019 16:31
 
Són compatibles conservació i activitat militar? PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 9 de gener de 2019 18:09
AddThis Social Bookmark Button

Els terriroris analitzats a l'articleEls membres del BioC i del GReB Sergi Massó, Cèsar Blanché, Llorenç Sàez i Jordi López-Pujol són autors d'un article acabat de publicar en línia a la revista Collectanea Botanica en què es reflexiona sobre els efectes no buscats que genera l'activitat militar sobre la biodiversitat vegetal.

Després de repassar els evidents efectes devastadors de guerres i tota mena de destruccions, s'analitzen casos en què la preservació d'espais naturals situats fora de la devastació d'hàbitats causada per d'altres activitats antròpiques, en tractar-se de zones reservades o militaritzades. S'hi revisen casos de l'antiguitat i actuals, i a escala internacional, així com exemples del nostre país, entre els quals el castell de Xàtiva, el de Sant Ferran a Figueres, les instal·lacions culminals del Puig Major o l'illa de Cabrera.

L'article acaba amb una sèrie de recomanacions de gestió finals, tot destacant la necessitat de transferència de la gestió d'aquestes instal·lacions, almenys en part, a les autoritats competents en el regiment del medi natural.

 

Més informació


  • Massó, S., Blanché, C., Sáez, L. & López-Pujol, J. 2018. Are plant conservation and war compatible? The role of areas under dispute, military areas and military relics as nature reserves. Collectanea Botanica 37: e009. https://doi.org/10.3989/collectbot.2018.v37.009  (enllaç a l'article)
Darrera actualització de dimarts, 15 de gener de 2019 10:01
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL