Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Cens hivernal de Seseli farrenyi PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 4 de febrer de 2014 23:15
AddThis Social Bookmark Button



Sota l'impacte d'una tramuntana fortíssima, M.C. Martinell i A. Galian treballen en el cens demogràfic del Sèseli de Farreny, al Cap de Creus (Foto: S. Massó)


Diumenge passat, sota unes duríssimes condicions meteorològiques de vent i de fred, un equip del BioC format per M. Carmen Martinell, Sergi Massó i Almudena Galian van poder fer la darrera fase del seguiment anual de Seseli farrenyi, endemisme del Cap de Creus, en un projecte encarregat pel Parc Natural al nostre equip.
En paraules del nostre company Sergi Massó, "Feia molt de vent i un fred de bigotis, però hem pogut fer tota la feina".

 

Llegiu-ne més...
 
L'illa de Jeju, un refugi glacial PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 9 de gener de 2014 14:38
AddThis Social Bookmark Button

L'illa de Jeju (al mapa, a sota, a l'esquerra de Corea), situada a l'Estret de Corea, entre aquesta península i el Japó, és identificada com un refugi glacial, a partir del qual les estirps vegetals van recolonitzar les terres de Corea i, per això, l'illa, d'uns 1.800 km2 mereix ser considerada com a prioritat màxima per a conservació de riquesa biogeogràfica relíctica.

Aquestes conclusions es basen en l'anàlisi de les dades genètiques al·loenzimàtiques de Selliguea hastata, una falguera homospòrica, i de la comparació amb les dades d'altres tàxons aportades per la bibliografia, en el recent treball de Jordi López-Pujol, com a part d'una col·laboració internacional amb investigadors de Japó, Corea i Taiwan, que ha publicat recentment la revista American Journal of Botany.

 

Chung, M. Y., Moon, M.-O, López-Pujol, J. Maki, M., Yamashiro, T., Yukawa, T., Sugiura, N., Lee, Y.-L. & Chung, M. G. (2013). Was Jeju Island a glacial refugium for East Asian warm-temperate plants? Insights from the homosporous fern Selliguea hastata (Polypodiaceae). American Journal of Botany 100 (11): 1-10 (online first, DOI: 10.3732/ajb.1300134)

Llegiu-ne més...
 
Història poblacional de plantes carnívores PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 9 de gener de 2014 10:58
AddThis Social Bookmark Button

Drosera rotundifolia (Foto: Wikimedia, P. Douhly)

La prestigiosa revista American Journal of Botany acaba de publicar un article de Jordi López-Pujol amb els professors MY Chung i MG Chung, de la Universitat de Gyeonsang de Corea, on s'analitza, a partir de dades genètiques, l'origen de les poblacions coreanes de dues espècies d'atrapamosques, les carnívores Drosera peltata i D. rotundifolia. Així, D. peltata mostra un únic origen (S. Japó o S. Xina) amb dispersió postglacial, mentre que D. rotundifolia hauria sobreviscut el màxim glacial (LGM) in situ, conservant genotips de diversos orígens, la qual cosa imposaria estratègies de conservació diferenciades en ambdós casos.

 

 

 

Chung, M. Y., López-Pujol, J. & Chung, M. G. (2013). Population history of the two carnivorous plants Drosera peltata var. nipponica and Drosera rotundifolia (Droseraceae) in Korea. American Journal of Botany 100 (11): 1-9 (online first, DOI: 10.3732/ajb.1200486)

Darrera actualització de dijous, 9 de gener de 2014 14:36
Llegiu-ne més...
 
Diversitat genètica d'una orquídia de Corea PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 9 de gener de 2014 09:56
AddThis Social Bookmark Button

Cremastra appendiculata. Foto: Wildflowers of Shimane

El nostre company Jordi López-Pujol acaba de publicar, amb un equip d'investigadors coreans i japonesos la història de les poblacions de l'orquídia coreana Cremastra appendiculata var. variabilis. A través de l'anàlisi dels nivells i la distribució de les dades al·loenzimàtiques conclouen que la distribució actual derivaria de múltiples orígens (múltiples refugis glacials), amb gran capacitat de dispersió de granes.

Chung, M. Y., López-Pujol, J., Moon, M.-O., Maki, M., Yukawa, T., Sugiura & Chung, M. G. (2013). Population history of the terrestrial orchid Cremastra appendiculata var. variabilis from Korea, inferred from levels and distribution of genetic diversity. Botanical Journal of the Linnean Society (online, 2013 DOI: 10.1111/boj.12109)

Darrera actualització de dijous, 9 de gener de 2014 14:59
Llegiu-ne més...
 
Noves dades cromosòmiques mediterrànies PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 8 de gener de 2014 10:26
AddThis Social Bookmark Button

La sèrie MCNR (Mediterranean Chromosome Number Reports) que publica OPTIMA, ha arribat al seu volum núm 23, que acaba d'aparèixer a la revista Flora Mediterranea. Aquesta contribució, editada per G. Kamari, C. Blanché & S. Siljak-Yakovlev inclou noves dades cromosòmiques de 56 tàxons de diversos països mediterranis.

Més informació

 
El BioC, a la Trobada de St. Llorenç del Munt PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 22 de novembre de 2013 09:39
AddThis Social Bookmark Button

Gonopteryx cleopatra sobre D. bolosii (Foto: M. Bosch)

 

Ahir va tenir lloc a Matadepera la VIII Trobada d'Estudiosos del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L'Obac, organitzada per la Diputació de Barcelona, on es donen a conèixer els resultats dels treballs finalitzats a l'espai natural en els darrers temps. A l'edició d'enguany s'ha dedicat una sessió a la tarda al redescobriment de l'esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) a l'interior del parc, que ha comptat amb la presentació de dues comunicacions dels membres del BioC, corresponents a l'estudi encarregat durant el 2013 per la pròpia Diputació de Barcelona.

Darrera actualització de divendres, 22 de novembre de 2013 10:22
Llegiu-ne més...
 
<< Inicia < Anterior 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL