Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Sara López, a l'Institut Botànic PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 10 de febrer de 2010 12:29
AddThis Social Bookmark Button

Sara López Viñallonga finalitza el seu contracte amb el BioC, atès que ocuparà, des de demà, una plaça de tècnic a l'Institut Botànic de Barcelona. Li desitgem els millors èxits i tota la sort del món, tot i que esperem seguir col·laborant en un futur.

 
M. Enríquez presenta un TD sobre CromoCat PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 29 de gener de 2010 17:50
AddThis Social Bookmark Button

Avui ha tingut lloc a la Sala de Reunions de la Unitat de Botànica de la Facultat de Farmàcia la presentació del Treball Dirigit Contribució a l'Atlas Cromosòmic de la flora dels Països Catalans, realitzat per Marc Enríquez i Torres. M. Enríquez, originari d'Eivissa, és estudiant de Farmàcia i s'ha incorporat al BioC, sota la direcció de Joan Simon i de Cèsar Blanché.

 

Darrera actualització de dimarts, 23 de febrer de 2010 11:05
Llegiu-ne més...
 
Nou article sobre espècies d’illes mediterrànies PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 5 de gener de 2010 12:53
AddThis Social Bookmark Button

L’any 2009 ha vist la llum un nou article de recerca d’investigadors del BioC al volum 44 de la revista Folia Geobotanica [SCI], que edita l’Acadèmia de Ciències de la Reública Txeca (Praga)

Orellana, M.R., C. Blanché, J. Simon & M. Bosch
Genetic diversity within and among disjunct populations of the Mediterranean island endemic Delphinium pictum and D. requienii (Ranunculaceae)
Folia Geobotanica, 44, no. 1 (2009): 47-63

L'article, que forma part dels treballs de la tesi doctoral de M.R. Orellana i del projecte REN 03-1815 GLO dirigit per M. Bosch, aporta dades sobre diversitat al·loenzimàtica de 13 poblacions de Delphinium requienii i de D. pictum, espècies endèmiques de les illes de la Mediterrània Occidental, tot demostrant la hipòtesi d’un origen recent, les relacions d’afinitats entre ambdues, la compartimentació de la diversitat genètica a escala d’illa i la necessitat d’ampliar la cobertura de la conservació legal dels tàxons. Es tracta d’espècies que han estat recol·lectades a les illes de Mallorca, Sardenya, Còrsega i Ièras, en diverses campanyes del BioC.

Més informació

 

 
El BioC participa a “Poblaciones en Peligro” PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 5 de gener de 2010 12:07
AddThis Social Bookmark Button

A finals de 2009, el Ministeri de Medi Ambient ha publicat el llibre “Poblaciones en Peligro....”  en el qual figura la fitxa corresponent a Delphinium bolosii, redactada pels membres del BioC, fruit del treball de seguiment demogràfic durant tres anys en el marc del projecte AFA.

Bosch, M., Orellana, M. R., López-Pujol, J., Rovira, A., Martinell, M. C., Blanché, C., Domínguez, F. & Albert, M. J. (2009)
"Delphinium bolosii C. Blanché & Molero"
In: Poblaciones en Peligro: Viabilidad Demográfica de la Flora Vascular Amenazada de España (Iriondo, J. M., Albert, M. J., Jiménez-Benavides, L., Domínguez-Lozano, F. & Escudero, A. [eds.].
Dirección General de Medio Natural y Política Forestal (Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino), Madrid: 145-147.

Vegeu a continuació el resum de la contribució dels autors

Llegiu-ne més...
 
Dades del BioC al BDBC 2009 PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 4 de desembre de 2009 12:16
AddThis Social Bookmark Button


Ahir van ser lliurades als responsables del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC), que dirigeix Xavier Font,  les actualitzacions corresponents a l’any 2009 dels mòduls CromoCat (diversitat cromosòmica de flora) i GenoCat (diversitat genètica molecular de flora), fruit del treball de buidatge i de catalogació de les dades que han dut a terme els investigadors del BioC (GReB) Joan Simon (responsable del projecte),  Marc Enríquez i Cèsar Blanché durant aquest any.


CD amb dades del mòdul CromoCat

Amb aquestes dades, el volum d’informació contingut a CromoCat és de 50.508 registres, amb 7078 referències bibliogràfiques. En aquests moments, disposem d’informació cromosòmica sobre el 86,5% dels tàxons de la flora vascular dels Països Catalans (pteridòfits, licopodiòfits, gimnospermes i angiospermes), tot i que només el 28,4% de les dades es refereixen a recomptes procedents de poblacions de localitats del territori (taula CRO-IN de CromoCat). La revisió de les dades contingudes a CromoCat, ara que compleix 10 anys de funcionament, indica la necessitat d’incrementar la recerca en aquest àmbit al conjunt dels Països Catalans per homologar-nos a d’altres països o territoris.

Pel que fa al mòdul GenoCat, en el seu quart any de funcionament (es va iniciar el 2006), s’han incorporat 1224 nous registres, que, fan ja un total de més de 7000 dades introduïdes. El contingut actual del mòdul incorpora dades moleculars sobre 1185 tàxons (el 24,2% del tesaure taxonòmic total emprat) dels Països Catalans. La velocitat d’aparició de noves dades i la necessitat de crear instruments tecnològics per a la seva anàlisi i gestió són els reptes que l’equip encara per a l’any 2010, on hi ha prevista una evolució a una nova versió del mòdul (GenoCat v. 4.0).

 
S. Massó presenta el banc de dades de manglars PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 1 de desembre de 2009 16:11
AddThis Social Bookmark Button

Els proppassats dies 24 i 25 de novembre ha tingut lloc a Brussel•les el Young Botanists' Day, les jornades que la Royal Botanical Society of Belgium dedica als seus joves investigadors. Aquest any, el YBD ha tingut com a seu la Université Libre de Bruxelles (ULB) i la seva temàtica ha girat entorn a l'evolució en la botànica des de Darwin fins al paper de les dones (Evolution in Botany: from Darwin to women). És per això que s'ha fet coincidir el primer dia de la sessió amb el 150è aniversari de la publicació de On the Origin of Species (el 24 de novembre de 1859) i s'ha celebrat també el centenari de la primera dona premiada per la Belgian Royal Academy of Sciences, la botànica i artista belga Hélène Durand, per la publicació de Sylloge florae Congolanae (Phanerogamae).

El YBD ha tingut forta presència internacional, amb 36 comunicacions en format pòster provinents de 17 països diferents i 13 comunicacions orals, totes provinents de Bèlgica i amb temàtiques molt diferents que van des de l'origen de la flora briofítica macaronèsica fins a experiments de transplants ex-situ d'Arnica montana, passant per estudis de l'únic tàxon de plantes vasculars endèmic de Bèlgica (Sempervivum funckii var. aqualiense) i pels estudis d'invasibilitat del gènere Fallopia.

En el marc d'aquesta jornada dedicada als joves, el BioC hi ha tingut presència, amb la presentació del pòster The Mangrove Reference Database and Herbarium a càrrec de Sergi Massó, que fa una estada a la Universitat Lliure de Brussel·les.

Fragment de la comunicació en pòster (Massó Alemán, S., Bourgeois, C., Appletans, W., Varhoorne, B., De Hauwere, N., Steoffelen, P., Heughebaert, A. & Dahdouh-Guebas, F. (2009), The Mangrove Reference Database and Herbarium), presentada al simposi Evolution in Botany: from Darwin to women. Brussel·les, 24-25 de novembre.

Darrera actualització de dimarts, 1 de desembre de 2009 16:26
 
<< Inicia < Anterior 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL