Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Conferència de J. López sobre flora la Xina PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 23 d'abril de 2017 18:19
AddThis Social Bookmark Button

El nostre company Jordi López-Pujol participa demà al Cicle: DILLUNS DE CIÈNCIA: de quina manera els humans estem transformant la Terra: l'Era de l'Antropocè - III de la Residència d'Investigadors del CSIC.

 

 

 

La seva conferència, La flora de la Xina, víctima del creixement econòmic? tindrà lloc a les 18:30 h i serà emesa en streaming

 

 

 

Més informació

  • Resum: La Xina és el tercer país del món en termes de diversitat vegetal. Des de l’àmbit científic, s’estan fent esforços per tal d’incrementar el coneixement d’aquesta flora i poder així establir les bases per a la seva conservació, amb l’esperança que no s’hagi arribat massa tard.
  • Lloc de la sessió: Sala d'Actes de la Residència d'Investigadors (C/Hospital, 64   08001 Barcelona) - Entrada lliure
Darrera actualització de diumenge, 23 d'abril de 2017 18:27
 
Seminari IBB, a càrrec de Sergi Massó PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 28 de març de 2017 16:24
AddThis Social Bookmark Button

Avui dia 28/3/2017, ha tingut lloc a la Sala Salvador de l'Institut Botànic de Barcelona una nova edició dels Seminaris IBB, que ha anat a càrrec del nostre company Sergi Massó.

 

El tema del seminari ha estat «Reinterpretació de Cynara baetica basada en el principi integratiu de delimitació d’espècies», com a avançament dels resultats de la seva tesi doctoral.

 

 

 

 

Sergi Massó (Foto: Twitter)

 
El BioC participa en el disseny del record a les víctimes de Freginals PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 20 de març de 2017 21:51
AddThis Social Bookmark Button

Placa commemorativa (Foto: UB)

 

 

Avui ha tingut lloc a la Universitat de Barcelona l'acte de record de les estudiats víctimes de l'accident de trànsit de Freginals, el 20 de març de l'any passat. Una de les noies mortes feia una estada d'Erasmus a la Facultat de Farmàcia.

 

 

 

En un acte solemne i emotiu, s’ha inaugurat, al jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric, un monument format per una magnòlia (Magnolia grandiflora) de la mateixa espècie que l’exemplar que presideix la plaça dels Arbres de Freginals i tretze boixos (Buxus sempervirens), i s’ha descobert una pedra commemorativa, procedent del monestir de Montserrat, amb la inscripció «En memòria de les víctimes de l’accident de Freginals de 20 de març de 2016», que mantindrà viu per sempre el record de les alumnes. L’homenatge ha estat presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

 

 

D'esquerra a dreta: C. Puigdemont, President de la Generalitat; J. Elias, Rector de la UB; J. Jané, Conseller d'Interior; C. Forcadell, Presidenta del Parlament i J. Baiget, Conseller d'Empresa i Universitats. (Foto: UB)

 

 

 

 

En el disseny del monument hi ha participat membres del BioC del Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia juntament amb companys de la Unitat de Botànica i Micologia de la Facultat de Biologia i del Servei d'Obres i Manteniment de la Universitat de Barcelona, que ja han actuat conjuntament en d'altres projectes docents i de divulgació centrats en el Jardí Ferran Soldevila.

 

 

 

Més informació

 

 

Darrera actualització de dilluns, 20 de març de 2017 22:09
 
Campanya hivernal al Boumort PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 6 de març de 2017 16:09
AddThis Social Bookmark Button

Foto: Consell Comarcal del Pallars Jussà

 

 

Aquest cap de setmana ha tingut lloc una campanya primerenca d'estudi de geòfits de finals d'hivern a la Serra del Boumort, amb el suport del GReB. Hi han pres part dels membres del BioC Julià Molero i Anna M. Rovira.

 

Les troballes de la campanya (gèneres Narcissus, Gagea, etc.) seran estudiats properament per anar a enriquir el catàleg de plantes d'aquesta serra del Pre-Pirineu.

 

Més informació

 
Conferència a Vilanova PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 6 de març de 2017 15:54
AddThis Social Bookmark Button

Foto: Elisenda Butí

 

Divendres passat, dia 3/3/2017, va tenir lloc a la sala d'actes de l'Agrupació Excursionista Talaia de Vilanova i la Geltrú, una conferència de Cèsar Blanché sobre Hedera helix, sota el títol "L'heura: liana de sotabosc, tapís de jardí, garlanda dels déus, tractament de bellesa". Aquesta activitat forma part de les accions de divulgació del BioC i estava organitzada per la secció de Cultura de la AE Talaia, que coordina M. Carme Barceló, professora de la UB.

 

Més informació

Darrera actualització de dilluns, 6 de març de 2017 16:05
 
Dades sobre la flora catalana a l'antiguitat PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 6 de febrer de 2017 19:05
AddThis Social Bookmark Button

Als darrers dies de 2016 va aparèixer publicat a la Revista de la Societat Catalana d'Història de la Farmàcia el text de Cèsar Blanché que resumeix la comunicació presentada a les XII Jornades d'Història de la Farmàcia a finals de 2015, que duu per títol "Aportacions a Flora Catalana Antiga, 1. Hedera helix L."

 

El treball significa la primera d'una sèrie d'aportacions que documenten la presència de plantes vasculars a les terres de parla catalana durant l'antiguitat, orientades a la preparació d'un Inventari de Flora Catalana Antiga, projecte ja presentat en ocasions anteriors. L'espècie tractada, com a prova pilot, és l'heura (Hedera helix), de la qual s'aporta una selecció de 53 registres documentats, tant d'origen arqueològic en sentit ampli (epigrafia, escultura, mosaic, pintura, ceràmica, joieria, numismàtica, etc.) com de mostres biològiques (pol·len, fruits i llavors, fitòlits i tota mena de restes vegetals preservades).


Les dades aportades han de permetre, entre d'altres objectius de caràcter històric i cultural, presentar el coneixement acumulat sobre la flora de fa 2.000 anys que ens permeti avaluar els canvis produïts en la flora i el paisatge vegetal i ajudar-nos a interpretar els canvis que estan tenint lloc actualment en el patrimoni natural del país.

 


Representacions de l’heura (Hedera helix L.) en testimonis arqueològics de Flora Catalana Antiga. Dalt Esquerra: Baix relleu en marbre: pilastra, possiblement pertanyent a un moble d’exterior, decorada amb plantes de jardí, entre les quals, heura. No és segura l’atribució a la Vil·la romana de Torre Llauder (Iluro, Mataró). Podria provenir del taller de l’Alcúdia d’Elx. s. II-III dC, Museu de Mataró. Dalt Dreta: imatge de Hedera helix en fruit al natural, que permet apreciar el detall de la pilastra en marbre de l’esquerra. Baix Esquerra: Fragment (vora) de vas monumental romà en marbre amb representació de Bacus i de Silè, amb garlandes amb heura i vinya, trobat a Tarraco (s. II dC), Museu Arqueològic de Tarragona - MNAT 45459, Baix Dreta: Mosaic B (emblema Z) amb composició d’ocells i motius vegetals (entre els quals, l’heura). Albesa, vil·la romana del Romeral (s. IV dC). Museu de Lleida. [Fotos SCHF]

 

 

Més informació


  • Blanché, C. (2016). Aportacions a Flora Catalana Antiga, 1. Hedera helix L. (Araliaceae). Revista de la Societat Catalana d'Història de la Farmàcia 11 (31): 21-28
Darrera actualització de dilluns, 6 de març de 2017 16:04
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL