Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Identificat un refugi glacial a la península de Corea PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 6 de febrer de 2017 15:42
AddThis Social Bookmark Button

La serralada Baekdudaegan és la traça de la línia de punts

 

 


El nostre company Jordi López-Pujol acaba de publicar, juntament amb col·legues coreans a Biological Conservation un article sobre el paper de la serralada Baekdudaegan de Corea com a refugi de flora, amb el suport de dades filogeogràfiques i paleohistòriques.

 

Els factors biològics, juntament amb els valors culturals fan aquesta serralada mereixedora de conservació. Per aconseguir-ho amb eficàcia, els autors reclamen igualment la necessària cooperació entre les dues Corees.

 

 

 

 

Més informació


 

  • Mi Yoon Chung, Jordi López-Pujol & Myong Gi Chung (2017) The role of the Baekdudaegan (Korean Peninsula) as a major glacial refugium for plant species: A priority for conservation. Biological Conservation 206: 236–248 - Enllaç a l'article
Darrera actualització de dilluns, 6 de febrer de 2017 16:05
 
Seminari sobre invasores crasses a Catalunya PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 31 de gener de 2017 15:58
AddThis Social Bookmark Button

Avui, 31/1/2017 ha tingut lloc una sessió dels Seminaris IBB, que ha anat a càrrec de  Neus Nualart i del nostre company del BioC, Jordi López-Pujol. El seminari ha recollit dades acumulades en els darrers anys sobre flora invasora i ha dut per títol: Catalunya com a hotspot d’invasions vegetals: els exemples d’Agave (Agavaceae) i Kalanchoe (Crassulaceae).


La sessió ha tingut lloc a la Sala Salvador de l'Institut Botànic de Barcelona.

 

Més informació


A continuació us oferim una selecció de publicacions referides al tema del seminari publicades per Jordi López-Pujol en els darrers dos anys:

 

Guillot, D., Laguna, E. & López-Pujol, J. 2015. Primera cita de Opuntia ‘Papiki’ en la provincia de Teruel (España). Bouteloua, 20: 153-157.

Guillot, D., Laguna, E., López-Pujol, J. & Puche, C. 2015. Kalanchoe delagoensis ‘Morvedre’ . Bouteloua, 22: 64-75.

Guillot, D., López-Pujol, J., Laguna, E. & Puche, C. 2015. Kalanchoe daigremontiana Raym.-Hamet & H. Perrier ‘Iberian Coast’. Bouteloua, 21: 35-48

Guillot, D., López-Pujol, J., Laguna, E., Silva, V. & Puche, C. 2015. Un nuevo cultivar de Luther Burbank presente en la flora alóctona de la Península Ibérica, Opuntia ficus-indica ‘Vertex’. Bouteloua, 20:124-143.

López-Pujol, J. & Guillot, D. 2015. Primera cita de Agave americana ‘Marginata aurea’ en Navarra. Bouteloua, 21: 134-136.

López-Pujol, J. & Guillot, D.. 2015. Primera cita de Arundo donax var. versicolor como alóctona en la Península Ibérica y en Europa. Bouteloua, 22: 191-194.

López-Pujol, J. & Guillot, D. 2015. Primera cita de Cotoneaster pannosus Franch. (Rosaceae) para la provincia de Tarragona y actualización corológica para España. Botanica Complutensis, 39: 63-69.

López-Pujol, J., Guillot, D., Meer. P. van der. 2015. New data from alien Agavaceae on the Mediterranean coast of the Iberian Peninsula. Xerophilia, 4: 103-118.

López-Pujol, J., Guillot, D., Meer. P. van der. 2015. Tres nuevos ágaves para la flora alóctona catalana. Bouteloua, 22: 55-63.

Wang, Zhi-Qiang, Daniel Guillot, Ming-Xun Ren &  Jordi López-Pujol (2016) Kalanchoe (Crassulaceae) as invasive aliens in China – new records, and actual and potential distribution. Nordic Journal of Botany [on line] : 001–006. doi: 10.1111/njb.01052, ISSN 1756-1051. Enllaç a l'article

Wang, H.-F. & López-Pujol, J. 2015. Urban green spaces and plant biodiversity at different spatial-temporal scales: A case study from Beijing, China. Collectanea Botanica, 34: e008.

Wang, Z.-Q., Guillot, D. & López-Pujol, J. 2015. Crassula ovata, a new alien plant for mainland China. Collectanea Botanica, 34: e009.


Darrera actualització de dimarts, 31 de gener de 2017 16:13
 
El BioC estudia la citogenètica d'Aconitum PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 30 de desembre de 2016 15:48
AddThis Social Bookmark Button

El BioC acaba de publicar l'estudi cromosòmic del gènere Aconitum (Ranunculaceae) a la Mediterrània Occidental. El treball, iniciat ja fa alguns anys i acabat fa poques setmanes, és obra de Julià Molero, Anna Rovira, Maria Bosch, Joan Simon i Cèsar Blanché i aporta l'anàlisi de 38 poblacions de 8 tàxons del gènere.

 

Aconitum lycoctonum subsp. lycoctonum, 2n= 16:

A, Moncayo (Hs: Osca) & B, Oukaimeden (Ma: Alt Atlas)


Les poblacions estudiades, a més d'una desena de localitats catalanes, provenen del Marroc, França i Espanya i s'il·lustren amb microfotografies de les plaques mitòtiques i amb l'anàlisi dels respectius cariòtips haploides.

 

Més informació

  • Molero, J., Rovira, A. M., Bosch, M., Simon, J. & Blanché, C. (2016). Karyological study  of  the  genus  Aconitum (Ranunculacae)  in  the  W Mediterranean  Area [In Kamari, G., Blanché, C. & Siljak-Yakovlev, S. (eds), Mediterranean plant karyological data - 26]. Flora Mediterranea 26: 229-239. [pdf]
Darrera actualització de divendres, 30 de desembre de 2016 16:02
 
Noves dades cromosòmiques mediterrànies PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 30 de desembre de 2016 15:33
AddThis Social Bookmark Button

Just en els darrers dies de l'any, acaba de publicar-se el volum 26 de la revista Flora Mediterranea, que inclou la nova versió de la sèrie que fins ara s'anomenava Mediterranean Chromosome Number Reports (MCNR) i que ara, tot abastant més tipus de dades cariològiques que no pas el nombre cromosòmic, passa a dir-se Mediterranean Plant Karyological Data (MPKD).

 

La sèrie és editada per la Comissió de Cariosistemàtica de la societat botànica mediterrània OPTIMA, de la qual és secretari el membre del BioC Cèsar Blanché i acaba de complir les 25 edicions. En el volum 26 apareixen les contribucions 1868 a 1902, entre les quals hi ha publicada una contribució del BioC sobre cariologia del gènere Aconitum.

 

Més informació

  • Kamari, G., Blanché, C. & Siljak-Yakovlev, S. (eds) (2016). Mediterranean plant karyological data –26. Flora Mediterranea 26: 215-239. [pdf]
 
Novetats per a la flora del Boumort PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 27 de desembre de 2016 09:59
AddThis Social Bookmark Button

(Foto: pallarsjussa.net)

 

El massís del Boumort ha estat, des de fa trenta anys, una zona extensament herboritzada per membres del Laboratori de Botànica i que ha donat diverses novetats florístiques interessants.

 

Una nova contribució, força extensa on ha participat el nostre company Julià Molero,  permet ara completar el coneixement florístic dels Prepirineus centrals catalans, especialment el massís de Boumort i serres veïnes amb les dades dels darrers anys. Destaca Aegilops cylindrica, novetat per a la flora de Catalunya i la troballa de noves poblacions de Daphne alpina i Scrophularia pyrenaica, espècies considerades en perill (EN); Carex praecox, Phelipanche camphorosmae i Ph. purpurea subsp. bohemica, considerades insuficientment conegudes (DD).

 

Més informació

 

  • M. Guardiola, A. Petit, J. Molero & L.Sáez (2016). Aportacions al coneixement de la flora vascular del massís de Boumort i serres veïnes (Prepirineus centrals catalans). Orsis 30: 67-100. Enllaç a l'article
Darrera actualització de dimarts, 27 de desembre de 2016 15:12
 
El BioC, a la Jornada sobre biodiversitat PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 13 de desembre de 2016 20:50
AddThis Social Bookmark Button

El canvi climàtic comporta efectes com ara l’augment del nivell del mar, la desaparició de moltes zones costaneres, la desaparició dels esculls coral·lins vius, els canvis en les rutes migratòries dels ocells, l’increment d’espècies invasores a moltes regions, o la irrupció de malalties tropicals en zones temperades. Les repercussions futures d’aquest canvi tan profund són imprevisibles a tot el planeta, i en aquest escenari, un nou moviment  —conegut amb el nom de neo-green— postula alternatives per gestionar la riquesa biològica.

 

La jornada de debat i participació «La biodiversitat enfront el canvi global», organitzada per l'IRBio ha abordat avui l’impacte de l’antropocè, un terme que es refereix al nou període geològic en què l’espècie humana ha esdevingut un agent biogeoquímic fonamental, amb capacitat d’afectar no només la seva pròpia vida sinó també la del conjunt del planeta.

 

Han participat a la Jornada els membres del BioC Julià Molero, Anna Rovira i Cèsar Blanché. Aquest darrer ha intervingut a la taula rodona “Què fem amb la natura en un món dirigit per l’home?”, juntament amb Xavier Ferrer, Joandomènec Ros, Xavier Sans i Marta Riutort.

 

Més informació

 

Darrera actualització de dilluns, 9 de gener de 2017 12:18
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL