Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Una expedició al Tibet PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 11 d'octubre de 2018 15:59
AddThis Social Bookmark Button

Ahir dijous, dia 17 d'octubre, el nostre company Sergi Massó va intervenir en la XI Jornada de Recerca que va tenir lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la UB.

 

 

La seva presentació es va produir a la Sessió 1, i va dur per títol  "A la caça de Saussurea: una campanya de camp a les muntayes del Tibet", on va relata l'expedició botànica feta amb l'equip de l'Institut Botànic de Barcelona l'any passat. En són coautors, T.Ke, Z. Wang i Jordi López-Pujol.

 

 

 

 

Sergi Massó, durant la presentació a l'Aula Magna de la Facultat de Farmàcia (Foto J. Simon)

Darrera actualització de dijous, 18 d'octubre de 2018 08:37
 
Dinàmica genètica de peònies de l'Himàlaia PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 17 de setembre de 2018 07:56
AddThis Social Bookmark Button

La prestigiosa revista Molecular Phylogenetics and Evolution acaba de publicar l'estudi sobre la filogeografia de dues peònies de l'Himalaia, obra de Jordi López-Pujol i Roser Vilatersana, de l'Institut Botànic de Barcelona, juntament amb  investigadors de diverses universitats i centres de recerca xinesos.


Aquestes peonies pertanyen a Paeonia subsect. Delavayanae, grup que consisteix en dues úniques espècies (P. delavayi i P. ludlowii)L'article demostra que la delimitació genètica entre les dues espècies és poc clara (usant marcadors de cpDNA, microsaatèl·lits nuclears i nSSR), que els autors atribueixen a divergència recent, en particular a causa de la colonització de nous hàbitats en èpoques diferents, seguint processos d'expansió, retracció, refugi, extinció o superivència en refugis glacials, que explicarien la distribució actual a les muntanyes de Hengduan, a l'Himàlaia. La raresa i el potencial evolutiu, fan les dues espècies mereixedores de conservació.


Jin-Mei Zhang, Jordi López-Pujol, Xun Gong, Hua-Feng Wang, Roser Vilatersana & Shi-Liang Zhou (2018). Population genetic dynamics of Himalayan-Hengduan tree peonies, Paeonia subsect. Delavayanae. Molecular Phylogenetics and Evolution 125: Pages 62-77Més informació

 
Una lleterassa arbòria de Cabo Verde PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 13 de setembre de 2018 13:45
AddThis Social Bookmark Button

 

 

Acaba de publicar-se avui mateix al Curtis's Botanical Magazine la monografia sobre una lleteressa endèmica de Cabo Verde (Euphorbia tuckeyana), de la que és autor el nostre company Julià Molero amb un equip d'investigadors internacional.És una espècie arborescent de la secció Aphyllis que pertany a un grup endèmic de Macaronèsia, amb potencial en horticultura com a ornamental de jardins xèrics. El treball inclou la tipificació del nom, la història taxonòmica, la relació amb d'altres Euphorbia del grup així com els aspectes biogeogràfics d'aquestes lleteresses arbòries.

 

El Curtis's Botanical Magazine és una revista publicada des de fa més de 200 anys, que ha esdevingut un referent en botànica, ecologia i horticultura ornamental a escala internacional i que edita el Jardí Botànic de Kew, a Anglaterra. La revista té una especial valoració per les il·lustracions originals de dibuix científic. En la publicació de Molero et al., es reproduciex una làmina en color original de Julio Figueroa, així com la reproducció d'una làmina de l'espècie de 1995, a ploma i en en blanc i negre obra d'Eugeni Sierra

 


Julià Molero, Maria M. Romeiras, Maria Cristina Duarte, Arnoldo Santos‐Guerra, Brett Jestrow & Javier Francisco‐Ortega (2018). 880. EUPHORBIA TUCKEYANA. Euphorbiaceae. Curtis's Botanical Magazine 35 (2): 166-189. https://doi.org/10.1111/curt.12235

Més informació

Darrera actualització de dijous, 13 de setembre de 2018 13:56
 
Una nova corretjola naturalitzada a Barcelona PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 2 de juliol de 2018 15:54
AddThis Social Bookmark Button

Acaba de publicar-se electrònicament al Butlletí de la Institucio Catalana d'Història Natural, una nota breu que dóna a conèixer la troballa d'una nova espècie naturalitzada a Catalunya i als Països Catalans, la corretjola farinosa (Convolvulus farinosus L., Convolvulaceae), de la qual són autors Samuel Pyke, Ramon M. Masalles i el membre del BioC, Cèsar Blanché.

Es tracta d'una planta d'origen africà, que comença a naturalitzar-se a Europa, cursiosament a l'entorn dels jardins botànics, cosa que fa pensar en la dispersió a través dels intercanvis de material vegetal d'aquestses institucions. A Barcelona, s'ha localitzat a Montjuïc, prop del jardí botànic, i a l'interior del Jardí Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona, on s'ha detectat durant els treballs de catalogació de les espècies del jardí.

Més informació

Blanché, C., S. Pyke & R.M. Masalles (2018). Convolvulus farinosus (Convolvulaceae), naturalitzat a Barcelona. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural 82: 53-58

 
Jubilació d'Ana Rovira PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 4 de juny de 2018 23:35
AddThis Social Bookmark Button

Foto de grup dels membres de la Unitat de Botànica de la Facultat de Farmàcia, davant l'Ermita de Sant Joan del Codolar (Foto: Laia Barres)

 

Avui hem celebrat la jubilació de la nostra companya del BioC Ana Rovira, amb una visita botànica a l'ermita de Sant Joan del Codolar, seguida d'un àpat commemoratiu a la Fonda Estivill, a Cornudella de Montsant. Ens hi hem aplegat tots els membres de la Unitat de Botànica de la Facultat de Farmàcia.

Desitgem un feliç futur de la nostra companya en la nova situació laboral. Per molts anys!

 
Cens 2018 de l'esperó de Formentera PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 3 de juny de 2018 22:28
AddThis Social Bookmark Button

 

Durant la setmana passada, el nostre company C. Blanché ha desenvolupat els treballs de verificació de la recuperació post-incendi de l'esperó de Formentera (Delphinium pentagynum subsp. formenteranum), a la localitat clàssica del Torrent de Cala Saona, després dels focs que s'hi van produir l'any passat (vegeu E-Opinió 41, al Portal BioC).

 

La localitat clàssica de l'esperó de Formentera té els nuclis en recuperació post-incendi delimitats i protegits pel Govern Balear (Foto: C. Blanché)

 

El nucli poblacional principal es va recuperar amb vitalitat (cens d'adults reproductors força més elevat respecte al descrit a l'estudi genètic, López-Pujol et al., 2003), amb taxes de floració molt elevades, de manera anàloga al comportament demogràfic mesurat enguany pel BioC al seguiment de Delphinium bolosii. Malgrat el foc, han emergit força rizomes que no havien atès l'estat vegetatiu en aquell moment, de manera que en 2018 s'hauria produït una màxima exposició de genotips, amb possibilitat d'enriquiment màxim del banc de llavors (els individus que han començat a granar ho han fet de manera saludable i amb força).

 

Darrera actualització de diumenge, 3 de juny de 2018 22:45
Llegiu-ne més...
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL