Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Revisada la diversitat genètica de l'estaquis de mar PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 3 de febrer de 2016 14:57
AddThis Social Bookmark Button

Els primers dies de 2016 ha vist la llum l'article How habitat fragmentation affects genetic diversity? The case of a sand dune plant (Stachys maritima) in the Iberian Peninsula, publicat com a capítol de llibre a la sèrie Advances in Genetics Research per membres del BioC en què s'actualitza l'estat de conservació i els nivells de diversitat genètica de l'estaquis de mar (Stachys maritima), espècie estudiada des de fa anys pel nostre equip.

 

El capítol explica les conseqüències genètiques de la fragmentació de poblacions en una aquesta espècie de dunes litorals. Per mitjà de l'electroforesi d'isoenzims, es detecten nivells extremadament baixos de diversitat genètica (P= 4,0; A= 1.1; He = 0.014) i dels 19 loci isoenzimàtics avaluats, només quatre van ser variables.

 

Es suggereixen accions de conservació orientades al manteniment de la mida poblacional i del flux gènic, a més de la preservació de l'hàbitat.

 

 

Més informació

  • Massó, S.; Blanché, C.; Barriocanal, C.; Martinell, M.C. & López-Pujol, J. 2016. How habitat fragmentation affects genetic diversity? The case of a sand dune plant (Stachys maritima) in the Iberian Peninsula. In: Urbano, K.V. (Ed.) Advances in Genetics Research Vol.16. Nova Science Publishers, New York: 65-79 - Enllaç a l'editorial
Darrera actualització de dimecres, 3 de febrer de 2016 15:08
 
Actualització en intoxicacions per plantes PDF Imprimeix Correu electrònic
dissabte, 30 de gener de 2016 19:28
AddThis Social Bookmark Button

 

Ahir, en el marc de la XI Jornada d'Actualització en Toxicologia, els membres del BioC Joan Simon i Cèsar Blanché van presentar la ponència "Intoxicaciones por plantas en nuestro medio", davant de més de 300 metges i infermeres, a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

 

A més de presentar la prevalença dels tipus d'intoxicacions per plantes i les espècies botàniques que les causen, al final de la comunicació es van poder subratllar els canvis ambientals del nostre medi i destacar-ne les espècies invasores. A més dels canvis genètics produïts a les poblacions invasores respecte a les poblacions de la regió nadiua emissora (com s'ha demostrat en poblacions mediterrànies de Carpobrotus per l'equip de F. Médail de Marsella), es van destacar les aportacions de l'equip d'E. Castells a la UAB, que demostren la toxicitat potencial més elevada de les poblacions introduïdes (a Catalunya i a Austràlia) de Senecio pterophorus respecte a les sudafricanes de l'àrea d'origen, a causa de la més elevada presència d’alcaloides pirrolizidínics insaturats. Es conclou que els professionals sanitaris han d'estar amatents als canvis ambientals que tenen incidència en la Salut.

 

Més informació

Darrera actualització de dimecres, 3 de febrer de 2016 15:09
 
Jordi López-Pujol, editor del volum extra de Collectanea Botanica PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 12 de gener de 2016 14:51
AddThis Social Bookmark Button

Collectanea Botanica és una revista publicada per l'Institut Botànic de Barcelona, en la qual han participat com a editors des de fa molts anys els investigadors del BioC. Ara mateix, acaba d'aparèixer el volum 34 (2015) que recull articles sobre evolució i conservació de la flora xinesa, en el qual ha tingut una participació molt especial el nostre company Jordi López-Pujol, director de la revista.

 

Jordi López ha fet diverses estades de llarga durada a la Xina, durant les quals ha establert relacions de cooperació científica amb investigadors d'aquell país, que han donat a la llum una quantitat important d'articles científics sobre evolució, filogeografia i conservació de la flora xinesa. Ara, com a editor principal de Collectanea Botanica, ha aconseguit aplegar un respectable recull d'articles de qualitat que presenten als lectors europeus l'estat de la recerca en la flora xinesa, establint ponts de cooperació internacional que ben aviat esperem que donin fruits (encara més) rellevants. D'altres membres del BioC pertanyen al Consell de Redacció o al Consell Assessor de la revista, o han actuat com a revisors d'articles d'aquest o d'altres volums, per la qual cosa es tracta d'una publicació molt vinculada al grup.

 

Recordem que volums anteriors monogràfics de Collectanea Botanica han estat coordinats i editats per membres del BioC, com ara els volums 19 ( Current Research on the tribe Delphiniae, 1990) i 21 (Current Research in the taxonomy of genus Euphorbia, 1992) van ser editats, respectivament per C. Blanché i A.M.Romo i per R. Oudejans i J. Molero.

 

Més informació

Darrera actualització de dimarts, 12 de gener de 2016 16:08
 
Estudi cromosòmic de Delphinium staphisagria PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 5 de gener de 2016 17:57
AddThis Social Bookmark Button

 

Acaba de publicar-se, en els darrers dies de l'any 2015, la contribució de membres del BioC (M.R. Orellana, A. M. Rovira, C. Blanché, J. Simon i  M. Bosch) a l'estudi cromosòmic del matapoll (Delphinium staphisagria L.).  S'aporta per primera vegada el recompte de 2n=18 procedent de 14 noves poblacions, que signifiquen la primera dada per a Itàlia, Creta, França, Sud d'Espanya, Mallorca, Tenerife i Còrsega.

 

 

 

 

2n18

Placa metafàsica que mostra 2n=18 cromosomes en meristemes radiculars de Delphinium staphisagria (Foto: R. Orellana)

 

Més informació i descàrrega pdf:


  • Orellana, M.R., A. M. Rovira, C. Blanché, J. Simon & M. Bosch. 2015. Report 1863: Delphinium staphisagria L. in Kamari, G., Blanché, C. & Siljak-Yakovlev, S. (eds): Mediterranean chromosome number reports – 25. Flora Mediterranea 25: 160-164 (enllaç)
 
CromoPar, a la base mundial CCDB PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 18 de desembre de 2015 11:23
AddThis Social Bookmark Button

La recopilació de nombres cromosòmics de la flora de Paraguai (Projecte CROMOPAR) que va ser publicada per membres del BioC (Simon et al., 2000) ha estat seleccionada com a font de referència per al projecte de base de dades mundial de nombres cromosòmics CCDB (Rice et al., 2015) que es troba disponible a http://ccdb.tau.ac.il/.

 

CromoPar hi figura com a online database a la Resource List i hi aporta 1275 referències sobre diversitat genètica de la flora d'aquest país sudamericà i posa a disposició d'un públic molt més ampli les dades recopilades.

 

 

 

Més informació


 
Fragmentació de poblacions a les dunes PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 9 de novembre de 2015 16:04
AddThis Social Bookmark Button

Nova Science Publishers acaba d'anunciar la propera aparició d'un nou llibre de la sèrie Advances in Genetics Research (volum 16) que conté un capítol redactat per membres del BioC. El capítol explica les conseqüències genètiques de la fragmentació de poblacions en una espècie de dunes litorals (Stachys maritima) que ha estat objecte d'estudis del grup des de fa temps.

 

El volum té una data d'aparició esperada del primer trimestre de 2016.

 

 

Stachys maritima, que té al Portal BioC  un dossier a Planta del Mes

 

 

Més informació


S. Massó, C. Blanché, C. Barriocanal, M. C. Martinell & J. López-Pujol (2016, en premsa). How Habitat Fragmentation Affects Genetic Diversity? The Case of a Sand Dune Plant (Stachys maritima) in The Iberian Peninsula. In: Kevin V. Urbano (ed.) Advances in Genetics Research. Volume 16 (Chapter 4)

ISBN: 978-1-63484-262-4. Enllaç a l'anunci editorial

Darrera actualització de dilluns, 9 de novembre de 2015 16:16
 
<< Inicia < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL