Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Membres del BioC en un projecte docent del GIBAF PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 8 de setembre de 2015 14:43
AddThis Social Bookmark Button

 

Diversos membres del BioC que pertanyen al GIBAF, sota la coordinació de Joan Simon, han participat en un projecte d'innovació docent als estudis de Botànica del grau de Farmàcia en què cascun dels estudiants ha "apadrinat" una espècie del Jardí Ferran Soldevila, a l'edifici de Plaça Universitat de la UB, i n'ha fet una fitxa que és consultable a través d'un codi QR.Les fitxes inclouen informació sobre graus d'amenaça i mesures de protecció legal de les espècies.

 

 

El projecte s'ha presentat avui a les 19:00 h, a l'edifici històric de la UB. Hi ha pres la paraula J. Simon, i hi han intervingut també els vicerectors Manel Viader i Lourdes Cirlot.

 

A la mesa de l'acte, d'esquerra a dreta: J. Simon, M. Viader i L. Cirlot.

 

En acabar l'acte, ha tingut lloc un petit concert del quartet vocal Gourmets.

 

Intervenció del grup Gourmets de gospel i espirituals negres

 

 

Més informació

Darrera actualització de dimarts, 8 de setembre de 2015 21:56
 
Muntanyes i endemisme a la flora de Grècia PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 28 de juliol de 2015 14:53
AddThis Social Bookmark Button

Acaba d'aparèixer a la revista Molecular Phylogenetics and Evolution un nou estudi sobre el gènere Centaurea a Grècia, en què s'analitza el paper de les muntanyes com a refugi i testimoni de la història evolutiva d'espècies endèmiques d'aquest gènere de Compositae. En són autors els membres del GReB de l'Institut Botànic de Barcelona A. Susanna i N. Garcia, T. Constantinidis amb el nostre company Jordi López-Pujol i Sara López-Vinyallonga, que també hacol·laborat amb el BioC.

 


Sara López-Vinyallonga, Jordi López-Pujol, Theophanis Constantinidis, Alfonso Susanna, Núria Garcia-Jacas (2015) - Mountains and refuges: Genetic structure and evolutionary history in closely related, endemic Centaurea in continental Greece. Molecular Phylogenetics and Evolution 92: 243–254

 

Més informació

 
Homenatge a Font Quer, a Puigcerdà PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 16 de juliol de 2015 14:25
AddThis Social Bookmark Button

Ahir va tenir lloc a l'Arxiu Comarcal de Cerdanya a Puigcerdà, l'acte Pius Font i Quer. Homenatge a un botànic i promotor d'estructures d'estat, dins del cicle de commemoracions del 50è aniversari de la mort del Dr. Font. La sessió va comptar amb les intervencions de Joan Muntané, membre de l'Institut d'Estudis Ceretans, de Raül Font-Quer, nét de l'homenatjat i amb  una conferència de Cèsar Blanché, membre del BioC.

 

 

Al final de l'acte, va tenir lloc un debat del qual va destacar el desig dels assistents de veure publicada aviat una actualització de l'obra més popular de Font i Quer, el Dioscórides Renovado, amb opinions que ja s'han traslladat a les xarxes socials també.

 

Més informació

Darrera actualització de dijous, 16 de juliol de 2015 14:34
 
Nou estudi de la flora del S. de Catalunya PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 15 de juny de 2015 16:29
AddThis Social Bookmark Button

Un equip coordinat pel nostre company Julià Molero, expert en l'estudi de la flora de les comarques tarragonines, acaba de publicar, en la versió en línia del Butlletí de la ICHN, l'article "Noves aportacions al coneixement de la flora cormofítica de les comarques meridionals de Catalunya, amb especial atenció a les Muntanyes de Prades".


El treball, extens i complet, fet en col·laboració amb especialistes de la UAB, de l'Institut Botànic de Barcelona, experts independents i membres de l'òrgan gestor de l'ENP de Poblet, aporta dos nous tàxons per al catàleg de la flora catalana (Poa trivialis subsp. sylvicola i Bromus hordeaceus subsp. mediterraneus), a part de nombroses novetats florístiques, taxonòmiques i nomenclaturals per a la flora meridional catalana (entre les quals, Malva tournefortiana, Brachypodium hybridum, Carex sylvatica subsp.  sylvatica, Chenopodium striatiforme, Festuca lemanii, Prunus lusitanica, Scilla hyacinthoides o Vicia pannonica subsp pannonica).


Però sens dubte, la novetat més rellevant és la descripció d'un nou tàxon per a la ciència, una nova subspècie del grup de Festuca rubra (F. trichophylla subsp. meridionalis S. Pyke & Molero), distinta de F. paucispicula, de les properes muntanyes de Cardó. La nova subspècie es considera un endemisme del NE Ibèric, muntanyes litorals i prelitorals de Catalunya meridional i de Castelló: de Montserrat fins a Penyagolosa.


 

 

 

 

 

 

 

 

Festuca trichophylla subsp. meridionalis S. Pyke & Molero, nou tàxon descrit de la serra de Prades (Foto: Butlletí ICHN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Molero, J., S. Pyke, M. Guardiola, E. Josa, J. López-Alvarado, J. Felip & L. Sàez (2015) - Noves aportacions al coneixement de la flora cormofítica de les comarques meridionals de Catalunya, amb especial atenció a les Muntanyes de Prades. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural 79: 15-37

 

 

Més informació

Darrera actualització de dilluns, 15 de juny de 2015 16:58
 
Divergència de nínxols ecològics en poliploides? PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 28 de maig de 2015 10:04
AddThis Social Bookmark Button

Acaba d'aparèixer a la revista Flora un nou article sobre lliris coreans, en aquesta ocasió sobre Lilium lancifolium, del que és autor el nostre company Jordi López-Pujol, amb un equip d'investigadors sudcoreans.

 

Mi Yoon Chung, Jordi López-Pujol, Jae Min Chung, Ki-Joong Kim, Seon Joo Park & Myong Gi Chung (2015) - Polyploidy in Lilium lancifolium: Evidence of autotriploidy and no niche divergence between diploid and triploid cytotypes in their native ranges. Flora 213: 57–68

http://dx.doi.org/10.1016/j.flora.2015.04.002

 

El treball, emprant electroforesi isoenzimàtica i les modelitzacions MaxEnt, compara la diversitat genètica derivada dels citotips diploides i els triploides (ambdós naturals) del lliri coreà  Lilium lancifolium. La investigació demostra que els diploides generen descendència amb elevada diversitat, mentre que els triploides només produeixen còpies clonals sense diversitat. L'article conclou que no es requereix diferenciació ecològica com a pre-requisist per a l'establiment de nous llinatges poliploides, malgrat que els triploides són capaços d'estendre's per una més gran amplitud de nínxols.

 

Més informació

 
El BioC, a la Jornada del safrà d'Argençola PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 13 de maig de 2015 07:44
AddThis Social Bookmark Button

En el marc del Mercat de les espècies d'Argençola (Anoia), que enguany arriba a la 5ena edició, dedicat al safrà, el proper dia 13 de juny tindrà lloc la Jornada Tècnica Botànica a la cuina, que comptarà amb la participació de la nostra companya Anna Rovira, que hi presentarà la ponència El safrà. L'espècie més desitjada.


A continuació us oferim el programa de la sessió:

 

Llegiu-ne més...
 
<< Inicia < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL