Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
AddThis Social Bookmark Button


Col·laboració del BioC amb la Universitat de València PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 27 de març de 2019 16:41
AddThis Social Bookmark Button

 

S'acaba de publicar a Global Ecology and Conservation la revisió de l'estat de coneixements del grup de Delphinium ser. Fissa, amb noves dades sobre demografia, modelització de nínxols, diversitat genètica i filogeografia d'un grup de tàxons estretament relacionats entre sí (Delphinium fissum subsp. fissum i subsp. sordidum, D. bolosii i D. mansanetianum), amenaçats i protegits i, la majoria, endèmics de la Mediterrània Occidental. L'estudi conclou que seria més eficient una avaluació i una gestió agrupada de les poblacions en el seu conjunt, actualment sota protecció de diverses administracions (vegeu resum al Portal BioC).

 

Delphinium bolosii, una de les espècies estudiades, a la vall del Segre (Foto: M. Bosch)



L'estudi parteix de la col·laboració iniciada fa uns anys des del BioC amb aleshores investigadors del Jardí Botànic Marimurtra i la progressiva incorporació de nous especialistes, cadascun amb aportació de dades i coneixement dels respectius camps d'expertesa. L'equip, finalment, ha agrupat investigadors de l'Institut Botànic de Barcelona (Jordi López-Pujol, Sergi Massó i Sònia Herrando-Moraira), de la Universitat de València (Josep A. Rosselló), d'Ingniagreen (Alberto del Hoyo) i de la Facultat de Farmàcia de la UB (Maria Bosch, Joan Simon i Cèsar Blanché)

 


Més informació

  • Enllaç a l'article: Bosch, M., Herrando-Moraira, S., del Hoyo, A., López-Pujol, J., Massó, S., Rosselló, J.A., Simon, J., Blanché (2019) - New conservation viewpoints when plants are viewed at one level higher. Integration of phylogeographic structure, niche modeling and genetic diversity in conservation planning of W Mediterranean larkspurs, Global Ecology and Conservation 2019, doi:https://doi.org/10.1016/j.gecco.2019.e00580.
Darrera actualització de dimecres, 27 de març de 2019 16:50
 
Sergi Massó, professor a la UAB PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 1 de març de 2019 13:56
AddThis Social Bookmark Button

El nostre company Sergi Massó comença des d'avui una nova etapa de la seva tasca universitària.

 

Ha estat nomenat professor associat de Botànica a la Unitat de Botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Molta sort en el nou destí!

 




Sergi Massó, amb Sara Herrando-Moraira,  entrevistats per la televisió local de Shenzen, durant una de les sessions de pòsters de l'IBC2017 (Foto: J. López i S. Massó)

Darrera actualització de divendres, 1 de març de 2019 14:00
 
Actualització de dades de Delphinium bolosii PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 18 de febrer de 2019 16:24
AddThis Social Bookmark Button


Ja es troba disponible al web de la Llibreria de la Diputació de Barcelona el PDF de la IX Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, a la que van assistir els membres del BioC el 21 i 22 de novembre de l’any passat. Es tracta d’una monografia amb un recull de les trenta-set comunicacions que s’hi van presentar i la descàrrega és gratuïta.

 



Les presentacions del nostre equip van consistir en les actualitzacions demogràfica i citogenètica, així com l'estudi de la biologia reproductiva de l'espero de Bolòs i van ser:

 

 

Bosch, M., Mampel, A., Bachs, I.,  Rovira, A., Molero, J., López-Pujol, J., Massó, S., Simon, J. & Blanché, C. (2019). Seguiment demogràfic i verificació de la variabilitat cromosòmica de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. IX Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac: 342-358. Diputació de Barcelona, Barcelona


Bosch, M., Mampel, A., Bachs, I., Massó, S., López-Pujol & Blanché, C. (2019). Pol·linització i reproducció de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. IX Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac: 359-377. Diputació de Barcelona, Barcelona

 

 

Més informació

Darrera actualització de dilluns, 18 de febrer de 2019 16:31
 
Són compatibles conservació i activitat militar? PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 9 de gener de 2019 18:09
AddThis Social Bookmark Button

Els terriroris analitzats a l'article



Els membres del BioC i del GReB Sergi Massó, Cèsar Blanché, Llorenç Sàez i Jordi López-Pujol són autors d'un article acabat de publicar en línia a la revista Collectanea Botanica en què es reflexiona sobre els efectes no buscats que genera l'activitat militar sobre la biodiversitat vegetal.

Després de repassar els evidents efectes devastadors de guerres i tota mena de destruccions, s'analitzen casos en què la preservació d'espais naturals situats fora de la devastació d'hàbitats causada per d'altres activitats antròpiques, en tractar-se de zones reservades o militaritzades. S'hi revisen casos de l'antiguitat i actuals, i a escala internacional, així com exemples del nostre país, entre els quals el castell de Xàtiva, el de Sant Ferran a Figueres, les instal·lacions culminals del Puig Major o l'illa de Cabrera.

L'article acaba amb una sèrie de recomanacions de gestió finals, tot destacant la necessitat de transferència de la gestió d'aquestes instal·lacions, almenys en part, a les autoritats competents en el regiment del medi natural.

 

Més informació


  • Massó, S., Blanché, C., Sáez, L. & López-Pujol, J. 2018. Are plant conservation and war compatible? The role of areas under dispute, military areas and military relics as nature reserves. Collectanea Botanica 37: e009. https://doi.org/10.3989/collectbot.2018.v37.009  (enllaç a l'article)
Darrera actualització de dimarts, 15 de gener de 2019 10:01
 
El misteri del refugi de fòssils vivents, resolt PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 21 de desembre de 2018 10:34
AddThis Social Bookmark Button

La pervivència fins als nostres dies d’un contingent gens menyspreable de flora relicta a les muntanyes de la Xina central constitueix un dels grans misteris no només de la botànica sinó de la ciència en general. Aquesta flora relicta o els anomenats “fòssils vivents”, són un conjunt de tàxons que han restat pràcticament inalterats des del punt de vista morfològic durant molts milions d’anys, fins i tot alguns casos el seu origen data del Juràssic. Alguns dels exemples més coneguts són el Ginkgo biloba, un dels arbres més emprats a la jardineria urbana de les nostres ciutats, i la Metasequoia glyptostroboides, el parent asiàtic de les sequoies nord-americanes. Però, per què aquestes espècies, tot i haver estat presents a gran part de l’hemisferi nord com indica el registre fòssil, només han perviscut en alguns enclaus muntanyosos de la Xina subtropical?



Aquestes respostes es troben a l'article que signen els nostres companys de l'Institut Botànic de Barcelona, Jordi López-Pujol i Sònia Herrando-Moraira, juntament amb un equip multidisciplinar d’investigadors de 29 centres de recerca de nou països i que acaba de publicar la revista Nature Communications.

 

Els resultats estan tenint un gran impacte, tant pel propi factor de la revista (IF: 12,35) com pel ressò que se'n fan diversos mitjans de comunicació, des del propi CSIC o el Museu Blau, fins a diaris (La Vanguardia, La Razón) o televisions (TV3).



Més informació

  • Article: Tang, Cindy Q.; Matsui, Tetsuya; Ohashi, Haruka; Dong, Yi-Fei; Momohara, Arata; Herrando-Moraira, Sonia; Qian, Shenhua; Yang, Yongchuan; Ohsawa, Masahiko; Luu, Hong Truong; Grote, Paul J.; Krestov, Pavel V.; Ben LePage; Werger, Marinus; Robertson, Kevin; Hobohm, Carsten; Wang, Chong-Yun; Peng, Ming-Chun; Chen, Xi; Wang, Huan-Chong; Su, Wen-Hua; Zhou, Rui; Li, Shuaifeng; He, Long-Yuan; Yan, Kai; Zhu, Ming-Yuan; Hu, Jun; Yang, Ruo-Han; Li, Wang-Jun; Tomita, Mizuki; Wu, Zhao-Lu; Yan, Hai-Zhong; Zhang, Guang-Fei; He, Hai; Yi, Si-Rong; Gong, Hede; Song, Kun; Song, Ding; Li, Xiao-Shuang; Zhang, Zhi-Ying; Han, Peng-Bin; Shen, Li-Qin; Huang, Diao-Shun; Luo, Kang & López-Pujol, Jordi (2018). Identifying long-term stable refugia for relict plant species in East Asia.  Nature Communications Vol. 9, Article number 4488: 1-14. Enllaç a l’article :  https://www.nature.com/articles/s41467-018-06837-3
Darrera actualització de divendres, 21 de desembre de 2018 10:47
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL