Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
AddThis Social Bookmark Button


Jordi López i Sergi Massó, al seminari IBB PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 28 de novembre de 2017 14:35
AddThis Social Bookmark Button

 

Jordi López, durant la seva participació al Seminari IBB (Foto C. Blanché)

 

Aquest matí ha tingut lloc a l’Institut Botànic de Barcelona el seminari Radiacions alpines de tipus insular a l’Àsia: primers resultats en el gènere Saussurea i ecos de l’ expedició al seu centre de distribució, las muntanyes Hengduan, a càrrec d’Alfonso Susanna, i dels nostres companys del BioC, Sergi Massó i Jordi López-Pujol.


Durant la sessió s’ha presentat el projecte de recerca internacional d’estudi de les radiacions de tipus alpí a la tribu de les Cardueae (Compositae), basat en l’ús de la tecnologia NGS (New Generation Sequences), que permet una altíssima resolució en les filogènies (més de 1.000 gens analitzats) i que des d’ara es troba disponible a l’Institut Botànic de Barcelona. El projecte inclou investigadors d’institucions de la Xina, Finlàndia, França, Iran, Japó, Corea, Rússia així com d’institucions espanyoles i també catalanes (UAB, Institut Botànic). Les primeres proves pilot han donat uns resultats molt esperançadors perquè han millorat moltíssim les resolucions de les filogènies anteriors.

 

També s’han presentat les característiques del territori on s’ha de dur a terme l’estudi: les muntanyes de Hengduan, com a centre de diversitat del gènere Saussurea (s’hi inclou la que possiblement és l’espècie que colonitza hàbitats de més altitud, S. medusa, per damunt dels 6.000 m). Es tracta de l’extrem occidental de les altes muntanyes xineses, amb una extensió de c. 500.000 km2(equivalent a l'estat espanyol) i una elevació mitjana de 4.000 m s.m., molt inaccessible i que fa del mostratge en sí mateix una dificultat de gran magnitud.

 

Finalment, s’ha destacat l’interès en conservació del territori: un dels hotspots de biodiversitat del planeta, amb mes de 12.000 espècies de flora, 3.500 de les quals en són endèmiques (29,2 %) i una concentració extraordinària de gimnospermes (20 espècies endèmiques del territori). Però, a més, és una zona sota amenaces de tota mena, amb espècies críticament amenaçades, com ara Acer yangbiense (CR, només 5 individus romanents) o Pinus squamata (CR, només 32 individus) i amb les poques zones protegides sotemeses a una fortíssima pressió: el Parc Nacional de Jiuzhaigou, amb més de 5 milions de visitants a l’any pateix una excessiva sobrefreqüentació que amenaça els seus valors naturals.

 
Reconeixement a les bases de dades del BioC PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 24 de novembre de 2017 10:18
AddThis Social Bookmark Button

La prestigiosa revista Plant Systematics and Evoution acaba de publicar la presentació d'una nova base de dades cromosòmica, en aquest cas, de la flora de l'Alemanya. (Paule et al., 2017). D'entre els models estudiats com a referència prèvia a la construcció de la nova base de dades relacional figuren les produccions del BioC de CromoCat i DCDB (Delphinieae Chromosome Database).

 

El projecte “Chromosome numbers of the Flora of Germany” (títol bilingüe, també en en anglès, amb intenció clara de servei internacional) es descriu a Paule et al (2017) i és disponible a http://plantchromosomes.senckenberg.de/ [accés 23/11/2017]. Finançat per una agència estatal (Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG)), és dut a terme per un consorci d’institucions de recerca del SGN (Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung) que agrupa sis instituts de recerca i tres museus d’Alemanya); el nucli del l’equip del banc de dades cromosòmiques és format pel Departament de Botànica i Evolució Molecular, a Senckenberg Frankfurt, Departament de Botànica a Senckenberg Görlitz i el Data and Modelling Centre al Senckenberg BiK-F Frankfurt. Ha estat construït sobre les darreres versions del programari de PostgreSQL/GIS, DaDaBIK, GeoServer i OpenLayers.

 

El llançament del projecte s’acaba de presentar enguany (Paule et al., 2017) amb més de 12.000 registres de 1748 espècies de 858 fonts bibliogràfiques. Tot i que el conjunt de la flora alemanya és força més pobre en espècies que la flora catalana, contràriament, la tradició i l’esforç d’estudi cromosòmic de la flora és molt superior.

 

Més informació

  • Paule J, Gregor T, Schmidt M, Gerstner E-M, Dersch G, Dressler S, Wesche K, Zizka G 2017. Chromosome numbers of the flora of Germany – a new online database of georeferenced chromosome counts and flow cytometric ploidy estimates. Plant Systematics and Evolution 303(8):1123-1129, doi:10.1007/s00606-016-1362-y (enllaç a l'article)
  • Bosch M, Simon J, López J-Pujol, Blanché C (2016) DCDB: an updated on-line database of chromosome numbers of tribe Delphinieae (Ranunculaceae). Enllac a: http://hdl.handle.net.sire.ub.edu/2445/98702
  • Simon J, Margelí M, Blanché C (2001) CROMOCAT: the chromosome database of the catalan Countries. Bocconea 13:281–297 Google Scholar
Darrera actualització de dimarts, 28 de novembre de 2017 14:45
 
El BioC, a la Trobada d'Estudiosos de St. Llorenç PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 22 de novembre de 2017 18:41
AddThis Social Bookmark Button

 

Els dies 21 i 22 de novembre ha tingut lloc a Castellar del Vallès la IX edició de la Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en la que hi han participat prop d’un centenar d’amants de la natura, els paisatges i de la cultura, així com d’investigadors i estudiosos de temes d’història, ecologia, flora, educació i gestió ambiental d’aquest parc natural, gestionat per la Diputació de Barcelona.

 

En el decurs de les sessions, el BioC ha estat representat per dues comunicacions orals, presentades per Maria Bosch, on s'han donat a conèixer els resultats dels estudis de seguiment de Delphinium bolosii que es fan al Parc des de 2014.

 

 

Maria Bosch durant la sessió de Flora de la IX Trobada celebrada a Castellar del Vallès (Foto J. Simon)

 

 

Les comunicacions presentades han estat:

 

Maria Bosch, Antoni Mampel, Iseta Bachs, Anna Rovira, Julià Molero, Jordi López-Pujol, Sergi Massó, Joan Simon i Cèsar Blanché Seguiment demogràfic i verificació de la variabilitat cromosòmica de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Maria Bosch, Antoni Mampel, Iseta Bachs, Sergi Massó, Jordi López-Pujol i Cèsar Blanché
Pol·linització i reproducció de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac



 

 

Més informació

Notícia 21/11/2017 - Web de la Diputació de Barcelona

Darrera actualització de dijous, 23 de novembre de 2017 10:13
 
Es jubila Ana Rovira PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 14 de novembre de 2017 09:30
AddThis Social Bookmark Button


Ana Rovira durant els treballs de censos de pol·linitzadors d’Aquilegia vulgaris, al Parc Natural dels Ports. Maig de 2006. (Fotografia: M. Bosch)

 

 

La nostra companya del BioC, Ana M. Rovira es jubila avui com a professora universitària, en haver complert l'edat reglamentària.

Ana M. Rovira i López és llicenciada en Ciències Químiques i llicenciada i doctora en Farmàcia i, fins ara, ha desenvolupat el càrrec de Professora Titular d'Universitat al Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia. A més de la docència universitària, en la qual ha participat en el grup consolidat d'innovació GIBAF, l'activitat de recerca d'A. Rovira s'ha centrat en tres línies principals: a) flora i vegetació de la Mediterrània Occidental (amb una incidència especial en les comarques catalanes del sud, on va dur a terme la seva tesi doctoral); b) Sistemàtica i filogènia de flora vascular (principalment euforbiàcies i ranunculàcies)  i c) Biologia de la Conservació (biologia poblacional i de la reproducció d'espècies amenaçades).

Tot i la nova situació administrativa, la Dra. A. Rovira seguirà col·laborant en l'activitat del BioC, sense anar més lluny, la setmana vinent, participant en la presentació dels resultats del seguiment de Delphinium bolosii a la IX Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac



Felicitats en la nova etapa!

 
Sergi Massó i Jordi López, al Congrés d'Invasores PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 17 d'octubre de 2017 11:45
AddThis Social Bookmark Button

 

Els nostres companys Sergi Massó i Jordi López-Pujol han resentat aquesta setmana un seguit de comunicacions al V Congreso Nacional sobre Especies Exóticas Invasoras, que ha tingut lloc a Girona. Les ponències, realitzades amb d'altres investigadors conjuntament, són les següents

 

COMUNICACIONS ORALS:

 

Del invernadero a la naturaleza: patrones de invasión de Kalanchoe houghtonii D. B. Ward (Crassulaceae)
Pilar Cachón, Sonia Herrando-Moraira, Neus Nualart, Sergi Massó, Daniel Vitales & Jordi López-Pujol.

La invasión de Agave en Cataluña: actualización de las especies presentes, distribución y perspectivas de futuro.
Neus Nualart, Jordi López-Pujol, Neus Ibáñez, Sonia Herrando-Moraira & Carlos Gómez-Bellver.

Primeros datos de la flora alóctona de la montaña de Montjuïc (Barcelona).
Paula Farelo, Neus Ibáñez, Jordi López-Pujol, Carlos Gómez-Bellver, Samuel Pyke & Josep Maria Montserrat

COMUNICACIONS EN PÒSTER

Opuntia aurantiaca Lindl.: un neófito reciente con un gran potencial invasor en España
C. Gómez-Bellver, E. Laguna, A. Agut, G. Ballester, S. Fos, D. Guillot, S. Francisco, J.E. Oltra, P. Pérez Rovira, V. Deltoro, S. Herrando-Moraira, N. Nualart i J. López-Pujol

Estudios de nicho ecológico como herramienta para la inferencia del potencial invasor de Senecio pterophorus
C. Rubió-Ortega, S. Herrando-Moraira, N. Nualart, R. Vilatersana i J. López-Pujol




 

Més informació

 

 

 

 


Darrera actualització de divendres, 20 d'octubre de 2017 09:15
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL