Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
AddThis Social Bookmark Button


Els kalancoes, invasors a la Xina PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 4 d'abril de 2016 09:07
AddThis Social Bookmark Button

Acaba de publicar-se en línia, a la revista Nordic Journal of Botany, un article del nostre company Jordi López-Pujol, que signa conjuntament amb el col·lega valencià Daniel Guillot i els investigadors Zhi-Qiang Wang i Ming-Xun Re.

 

Els autors reporten Kalanchoe daigremontiana i K. delagoensis per primera vegada de Sichuan i Hainan, a la Xina, cosa que significa una notable expansió cap a l'oest i el sud del país, respectivament. L'anàlisi de la distribució dels dos tàxons ( i de l'híbrid  K. × houghtonii) es confronta amb una projecció de modelització de nínxol. 


Més informació

  • Wang, Zhi-Qiang, Daniel Guillot, Ming-Xun Ren &  Jordi López-Pujol (2016) Kalanchoe (Crassulaceae) as invasive aliens in China – new records, and actual and potential distribution. Nordic Journal of Botany [on line] : 001–006. doi: 10.1111/njb.01052, ISSN 1756-1051. Enllaç a l'article
Darrera actualització de dilluns, 4 d'abril de 2016 10:26
 
Catalogat el fons antic de llibres de Botànica PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 16 de març de 2016 09:07
AddThis Social Bookmark Button

El CRAI-Biblioteca de la UB, ha catalogat els llibres antics de la Biblioteca de la unitat de Botànica de la Facultat de Farmàcia, a la qual pertanyen els membres del BioC.

 

 

 

Imatge de l’obra més antiga catalogada, de l’any 1542, De historia stirpium commentarii insignes de Leonhart Fuchs (Foto: CRAI UB)

 


 

Es tracta d'un notable fons antic provinent de quan la Facultat de Farmàcia era el Col·legi de Sant Victorià i engloba un conjunt de 108 obres impreses entre els segles XVI i XX i dos manuscrits, que constitueixen una mostra representativa de la botànica europea d’aquest període.

 

 

Vegeu la notícia detallada que en fa el CRAI de la UB en aquest enllaç

Darrera actualització de dimecres, 16 de març de 2016 09:19
 
Joan Simon, entrevistat a BTV PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 8 de març de 2016 14:45
AddThis Social Bookmark Button

 

Joan Simon, durant l'entrevista del reportatge de BTV

 

Segons que informa BTV, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha decomissat en una parada de la Rambla el peiot, Lophophora williamsii, un cactus al·lucinogen prohibit que té efectes similars a l'LSD. La seva venda per a consum està prohibida a Espanya des de l'any 2004, però sí que es pot comercialitzar si és per a usos ornamentals, sempre i quan compleixi els requisits de CITES. Els repòrters de l'emissora han entrevistat el nostre company del BioC Joan Simon.

VEURE VÍDEO

 

Més informació

  • Notícia 7/3/2016 - La Guàrdia Urbana decomissa els exemplars de peiot que es venien a la Rambla (BTV Televisió)
Darrera actualització de dimarts, 8 de març de 2016 15:02
 
El BioC participa en l'estudi genètic d'endemismes mallorquins PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 3 de març de 2016 16:58
AddThis Social Bookmark Button

Agrostis barceloi (Foto: Jardí Botànic de Sòller)

 

Els membres del BioC Sergi Masso, Jordi López-Pujol i Cèsar Blanché, i els investigadors de la UAB. Javier López-Alvarado i Llorenç Sàez han participat en l'aportació de dades per a la gestió de l'endemisme baleàric Agrostis barceloi L.Sáez & Rosselló, en el context dels treballs de la recuperació de la flora culminal del Puig Major que duu a terme el Govern Balear.

 

El treball s'ha publicat avui en versió electrònica a la revista Plant Systematics and Evolution, amb el títol One species, one genotype: no genotypic variability in the extremely narrow endemic tetraploid Agrostis barceloi (Gramineae) (vegeu resum a Notícia Portal BioC).

 

L'estudi conclou que tota l'espècie consisteix en un únic genotip (també els individus reintroduïts analitzats) i aporta diverses guies científiques per al progrés del Pla de conservació en curs, que inclou la producció d'individus per a la reintroducció per part del Jardí Botànic de Sòller.

 

Aquestes accions fan part del genèric Pla de Recuperació de la Flora vascular del Puig Major, que ja ha aconseguit diversos objectius, entre els quals la recuperació de la falguera mascle -que s'havia extingit a la zona, vegeu Notícia BioC 14/1/2012) o l'estudi genètic de Coritospermum huteri, que presenta similars patrons biogeogràfics i de variabilitat (en el qual ha participat també el BioC, vegeu Notícia BioC 21/2/2013)

 

Més informació

  • Massó, S., J. López-Pujol, J. López-Alvarado, C. Blanché & L. Sàez (2016). One species, one genotype: no genotypic variability in the extremely narrow endemic tetraploid Agrostis barceloi (Gramineae). Plant Syst Evol [online] - DOI 10.1007/s00606-016-1283-9 - Enllaç a l'article
  • Govern Balear (2007). Pla de Recuperació de la Flora vascular del Puig Major - Enllaç al document
  • Jardí Botànic de Sòller (2002). Pla de Conservació de Agrostis barceloi - Enllaç al document
 
Revisada la diversitat genètica de l'estaquis de mar PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 3 de febrer de 2016 14:57
AddThis Social Bookmark Button

Els primers dies de 2016 ha vist la llum l'article How habitat fragmentation affects genetic diversity? The case of a sand dune plant (Stachys maritima) in the Iberian Peninsula, publicat com a capítol de llibre a la sèrie Advances in Genetics Research per membres del BioC en què s'actualitza l'estat de conservació i els nivells de diversitat genètica de l'estaquis de mar (Stachys maritima), espècie estudiada des de fa anys pel nostre equip.

 

El capítol explica les conseqüències genètiques de la fragmentació de poblacions en una aquesta espècie de dunes litorals. Per mitjà de l'electroforesi d'isoenzims, es detecten nivells extremadament baixos de diversitat genètica (P= 4,0; A= 1.1; He = 0.014) i dels 19 loci isoenzimàtics avaluats, només quatre van ser variables.

 

Es suggereixen accions de conservació orientades al manteniment de la mida poblacional i del flux gènic, a més de la preservació de l'hàbitat.

 

 

Més informació

  • Massó, S.; Blanché, C.; Barriocanal, C.; Martinell, M.C. & López-Pujol, J. 2016. How habitat fragmentation affects genetic diversity? The case of a sand dune plant (Stachys maritima) in the Iberian Peninsula. In: Urbano, K.V. (Ed.) Advances in Genetics Research Vol.16. Nova Science Publishers, New York: 65-79 - Enllaç a l'editorial
Darrera actualització de dimecres, 3 de febrer de 2016 15:08
 
<< Inicia < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL