Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 29 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Planificació d’espais protegits per a conservació de flora relíctica a la Xina Imprimeix
divendres, 14 de desembre de 2018 20:36
AddThis Social Bookmark Button

 

La prestigiosa revista Nature Communications acaba de publicar un rellevant article de Cindy Q. Tang i un equip multidisciplinar d’investigadors de 29 centres de recerca de nou països, entre els quals els membres del GReB i de l’Institut Botànic, Sònia Herrando-Moraira i Jordi López-Pujol, que n’és el darrer signant.


El treball testa la hipòtesi de l’estabilitat climàtica continuada i delimita amb precisió les àrees de l’est asiàtic que haurien jugat el rol de refugi d’espècies relíctiques de gran significació universal, com ara Ginkgo biloba o Metasequoia glyptostroboides, preservades exclusivament en enclavaments de muntanya de la Xina subtropical.


El treball analitza sis fonts de dades (1) recopilació del registre fòssil, (2) recopilació corològica de c. 450 espècies, (3) caracterització de llurs comunitats vegetals, (4) modelització dels nínxols climàtics en diversos moments: present, passat (6.000 i 21.000 anys BP) i futur (any 2070), (5) identificació de refugios climàticamente estables d'espècies relictes i (6) estimació del grau de protecció dels tàxons estudiats.


D'ací a l'any 2070, els autors projecten la reducció de les àrees potencials de més riquesa d'espècies relíctiques i identifiquen les regions del SW de la Xina i del N del Vietnam climàticament estables que poden allotjar i preservar els llinatges antics. En particular, es destaquen les àrees que cal prioritzar per a la conservació d'aquestes espècies.



Més informació

  • Tang, Cindy Q.; Matsui, Tetsuya; Ohashi, Haruka; Dong, Yi-Fei; Momohara, Arata; Herrando-Moraira, Sonia; Qian, Shenhua; Yang, Yongchuan; Ohsawa, Masahiko; Luu, Hong Truong; Grote, Paul J.; Krestov, Pavel V.; Ben LePage; Werger, Marinus; Robertson, Kevin; Hobohm, Carsten; Wang, Chong-Yun; Peng, Ming-Chun; Chen, Xi; Wang, Huan-Chong; Su, Wen-Hua; Zhou, Rui; Li, Shuaifeng; He, Long-Yuan; Yan, Kai; Zhu, Ming-Yuan; Hu, Jun; Yang, Ruo-Han; Li, Wang-Jun; Tomita, Mizuki; Wu, Zhao-Lu; Yan, Hai-Zhong; Zhang, Guang-Fei; He, Hai; Yi, Si-Rong; Gong, Hede; Song, Kun; Song, Ding; Li, Xiao-Shuang; Zhang, Zhi-Ying; Han, Peng-Bin; Shen, Li-Qin; Huang, Diao-Shun; Luo, Kang & López-Pujol, Jordi (2018). Identifying long-term stable refugia for relict plant species in East Asia.  Nature Communications Vol. 9, Article number 4488: 1-14. Enllaç a l’article :  https://www.nature.com/articles/s41467-018-06837-3
Darrera actualització de divendres, 21 de desembre de 2018 10:48
 
Retrobada Reseda hookeri, que es creia extingida de Catalunya Imprimeix
dijous, 6 de desembre de 2018 16:29
AddThis Social Bookmark Button



S'ha publicat en línia una Nota Breu al Butlletí de la ICHN, de la que són autors Moisès Guardiola i Xavier Romera, en la qual es dóna a conèixer la troballa d'aquest tàxon a les platges del Maresme, que es considerava extingit.


Guardiola i Romera consideren que l'avaluació actualitzada atorga a l'espècie la categoria "En perill crític" CR B1ab(ii,iii,iv)c(ii,iii,iv);C2a(ii)b segons criteris UICN 2012.

 

 

Més informació

  • Moisès Guardiola & Xavier Romera (2018). Reaparició de Reseda hookeri (Resedaceae) a les platges del Maresme, una espècie considerada extingida a Catalunya. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural 82: 69-82 (en línia) - Enllaç a l'article
Darrera actualització de dijous, 6 de desembre de 2018 16:36
 
La Bienal de la RSEHN, a Barcelona Imprimeix
divendres, 30 de novembre de 2018 09:48
AddThis Social Bookmark Button

La XXIII Bienal serà organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Real Sociedad Española de Historia Natural, la Institució Catalana d’Història Natural i l’Institut de Ciències del Mar i es celebrarà al Museu de Ciències Natural de Barcelona,  del 4 al 7 de setembre de 2019. El tema monogràfic serà “Mediterráneo: realidad y retos de nuestro entorno natural” i inclourà sessions en l'àmbit de la botànica.

 

Més informació

 
Detectat transport de pol·len intercontinental Imprimeix
dijous, 22 de novembre de 2018 15:54
AddThis Social Bookmark Button



Segons que publica Molecular Ecology Resources, a través de la identificació de la càrrega pol·línica de la papallona Vanessa cardui, un model emergent de migració d'insectes, s'ha pogut detectar el transport de pol·len a llarga distància. L'article és signat per investigadors polonesos i catalans, G. Talavera i R. Vila, de la UPF i L. Sàez, de la UAB.



S'han mostrejat 47 captures de papallones a la costa ibèrica mediterrània i s'ha obtingut el metabarcoding del pol·len del cos, per esbrinar l'origen de possible pol·len arribat d'Àfrica. En total, s'ha identificat 157 espècies de plantes, la majoria (82.8%) pol·linitzades per insectes. L'arribada de pol·len transcontinental, doncs, és possible, especialment per via trans-Sahariana i en moments d'inici de floració (febrer), amb conseqüències per al funcionament dels ecosistemes, l'agricultura i la filogeografia.


Més informació

  • Tomasz Suchan, Gerard Talavera, Llorenç Sáez, Michał Ronikier & Roger Vila (2018). Pollen metabarcoding as a tool for tracking long‐distance insect migrations. Molecular Ecology Resources - First published: 28 September 2018. https://doi.org/10.1111/1755-0998.12948 - Enllaç al resum i l'article
Darrera actualització de dijous, 22 de novembre de 2018 16:00
 
2ona setmana de conservació de flora mediterrània, a Malta Imprimeix
dijous, 15 de novembre de 2018 14:51
AddThis Social Bookmark Button



 

Amb una notable participació d'investigadors dels Països Catalans i també de les administracions (excepte de la Generalitat de Catalunya, que no hi ha tramès cap representant), ha tingut lloc a La Valetta (Malta) la  2nd Mediterranean Plant Conservation Week sota el lema “Conservation of Mediterranean Plant Diversity: Complementary Approaches and New Perspectives", sota l'organització de UICN-Mediterrani i CARE-Mediflora.

 

Durant un programa que s'ha desenvolupat del 12 al 16 de novembre, les comunicacions sobre la nostra flora o d'investigadors del país són les següents:

Darrera actualització de dilluns, 19 de novembre de 2018 17:57
Llegiu-ne més...
 
<< Inicia < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL