Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Nou diccionari en línia de noms de plantes
dimarts, 3 de març de 2009 16:24
AddThis Social Bookmark Button

Aquest nou diccionari és una obra impulsada per Joan Vallés Xirau, catedràtic del Departament de Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia, i membre del Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia, i del GReB, que ha dirigit un equip on també figuren M. Àngels Bonet i Galobart, M. Antònia Julià i Berruezo, Joan Veny i Clar i Josep Vigo i Bonada.

S'hi poden trobar casos com ara Paronychia argentea, una petita herba per a la qual s'han documentat 37 noms catalans, alguns dels quals fan referència al seu aspecte (floreta blanca, nevadeta, plateta, arracades), a les semblances amb la morfologia animal (cama de perdiu, pota de colom), als topònims on es localitza la planta (herba de Sa Punta), als usos medicinals (herbeta de la sang, sanguinària) o bé als usos que en fan els animals (herba capsotera, perquè el capsot o capsigrany la utilitza per construir el seu niu).

 

 

Pantalla de mostra amb la fitxa de castanyer (Font: Noms de Plantes)l

El projecte actualitza i amplia la informació de l'obra Els noms de les plantes als Països Catalans de Francesc Masclans (9.500 denominacions). D'aquesta primera versió digital, se'n farà una actualització semestral i s'espera que la versió final de l'obra, que es preveu de publicar en paper, superi les 30.000 denominacions catalanes de plantes (incloses variants fonètiques, gràfiques, etc.) corresponents a uns 6.000 tàxons de flora vascular (falgueres i plantes amb flor).

La col·lecció Diccionaris en Línia, en què s'inclou aquest nou recull, aplega repertoris de terminologia específica sobre diversos àmbits d'especialitat, com ara la Terminologia dels videojocs, el Diccionari d'esports olímpics o el Diccionari de la renda. La interfície utilitzada, igual que en la resta de títols d'aquesta col·lecció, permet de consultar les denominacions en l'índex alfabètic de cada llengua o bé fent una cerca en el quadre de diàleg, tant a partir d'una denominació com d'un mot de la definició. En aquest cas, destaca també la incorporació d'imatges i la possibilitat de cercar per famílies botàniques i a partir dels noms científics.

El TERMCAT és un organisme, amb participació de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s'encarrega de promoure i coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.

Més informació

 

 

 

 

 

Darrera actualització de dimarts, 3 de març de 2009 16:46