- Plantes del Port - Volum III (2010)
Ha estat completada la publicació en tres volums de l’obra Plantes del Port, que va ser presentada a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa el passat dia 25 de març. Els autors del llibre, i alhora membres del Grup de Recerca Terres del l’Ebre, són Álvaro Arasa, Manolo Arrufat, Jordi Beltran, Salvador Cardero, Rafel Curto, Ferran Royo i Lluís de Torres. L'acte va comptar, a banda de representants polítics i institucionals, amb la presència de Xavier Duran (escriptor científic i director del programa El Medi Ambient de TV3), d'Emili Laguna (botànic expert en conservació de flora i premi Silver Leaf Europa), i de Fèlix Tena (periodista i coordinador del programa Medi Ambient de Punt 2 de RTVV).
Una de les particularitats de l'obra és la doble edició dels llibres, en rústica i amb anelles. Des d'un primer moment es va voler que l'obra tingués una utilització pràctica, especialment quan l'usuari volgués fer-la servir com a guia de camp. A més, amb aquest últim volum, s’ha posat a disposició de l'aficionat un estoig per a aplegar els 3 volums. L'obra té 1.290 pàgines impreses a tot color, amb més 370 figures i dibuixos i unes 3.000 fotografies. El recompte d'espècies frega les 1.400, mentre que el de tàxons s'atansa als 1.600.
Més informació
- Basses temporals mediterrànies. LIFE BASSES: gestió i conservació a Menorca (2010)
Com a fruit on es recullen les diverses aportacions dels treballs del projecte LIFE, acaba de veure la llum fa unes setmanes aquest volum monogràfic, editat per l’Institut Menorquí d’Estudis, a cura de Pere Fraga, Irene Estaún i Eva Cardona. El llibre, amb 679 pàgines, consta de quatre parts, una amb aspectes introductoris, una segona amb la descripció del medi físic i dues més amb les contribucions nuclears del projecte: medi biòtic i conservació i gestió. En destaquem els capítols sobre caròfits de les basses (S. Cirujano, pp. 149-ss), briòfits (J. Pericàs, P. Fraga, J. Mascaró i J.A. Rosselló, pp. 169-ss), flora vascular (P. Fraga, J. Mascaró, E. Cardona, I. Estaún i E. Torres, pp. 197-ss) i l’estudi integrat de les basses com a metacomunitat (J.M. Iriondo, E. Cardona, I. Estaún, E. Torres i P. Fraga, pp. 413-ss)
El llibre inclou també el DVD amb l'informe divulgatiu del projecte LIFE BASSES (Layman's report). Es tracta d'un nou volum de la col•lecció ''Quaderns de la Reserva de Biosfera de Menorca'', del qual s'han editat 20.000 còpies, en català, castellà i anglès. El podeu descarregar en pdf a través d’aquest enllaç.
Més informació
Publicacions periòdiques
Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural, 75 (2007-2009)
Amb un cert retard, s’està distribuint actualment el volum 75 del Butlletí de la ICHN que inclou diversos articles sobre flora. En destaca la revisió de J. Vigo (“La botànica a l’Institut d’Estudis Catalans”, pp. 11-ss) i diversos articles sobre flora pirinenca, amb dades rellevants sobre plantes rares o amenaçades, com ara Vicia argentea (Guardiola et al.: 31-40) o Woodsia alpina (Guardiola et al.: 41-48). La secció de notes breus aporta novetats remarcables, com ara la confirmació de presència de Scilla bifolia als Pirineus catalans (Recasens & Mallorques: 136-137), la revisió de la presència de Potentilla cinerea a la Catalunya central (Aymerich: 138-143) o les aportacions a la flora de la Garrotxa (X. Oliver i l’equip de la ICHN-Garrotxa: 146-152)
Més informació
Brolla – Butlletí informatiu núm. 21 – Març de 2010
Publicada pel Jardí Botànic de Barcelona i l’Associació d’Amics del Jardí Botànic, inclou articles sobre els sòls del jardí, la guia del Jardí Botànic Històric, una entrevista amb Anna Homedes (que lidera el nou Museu de Ciències Naturals de Barcelona) o informació sobre la nova xarxa GENMEDA, que és continuïtat de GENMEDOC i SEMCLIMED, constituïda a Càller (Sardenya) i finançada amb fons europeus (més informació a : http://genmeda.blogspot.com/)
Més informació
Parada de llibres de l’IEC (Institut d’Estudis Catalans)
L'IEC tindrà una parada de llibres el dia de Sant Jordi a La Rambla de Barcelona de 9.00 a 21.00 hores. Hi trobareu una mostra de les darreres obres editades per l'IEC, així com el Diccionari de la llengua catalana i una mostra representativa de les Publicacions de la Universitat de València. La parada estarà instal•lada davant del mercat de la Boqueria. Durant tot el dia l'edifici de la Casa de Convalescència, seu de l'IEC, romandrà obert als visitants de 9:00 a 18.00 hores, on hi haurà una parada de llibres.
D’altra banda, la tradicional sessió de lliurament de premis científics de l’IEC tindrà lloc el dijous dia 22 a les 18 h a la seu de l’IEC
Més informació
|