Pilar Catalán, Jochen Müller, Robert Hasterok, Glyn Jenkins, Luis A. J. Mur, Tim Langdon, Alexander Betekhtin, Dorota Siwinska, Manuel Pimentel & Diana López-Alvarez [2011, en línia] Evolution and taxonomic split of the model grass Brachypodium distachyon Annals of Botany, 21 pp doi:10.1093/aob/mcr294, available online at www.aob.oxfordjournals.org
L’article és una completíssima revisió del complex de B. distachyon amb potents eines moleculars i d’anàlisi (també fenotípica, citogenètica i filogenètica), que desvetlla l’existència d’un complex poliploide (espècies amb 2n=10, 2n=20, 2n=30) amb intervenció d’encreuaments entre diploides a l’origen de l’al·lotetraploide B. hybridum.
L’equip d’autors és coordinat per Pilar Catalan, que dirigeix el grup Bioflora (enllaç al web), i constitueix un magnífic exemple de la possibilitat d’aconseguir objectius científics ambiciosos a través d’aliances internacionals. En aquest cas, es tracta de Brachypodium Initiative (http://www.brachypodium.org/), que aplega els investigadors interessats en l’estudi d’aquest fenàs caracteritzat per la petita mida del genoma i que acaba de celebrar una conferència internacional a França (octubre de 2011)
Les espècies que es descriuen de nou a l’article són:
Brachypodium stacei Catalán, Joch. Müll., Mur & Langdon (descrita de Formentera), que difereix de Brachypodium distachyon pel nombre cromosòmic (2n=20) i les espiguetes i anteres més llargues. Aquesta nova espècie estaria distribuïda, segons el autors, tot i que rara, per la regió mediterrània occidental (principalment en illes) i també a la Xina occidental, ocupant sòls sorrencs litorals i pastures efímeres.
Brachypodium hybridum Catalán, Joch. Müll., Hasterok & Jenkins (descrita de Lisboa), difereix de B. distachyon pel nombre cromosòmic (2n=30) i per les lemmes, espiguetes i glumes distals més llargues, i és pròpia d’indrets oberts i pertorbats. Originària de la regió mediterrània, aquesta espècie s’hauria naturalitzat a Amèrica, Àsia, Sudàfrica i Austràlia.
A més, al nostre territori, s’hi trobaria també Brachypodium distachyon (L.) P. Beauv. (s.str.) , diploide amb 2n=10
Més informació:
|