Ha mort Ferran Royo |
dimarts, 1 de març de 2016 20:51 | |||
Ahir va morir i avui ha estat enterrat l'amic Ferran Royo, biòleg i botànic, apassionat i excel·lent coneixedor de la flora de les terres de l'Ebre, després d'una llarga malaltia, contra la qual ha lluitat en els darrers mesos.
Ferran Royo, durant la presentació de l'obra "Plantes del Port" Ferran Royo Pla nasqué a Santa Bàrbara (Montsià). Estudià la llicenciatura de Biologia i, resident a Vinaròs, treballà a l’IES Joan Coromines de Benicarló (tot i que es definia com un pagès que fa de professor). Compaginà la seva activitat docent amb la recerca florística i taxonòmica. És autor de la tesi doctoral Flora i vegetació de les planes i serres litorals compreses entre el riu Ebre i la serra d’Irta (2006), dirigida per Lluís de Torres i Ramon M. Masalles.
L'excel·lent coneixement de la flora i el territori ebrenc, i meridional en general, el van dur a la participació en diverses publicacions pròpies o en col·laboració. En particular volem destacar aquí la seva participació com a expert en l'aportació de dades per al Llibre Vermell de Plantes Vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya (2010).
Portada de la Tesi Doctoral de Ferran Royo
A més de la pròpia recerca, Ferran Royo participà durant molts anys en la divulgació del patrimoni natural i cultural del territori i, especialment, en l'organització i dinamització d'un equip d'estudiosos que formen el Grup de Recerca Científica “Terres de l’Ebre”, aplegat a l'entorn del Museu del Montsià.
Aquesta tasca culminà en la publicació de l'obra "Plantes del Port", el tercer i darrer volum dels quals veié la llum per Sant Jordi de 2010. El conjunt dels tres volums, aplegats en un estoig, té 1.290 pàgines impreses a tot color, amb més 370 figures i dibuixos i unes 3.000 fotografies. El recompte d'espècies frega les 1.400, mentre que el de tàxons s'atansa als 1.600.
El botànic planer (de la Plana de Santa Bàrbara, al Montsià) encara va coordinar l'any 2012 la publicació, promoguda per l'Associació de Micologia de les Terres de l’Ebre “Bitxac” i el Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre,de l'edició del primer llibre de bolets específic del territori meridional titulat “Bolets del Port, Maestrat, Matarranya i Terres de l’Ebre”.I ara fa un any, el febrer de 2015, encara va participar a l'homenatge a Font Quer que va tenir lloc a Prat de Comte. Descansi en pau un molt bon botànic i millor persona. Més informació
|
|||
Darrera actualització de dimarts, 1 de març de 2016 21:31 |