Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Són compatibles conservació i activitat militar? PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 9 de gener de 2019 18:09
AddThis Social Bookmark Button

Els terriroris analitzats a l'article



Els membres del BioC i del GReB Sergi Massó, Cèsar Blanché, Llorenç Sàez i Jordi López-Pujol són autors d'un article acabat de publicar en línia a la revista Collectanea Botanica en què es reflexiona sobre els efectes no buscats que genera l'activitat militar sobre la biodiversitat vegetal.

Després de repassar els evidents efectes devastadors de guerres i tota mena de destruccions, s'analitzen casos en què la preservació d'espais naturals situats fora de la devastació d'hàbitats causada per d'altres activitats antròpiques, en tractar-se de zones reservades o militaritzades. S'hi revisen casos de l'antiguitat i actuals, i a escala internacional, així com exemples del nostre país, entre els quals el castell de Xàtiva, el de Sant Ferran a Figueres, les instal·lacions culminals del Puig Major o l'illa de Cabrera.

L'article acaba amb una sèrie de recomanacions de gestió finals, tot destacant la necessitat de transferència de la gestió d'aquestes instal·lacions, almenys en part, a les autoritats competents en el regiment del medi natural.

 

Més informació


  • Massó, S., Blanché, C., Sáez, L. & López-Pujol, J. 2018. Are plant conservation and war compatible? The role of areas under dispute, military areas and military relics as nature reserves. Collectanea Botanica 37: e009. https://doi.org/10.3989/collectbot.2018.v37.009  (enllaç a l'article)
Darrera actualització de dimarts, 15 de gener de 2019 10:01
 
El misteri del refugi de fòssils vivents, resolt PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 21 de desembre de 2018 10:34
AddThis Social Bookmark Button

La pervivència fins als nostres dies d’un contingent gens menyspreable de flora relicta a les muntanyes de la Xina central constitueix un dels grans misteris no només de la botànica sinó de la ciència en general. Aquesta flora relicta o els anomenats “fòssils vivents”, són un conjunt de tàxons que han restat pràcticament inalterats des del punt de vista morfològic durant molts milions d’anys, fins i tot alguns casos el seu origen data del Juràssic. Alguns dels exemples més coneguts són el Ginkgo biloba, un dels arbres més emprats a la jardineria urbana de les nostres ciutats, i la Metasequoia glyptostroboides, el parent asiàtic de les sequoies nord-americanes. Però, per què aquestes espècies, tot i haver estat presents a gran part de l’hemisferi nord com indica el registre fòssil, només han perviscut en alguns enclaus muntanyosos de la Xina subtropical?



Aquestes respostes es troben a l'article que signen els nostres companys de l'Institut Botànic de Barcelona, Jordi López-Pujol i Sònia Herrando-Moraira, juntament amb un equip multidisciplinar d’investigadors de 29 centres de recerca de nou països i que acaba de publicar la revista Nature Communications.

 

Els resultats estan tenint un gran impacte, tant pel propi factor de la revista (IF: 12,35) com pel ressò que se'n fan diversos mitjans de comunicació, des del propi CSIC o el Museu Blau, fins a diaris (La Vanguardia, La Razón) o televisions (TV3).



Més informació

  • Article: Tang, Cindy Q.; Matsui, Tetsuya; Ohashi, Haruka; Dong, Yi-Fei; Momohara, Arata; Herrando-Moraira, Sonia; Qian, Shenhua; Yang, Yongchuan; Ohsawa, Masahiko; Luu, Hong Truong; Grote, Paul J.; Krestov, Pavel V.; Ben LePage; Werger, Marinus; Robertson, Kevin; Hobohm, Carsten; Wang, Chong-Yun; Peng, Ming-Chun; Chen, Xi; Wang, Huan-Chong; Su, Wen-Hua; Zhou, Rui; Li, Shuaifeng; He, Long-Yuan; Yan, Kai; Zhu, Ming-Yuan; Hu, Jun; Yang, Ruo-Han; Li, Wang-Jun; Tomita, Mizuki; Wu, Zhao-Lu; Yan, Hai-Zhong; Zhang, Guang-Fei; He, Hai; Yi, Si-Rong; Gong, Hede; Song, Kun; Song, Ding; Li, Xiao-Shuang; Zhang, Zhi-Ying; Han, Peng-Bin; Shen, Li-Qin; Huang, Diao-Shun; Luo, Kang & López-Pujol, Jordi (2018). Identifying long-term stable refugia for relict plant species in East Asia.  Nature Communications Vol. 9, Article number 4488: 1-14. Enllaç a l’article :  https://www.nature.com/articles/s41467-018-06837-3
Darrera actualització de divendres, 21 de desembre de 2018 10:47
 
Visita guiada a Tarragona PDF Imprimeix Correu electrònic
dissabte, 17 de novembre de 2018 16:26
AddThis Social Bookmark Button

Organitzada per Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, ha tingut lloc aquest matí una visita guiada al Parc del Francolí, de Tarragona, amb explicacions a càrrec de Raül Font Quer i de Cèsar Blanché. Hi han participat una trentena de farmacèutics col·legiats i s'hi han destacat les plantes medicinals, tòxiques i les novetats en taxonomia i genètica de plantes, així com les característiques de la flora de les comarques de Tarragona. Es preveu una nova visita en fenologia primaveral

 

Més informació

  • Agenda COFT - Col·legi de Farmacèutics de Tarragona
 
Joan Simon, nou responsable de formació de professorat de la Facultat de Farmàcia PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 14 de novembre de 2018 09:54
AddThis Social Bookmark Button

 

 

A proposta del degà de la Facultat, la vicerectora de Docència i Ordenació Acadèmica ha nomenat el nostre company Joan Simon representant de formació de professorat per a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, en substitució de la Dra. Montserrat Pujol. Aprofitant aquesta nova responsabilitat, i per tal de crear sinergia, l’equip deganal ha considerat oportú que la delegació que actualment ell mateix té en l’organigrama de la Facultat tingui com a nova denominació Delegació del Degà per a Tecnologies i Innovació Docent.

 

 

Més informació

Darrera actualització de dimecres, 14 de novembre de 2018 09:58
 
Una expedició al Tibet PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 11 d'octubre de 2018 15:59
AddThis Social Bookmark Button

Ahir dijous, dia 17 d'octubre, el nostre company Sergi Massó va intervenir en la XI Jornada de Recerca que va tenir lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la UB.

 

 

La seva presentació es va produir a la Sessió 1, i va dur per títol  "A la caça de Saussurea: una campanya de camp a les muntayes del Tibet", on va relata l'expedició botànica feta amb l'equip de l'Institut Botànic de Barcelona l'any passat. En són coautors, T.Ke, Z. Wang i Jordi López-Pujol.

 

 

 

 

Sergi Massó, durant la presentació a l'Aula Magna de la Facultat de Farmàcia (Foto J. Simon)

Darrera actualització de dijous, 18 d'octubre de 2018 08:37
 
Dinàmica genètica de peònies de l'Himàlaia PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 17 de setembre de 2018 07:56
AddThis Social Bookmark Button

La prestigiosa revista Molecular Phylogenetics and Evolution acaba de publicar l'estudi sobre la filogeografia de dues peònies de l'Himalaia, obra de Jordi López-Pujol i Roser Vilatersana, de l'Institut Botànic de Barcelona, juntament amb  investigadors de diverses universitats i centres de recerca xinesos.


Aquestes peonies pertanyen a Paeonia subsect. Delavayanae, grup que consisteix en dues úniques espècies (P. delavayi i P. ludlowii)



L'article demostra que la delimitació genètica entre les dues espècies és poc clara (usant marcadors de cpDNA, microsaatèl·lits nuclears i nSSR), que els autors atribueixen a divergència recent, en particular a causa de la colonització de nous hàbitats en èpoques diferents, seguint processos d'expansió, retracció, refugi, extinció o superivència en refugis glacials, que explicarien la distribució actual a les muntanyes de Hengduan, a l'Himàlaia. La raresa i el potencial evolutiu, fan les dues espècies mereixedores de conservació.


Jin-Mei Zhang, Jordi López-Pujol, Xun Gong, Hua-Feng Wang, Roser Vilatersana & Shi-Liang Zhou (2018). Population genetic dynamics of Himalayan-Hengduan tree peonies, Paeonia subsect. Delavayanae. Molecular Phylogenetics and Evolution 125: Pages 62-77



Més informació

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL