Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Remeis botànics del s. XVI PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 25 d'abril de 2018 23:43
AddThis Social Bookmark Button

Avui a la tarda ha tingut lloc a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya la presentació de l'ediciò facsímil i la traducció al castellà, català i anglès de l'obra De Natura Oculorum, de la qual és autor Giorgio Valla, editada l'any 1520.

 

Es tracta d'un volum valuós, procedent del Museu Cusí, consistent en un tractat d'oftalmologia, on molt bona part dels tractaments són d'origen vegetal, amb interpretacions i denominacions molt complexes. L'edició ha estat coordinada pel Dr. Martí Pujol i el membre del BioC Cèsar Blanché ha participat en l'assessorament botànic de la traducció del llatí i en la revisió final del text.

 

L'obra ha estat publicada en facsímil pel Museu Cusí de la Farmàcia, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i la Generalitat de Catalunya

 

 
Julià Molero participa en un Projecte BBVA de Biologia de la Conservació PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 23 d'abril de 2018 22:36
AddThis Social Bookmark Button

 



Recentment, la Fundació BBVA ha concedit cinc Ajuts a Equips d'Investigació Científica en l'àrea d'Ecologia i de Biologia de la Conservació, entre els quals el que duu per títol ‘La euforbia y el tartaguero: Hacia un enfoque genómico en biología de la conservación comparando especies amenazadas e invasoras. (EUGENIA)

La investigadora principal és Isabel Sanmartín Bastida i són membres de l'equip Ricarda Riina Olivares, Tamara Villaverde Hidalgo i Jesús García Rodrigo (tots ells del Real Jardín Botánico-CSIC). D'entre les entitats col·laboradores cal esmentar la Asociación de Fundaciones para la Conservación de la Naturaleza (AFN), el Parque Natural de Garajonay la UICN. L'ajut concedit és de 99.641,77 euros.

Segons el web del propi projecte EUGENIA, el projecte planteja un nou enfoc basat en dades genòmiques i models epidemiològics per avaluar la diversitat genètica de les espècies amenaçades i llurs congèneres invasors, per tal d'inferir les bases genòmiques de la capacitat de resiliència d'una espècie a les pertorbacions climàtiques i antròpiques

El nostre company Julià Molero, professor emèrit de la UB, hi participa com a col·laborador de l'Equip d'Investigació en les tasques de treball de camp i de suport taxonòmic en les espècies de Euphorbia que fan part del projecte. Precisament aquesta setmana, el Prof. Molero participa en una campanya de camp del projecte a les Illes Canàries.

 

Més informació

Darrera actualització de dilluns, 23 d'abril de 2018 22:48
 
Flors i Ciència: el BioC a BTV PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 11 d'abril de 2018 09:31
AddThis Social Bookmark Button

 

El canal de televisió BTV va emetre ahir el reportatge Flors i Ciència dins del programa de divulgació científica "DeuWatts", que va comptar amb la participació de Cèsar Blanché, membre del BioC.

 

Aquesta edició del programa ha estat preparada amb motiu de la propera celebració de la diada de Sant Jordi i s'estructura al voltant de la producció, la comercialització o el simbolisme de les roses conreades, juntament amb la recerca sobre la regulació genètica de la floració i la biologia floral. El programa es pot veure "a la carta" des del web de BTV.

 

Més informació

Darrera actualització de dimecres, 11 d'abril de 2018 09:40
 
Conservació de les orquídies de Corea PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 4 d'abril de 2018 07:48
AddThis Social Bookmark Button



La prestigiosa revista Botanical Review, editada pel New York Botanical Garden, acaba de publicar l'article Patterns of Genetic Diversity in Rare and Common Orchids Focusing on the Korean Peninsula: Implications for Conservation, de la qual és autor el nostre company del BioC Jordi López-Pujol, juntament amb investigadors coreans de la Gyeongsang National University i de la Plant Conservation Division del Korea National Arboretum.



L'article analitza els nivells de diversitat genètica de 68 espècies d'orquídies, a través de l'examen de parells de tàxons rars i llurs congèneres d'àmplia distribució. Les conclusions principals són que, en general, les espècies d'orquídies coreanes rares tenen nivells més baixos que els congèneres comuns. Hi ha orquídies rares amb absència total de diversitat al·loenzimàtica (per deriva genètica o efecte fundador), mentre que hi ha també nivells elevats en espècies que han esdevingut rares recentment (principalment per excés de recol·lecció) i que encara no han entrat en procés d'erosió genètica, o bé que es troben en refugis glacials preservats com ara els de les muntanyes Baekdudaegan.


Finalment, es dreça una priorització de les espècies mereixedores de mesures de conservació atenent als paràmetres genètics, d'on destaquen les orquídies de l'illa de Jeju, un centre de vacances molt popular i freqüentat que és també un hotspot d'espècies amenaçades i amb baixos nivells de diversitat genètica.


Més informació

Chung, Mi Yoon, Jordi López-Pujol, Sungwon Son, Gang Uk Suh,Tomohisa Yukawa & Myong Gi Chung (2018). Patterns of Genetic Diversity in Rare and Common Orchids Focusing on the Korean Peninsula: Implications for Conservation. The Botanical Review 84 (1): 1–25. Enllaç a l'article

 
Presentació del llibre del Parc del Francolí PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 22 de març de 2018 11:02
AddThis Social Bookmark Button

 

D'esquerra a dreta, J. Silva, editor del Llibre; J.F. Ballesteros, R. Font-Quer, J. Nolla, C. Blanché i T. López

 

Ahir, amb ocasió del Dia Forestal Mundial, es va presentar a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona el llibre Parc del Francolí. Guia per conèixer els arbres, del qual és autor Raül Font-Quer Plana, Catedràtic de l'Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus, farmacèutic i biòleg i nét de l'il·lustre Dr. Pius Font i Quer. L'acte, amb una molt nodrida assistència, va comptar, a més de les intervencions dels autors, Raül Font i Txíqui López, responsable de les fotografies, amb la participació del president del Col·legi de Farmacèutics, Joaquim Nolla, de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros i el membre del BioC Cèsar Blanché, professor de Botànica de la UB.

 

Més informació

 

 

 

 

Darrera actualització de dijous, 22 de març de 2018 11:43
 
Muntanyes: refugis o corredors? PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 23 de febrer de 2018 09:08
AddThis Social Bookmark Button

És conegut el rol de les muntanyes com a refugi glacial però els massissos muntanyosos poden actuar també com a corredors per a la migració, fenomen força menys estudiat i, en menor grau, a la Xina. Aquest és el punt de partida de l'article que acaba de publicar el nostre company Jordi López-Pujol a la revista BMC Evolutionary Biology, conjuntament amb un equip d'investogadors xinesos de la Universitat Agrària de Jingxian.

 

Distribució i xarxa d'haplotips cloroplàstics de Eomecon chionantha i situació de les muntanyes de Nanling (punt de color vermell fosc)

 

Mitjançant l'ús de dades filogeogràfiques de Eomecon chionantha Hance (Papaveraceae), l'estudi intenta esbrinar si les Muntanyes de Nanling, que s'extenen més de 1.000 km a la Xina subtropical podrien haver funcionat com a corredor de dispersió durant el Quaternari final, a més de com a refugi glacial. Aquesta hipòtesi es veu confirmada a partir de l'anàlisi de tres marcadors moleculars (dos espaiadors integènics cloroplàstics, un de transcrit ribosòmic (nrITS) i sis loci nuclears de microsatèl·lits) que indiquen una expansió de l'àrea de distribució de fa entre 6.000 i 1.000 anys a través d'aquest massís muntanyós.

 

Més informació


Shuang Tian, Yixuan Kou, Zhirong Zhang, Lin Yuan, Derong Li, Jordi López-Pujol, Dengmei Fan and Zhiyong Zhang (2018). Phylogeography of Eomecon chionantha in subtropical China: the dual roles of the Nanling Mountains as a glacial refugium and a dispersal corridor. BMC Evolutionary Biology 18:20. Published on: 9 February 2018 https://doi.org/10.1186/s12862-017-1093-x [enllaç a l'article, accés obert]

 

 

Darrera actualització de divendres, 23 de febrer de 2018 09:42
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL