Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 34 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Ludwigia peploides envaeix el Baix Ter Imprimeix
dilluns, 4 de setembre de 2017 13:51
AddThis Social Bookmark Button

 

Ludwigia peploides (Foto J. Steuperaert, amb llicència CC BY-SA)

 

 

La setmana passada, el diari El Punt Avui informava en aquest article de la proliferació d'algues i plantes invasores al curs baix del riu Ter, a causa de la disminució del cabal del riu. S'hi recullen les informacions dels Agents Rurals, que confirmen que el fenomen es produeix cada estiu, però que enguany s'ha manifestat més extensament.

 

Ludwigia peploides (Onagraceae) es destaca com l'agent invasor més perillós d'aquest episodi, per la disminució d'oxigen disponible i l'ofegament de la vegetació natural circumdant. Es tracta d'una espècie d'origen americà que es coneix a les comarques gironines des de 1962, però que amb la regeneració de la vegetació natural, s'ha pogut eradicar gairebé del tot en indrets com l'estany de Banyoles. El BDBC reporta aquest tàxon, a més, dels rius propers a Barcelona i del Delta de l'Ebre. La situació actualitzada de l'espècie a Catalunya ha estat revisada recentment per Bou i Font (2016).

 

Més informació

Darrera actualització de dilluns, 4 de setembre de 2017 14:13
 
Les plantes, dispersadores de biodiversitat al·loctona Imprimeix
dijous, 27 de juliol de 2017 13:49
AddThis Social Bookmark Button

 

El diari digital Formentera Avui informa de la captura de més de 600 exemplars de serp blanca (Rhinechis scalaris) per miitjà de gàbies-trampa, a l'illa de Formentera.

 

El Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) va iniciar la captura l'any 2016 (més de 300 exemplars) i segueix en la campanya de 2017 (ja en duen 664, pricipalment, al sud de La Mola).

 

Es desconeix el seu lloc d’origen concret, si és Sevilla, Albacete o València, però segons Víctor Colomar, Veterinari del COFIB, “s’ha demostrat que la principal via d’entrada de serps són les oliveres ornamentals que vénen del centre d’Espanya on les serps s’amaguen en forats de les seves soques".

 

 

Més informació

Darrera actualització de dijous, 27 de juliol de 2017 13:59
 
Homenatge a Manuel Costa, a València Imprimeix
dilluns, 17 de juliol de 2017 15:16
AddThis Social Bookmark Button

El Professor Manuel Costa (esquerra). Foto: Jardí Botànic de València

 

El passat 15 de juny el Jardí Botànic de València va acollir l’acte d’homenatge al professor emèrit de la Universitat de València Manuel Costa Talens amb motiu del 30 aniversari del nomenament com a director del Jardí Botànic de la Universitat de València. L'acte va comptar amb la presència d'Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València, Isabel Mateu, directora del Jardí Botànic de la Universitat de València i Francisco José Mora Más, rector de la Universitat Politècnica de València.

 

En el seu honor, la Col·lecció de Plantes Medicinals del Jardí lluirà una placa en commemoració del que va ser director del Jardí.

 

Més informació

 

 

 

 

Darrera actualització de dilluns, 17 de juliol de 2017 15:23
 
El decaïment dels boscos del Maresme, demostrat Imprimeix
dijous, 13 de juliol de 2017 10:44
AddThis Social Bookmark Button

Imatge per satèl·lit Sentinel-2, captada l'agost de 2015, que mostra l'àrea d'estudi. El vermell representa les zones amb diversos tipus de vegetació (Foto ICGC)

 

 

Segons que informa l'ICGC, la combinació de factors com la sequera, l'afectació d'un insecte perforador (Thomicus spp.) i l'existència de diversos fongs està provocant un greu decaïment de gran part dels boscos del Maresme, un procés que en els darrers dos anys s'ha estès i accentuat. La pèrdua de vigor afecta especialment les masses boscoses orientades cap al sud i les pinedes.

Aquests són els resultats d'un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona a l'ICGC, en suport de les associacions de propietaris forestals. L'estudi, que es va presentar el mes passat durant una jornada a Mataró, es basa en la comparació d'imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2 preses durant un any, entre l'estiu de 2015 i el de 2016.

 

 

Més informació

  • Notícia 191 - Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Darrera actualització de dijous, 13 de juliol de 2017 10:51
 
Font i Quer, rehabilitat Imprimeix
dijous, 13 de juliol de 2017 08:34
AddThis Social Bookmark Button

Des de la setmana passada, la web de l'Arxiu Nacional de Catalunya publica la llista dels judicis franquistes que van quedar anul·lats pel Parlament el proppassat 29 de juny. Hi ha les dades de 66.000 persones que van patir la repressió de la dictadura, entre les quals el Dr. Pius Font i Quer (1888-1964), que fou professor de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la UB i precursor de la conservació de flora al nostre país.

 

La referència del web indica

FONT QUER, Pío - Home - Consells de guerra -Causa 000270 1939 / 1939 - Vuit anys de presó - 11575

 

Convé recordar que Font i Quer va ser condemnat a presó pel simple fet d'haver exercit la seva responsabilitat com a professor, tot retornant a casa els estudiants que menava en un excursió de final de curs el mes de juliol de 1936, a la Serra d'Albarrassí. Atès que això va significar travessar des de la zona ocupada pels revoltats fins a Barcelona, en zona republicana, i atesa la condició de farmacèutic militar del Dr. Font, en acabar la Guerra Civill va ser jutjat, condemnat a presó --al castell de Montjuïc-- i, desposseït de tots els càrrecs públics.

 

Amb la resolució del Parlament es retorna la dignitat legal a una persona que no va perdre mai la dignitat personal ni el compromís cívic, considerat el pare científic de la botànica catalana actual. Amb l'anul·lació del judici franquista es rehabilita públicament el Dr. Font, i se'ns rehabilita una mica a tots.

 

 

Més informació

 
<< Inicia < Anterior 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL