Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 27 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Convocats els premis BBVA Imprimeix
dilluns, 26 de febrer de 2018 11:37
AddThis Social Bookmark Button

 

S'han publicat les Bases de la convocatòria i els formularis de sol·licitud dels XIII Premis BBVA a la Conservació de la Biodiversitat 2018, al web de la Fundación BBVA.

 

En aquesta convocatòria es contemplen tres premis:

  • Actuaciones en Conservación de la Biodiversidad en España. Un premi dotat amb 250.000 euros, un diploma i un símbol artístic.
  • Actuaciones en Conservación de la Biodiversidad en el Mundo. Un premi dotat amb 250.000 euros, un diploma i un símbol artístic.
  • Difusión del Conocimiento y Sensibilización en la Conservación de la Biodiversidad en España. Un premi dotat amb 80.000 euros, un diploma i un símbol artístic.

El termini de presentació resta obert fins el dia 5 d'abril.

 

 

Més informació

Darrera actualització de dilluns, 26 de febrer de 2018 11:46
 
Llista vermella europea de falgueres i licopodis Imprimeix
dijous, 1 de febrer de 2018 19:14
AddThis Social Bookmark Button

De recent aparició (desembre de 2017), donem a conèixer una nova avaluació regional de flora: la nova llista vermella de falgueres i licopodis d'Europa. Es tracta d'una avaluació duta a terme per UICN a escala europea (en dues extensions, Europa geogràfica i UE-28), després d'un temps de síntesi d'informació pre-existent i de part de treball de camp nou, sota el patrocini del programa LIFE (per un valor, junt amb d'altres llistes vermelles, de 700.000 € en 2015-2018).

S'hi han avaluat un total de 194 espècies de falgueres i licopodis, de les quals el 19,9% es troben en perill d'extinció. Només una, Grammitis quaerenda obté la qualificació de RE (Regionally Extinct, és a dir, extingida a Europa).

Comparant amb les dades de la flora dels Països Catalans de què disposem, primerament trobem a faltar a la bibliografia de la nova llista vermella les avaluacions dels llibres vermells del nostre territori. Naturalment, l'escala de l'avaluació fa divergir, a la baixa, les categories d'alguns dels nostres pteridòfits amenaçats; així, Marsilea strigosa i Marsilea quadrifolia, a escala europea, s'avaluen com a VU (Vulnerable) o Pilularia globulifera com a LC (Preocupació menor), mentre que a Catalunya els corresponen, respectivament, les categories EN, RE i RE. Pellaea calomelanos, en canvi, hi és avaluada  com a EN (En perill), exactament com a Catalunya (on ha de ser coincident, per tal com les catalanes són les uniques poblacions europees conegudes).

 

Algunes de les mesures de recuperació dutes a terme en falgueres de Balears (per exemple, el programa de recuperació de Dryopteris filix-mas), del País Valencià (la gestió de Thelypteris palustris que ha vist incrementar els efectius poblacionals del LIC de la Serra d’Espadà) o de Catalunya (el programa de Dryopteris remota dut a terme per la Delegació de la Garrotxa de la ICHN), tampoc no hi són recollides.


Més informació

European Red List of lycopods and ferns. (2017) García Criado, M., Väre, H., Nieto, A., Bento Elias, R., Dyer, R., Ivanenko, Y., Ivanova, D., Lansdown, R., Molina, J.A., Rouhan, G., Rumsey, F., Troia, A., Vrba, J. and Christenhusz, M.J.M. iv + 59 pp.  IUCN. Brussel·les. Serie: IUCN Red List of Threatened Species – Regional Assessment. ISBN: 978-2-8317-1855- [Enllaç pdf]

Darrera actualització de dijous, 1 de febrer de 2018 19:26
 
Registre mundial d'invasores Imprimeix
dijous, 25 de gener de 2018 15:32
AddThis Social Bookmark Button

El jacint d'aigua (Eichhornia crassipes) al riu Miinjiang (Gutian, Xina). Aquestes plantes invasores provoquen la colmatació dels llacs, bloquegen el transport fluvial i redueixen la disponibilitat d'oxigen per als peixos. Foto: The Guardian

 

 

Segons que informava ahir The Guardian, s'acaba de produir el llançament d'un nou registre mundial d'espècies invasores: el Global Register of Introduced and Invasive Species (GRIIS), que actualment inclou unes 11.000 espècies, de les quals es documenta el perill per a la biodiversitat silvestre en un 20 % aproximadament. Els autors (Pagad et al. 2018, que ho publiquen al Scientific Data de Nature) esperen que tingui un ressò i una utilitat anàloga a les llistes vermelles de la UICN.

 

 

Més informació

  • Watts, J. (2018) - New global registry of invasive species is 'milestone' in protecting biodiversity. The Guardian, 23/1/2018 [enllaç]
  • Pagad, Shyama, Piero Genovesi, Lucilla Carnevali, Dmitry Schigel & Melodie A. McGeoch (2018). Introducing the Global Register of Introduced and Invasive Species. Scientific Data 5, Article number: 170202 (2018) doi:10.1038/sdata.2017.202 [enllaç]
Darrera actualització de dijous, 25 de gener de 2018 15:52
 
Homenatge a Pere Montserrat, a Mataró Imprimeix
dilluns, 22 de gener de 2018 09:53
AddThis Social Bookmark Button

El proper dijous dia 25 tindrà lloc a Mataró un acte d'homenatge a Pere Montserrat, que ens va deixar l'any passat.

 

L'acte serà presentat pel seu fill, Josep M. Montserrat, director del Jardí Botànic de Barcelona, que introduirà els participants, Moisès Guardiola, Daniel Gómez i Federic Fillat.

La sessió serà a 2/4 de 8 del vespre, a la Fundació Iluro de Mataró

Darrera actualització de dilluns, 22 de gener de 2018 09:57
 
Nou blog de viatges botànics Imprimeix
dimarts, 2 de gener de 2018 11:54
AddThis Social Bookmark Button

Captura de pantalla del primer article del nou blog


Per donar la benvinguda al nou any 2018, el company Joan Pedrol, acaba de difondre l'anunci d'un nou blog anomenat "Viatges (de) botànics", amb caràcter divulgatiu i recreatiu. Segons l'autor, el blog "vol donar a conèixer escrits de botànics ‒o sobre botànics‒, llibres i diaris de viatges principalment, que ens atansen a la visió que alguns d’ells ens han deixat dels recorreguts, vivències, plantes i paisatges que s'han trobat, en ambients geogràfics molt diversos, mentre es dedicaven a l'estudi de la diversitat del món vegetal".

 

La primera contribució al bloc, publicada amb data 29 de desembre de 2017, es fa ressò del viatge de Bentham als Pirineus ("George Bentham, un jove anglès esdevé botànic (Pirineus, 1825)" - enllaç)

 

Més informació

Darrera actualització de dimarts, 2 de gener de 2018 12:09
 
<< Inicia < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL