Nou volum de Collectanea Botanica |
|
divendres, 20 de desembre de 2019 13:45 |

Acaba d'aparèixer el nou volum (38, 2019) de Collectanea Botanica, amb el contingut següent:
Tipificación en Gutierrezia (Asteraceae, Astereae) F. Ratto, D. J. Schiavinato, A. Bartoli Hordeum geniculatum (Poaceae) en el NE de la península ibérica S. Pyke Precisiones sobre los tipos de varios nombres de plantas descritas por Candolle P. P. Ferrer-Gallego, E. Laguna, S. Talavera Nuevas citas de plantas vasculares alóctonas en Cataluña (NE de la península ibérica) C. Gómez-Bellver, H. Álvarez, N. Nualart, N. Ibáñez, L. Sáez, J. López-Pujol Notas taxonómicas y distributivas sobre Serapias lingua subsp. tunetana (Orchidaceae), una rara espècie endémica de Túnez R. El Mokni, G. Domina
Nuevas aportaciones a la flora liquénica de la Comunitat Valenciana (E de España) S. Fos Martín Estudio etnobotánico de áreas del noroeste de la provincia de Isfahan, Iran M. Keshavarzi, S. Mosaferi Dades de plantes al·lòctones per a l’est de la península Ibèrica R. Senar, S. Cardero Pellaea calomelanos (Pteridaceae) en Cataluña: es realmente una disyunción ancestral? D. Vitales, A. García-Fernández, T. Garnatje, J. Vallès, J. Font, Y. Robert, J. Vigo
Notas sobre las especies de Kalanchoe (Crassulaceae) ocasionales y naturalizadas en Cuba P. A. González Gutiérrez, J. López-Pujol, C. Gómez-Bellver
Més informació
Enllaç a Collectanea Botanica (vol 38)
|
La pèrdua de biodiversitat, a la UB |
|
dimarts, 10 de desembre de 2019 18:54 |

Avui ha tingut lloc a la Facultat de Biologia de la UB, la 6ª Jornada IRBio sota el títol PÈRDUA DE BIODIVERSITAT I CRISI ECOLÒGICA.
La Jornada ha estat organitzada per l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona.
Més informació
- Programa de la sessió - Enllaç
|
Nou volum de Conservación Vegetal |
|
dijous, 5 de desembre de 2019 15:11 |
La Sociedad Española de Biología de la Conservación de Plantas (SEBICOP) acaba de distribuir el volum 23 del seu butlletí Conservación Vegetal, amb notícies de l'àmbit estatal de Biologia de la Conservació de Plantes. Destaquem les següents, relacionades amb la flora o els investigadors del nostre país:
-Reunió a València del grup de treball "Situació crítica de Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis"
-Premi César Gómez Campo al millor treball científic de 2018 a l'article sobre l'ocàs de la vegetació subtropical afro-macaronèsica publicat a Annals of Botany per un equip d'investigadors entre els quals figura Juli Caujapé-Castells, del Jardín Botánico Viera y Clavijo.
-Publicació de la Llista Vermella europea de molses, hepàtiques i antocerotes, que adjudica categoria UICN a tots els briòfits europeus, fins a 1796 tàxons.
A més, el volum inclou reportatges monogràfics sobre i) els Plans de Recuperació i de Conservació de flora d'Andalusia; ii) el projecte de la SEBICOP sobre estat de conservació de 38 espècies de flora espanyola lligades a medis humits, amb un mostratge en 352 quadrats UTM de 1 x 1 (215 de 10 x 10, amb una distribució on només 12 corresponen als Països Catalans -1 a Balears, 8 al País Valencià i 3 a Catalunya-) iii) conservació genètica en Androcymbium; iv) seqüenciació massiva d'ADN en conservació; v) dossier sobre Linaria qartobensis d'Andalusia (amb participació de Llorenç Sàez)
Més informació
|
Darrera actualització de dijous, 5 de desembre de 2019 15:19 |
Nou manual de seguiment de flora protegida |
|
divendres, 29 de novembre de 2019 13:06 |
El Govern d'Aragó ha publicat un llibret amb el manual de seguiment de la flora d'interès comunitari que és objecte de conservació per l'administració aragonesa, del qual són autors Begoña Garcia i col·laboradors (Garcia et al, 2019).
L'obra, que duu per títol Manual de seguimiento para especies de flora de interés comunitario, inclou 33 tàxons aragonesos dels diversos annexos de la Directiva Hàbitats i presenta el resultat del seguiment de 5 anys. Conté una part metodològica (com es fan els censos, les plantilles de presa de dades, etc.) i les monografies de les 33 espècies que han estat seguides (incloent-hi briòfits, licòfits i pteridòfits), que són Androsace pyrenaica, Apium repens, Arnica montana, Artemisia eriantha, Boleum asperum, Borderea chouardii, Buxbaumia viridis, Centaurea pinnata, Coronopus navasii, Cypripedium calceolus, Diphasiastrum alpinum, Erodium paularense, Euphorbia nevadensis, Galanthus nivalis, Gentiana lutea, Huperzia selago, Leucobryum glaucum, Lycopodium clavatum, Lythrum flexuosum, Marsilea strigosa, Narcissus asturiensis, N. bulbocodium, N. triandrus, Orthotrichum rogeri, Petrocoptis montsicciana, P. pseudoviscosa, Puccinellia pungens, Riella helicophylla, Ruscus aculeatus, Sideritis javalambrensis, Sphagnum spp. i Spiranthes aestivalis, moltes de les quals, presents a la flora dels Països Catalans.
L'obra forma part del projecte LIFE+RESECOM (2013-2018), concedit al Govern d'Aragó i al Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), per tal d'establir una xarxa de seguiment d'espècies i d'hàbitats d'interès comunitari. Des del web del projecte es poden baixar els documents de difusió, els protocols tècnics de seguiment, les eines de presa de dades (incloent-hi Apps per a mòbils d'entrada de dades demogràfiques i corològiques) i els dos llibres produïts, el Manual de les espècies i el Manual dels hàbitats.
Més informació
María Begoña García González, Guillén Sanz Trullén, Silvia López Udías, Pablo Tejero Ibarra, José Luís Silva Hernández de Santaolalla, Iker Pardo Guereño, Manuel Pizarro Gavilán, Daniel Gómez García, Carlos Fabregat Llueca, Ricardo García González y David Guzmán Otano (2019). Manual de seguimiento para especies de flora de interés comunitario. Gobierno de Aragón, Saragossa, Dipòsit legal: Z 790-201 (102 pp, sense ISBN)
Enllaç al document i d'altres materials del projecte LIFE+RESECOM - Feu clic aquí |
Darrera actualització de divendres, 29 de novembre de 2019 17:06 |
|
|