TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 30 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Novetat: Flora vascular del delta del Llobregat Imprimeix
divendres, 28 d'octubre de 2016 13:49
AddThis Social Bookmark Button

 

El butlletí Notícies 128 de la ICHN informa avui de la imminent aparició de l'obra Flora vascular del delta del Llobregat. Aquest volum (núm. 18 de la col·lecció Treballs de la ICHN) suposa el final d’un llarg camí d’estudi i investigació botànica d’una de les zones  humides més importants de Catalunya. Els autors d’aquesta obra ―Valentín González, Rafael del Hoyo, Josep Maria Seguí i Andrés Valverde― han realitzat un treball detallat on la constància, la dedicació, els coneixements biològics i l’entusiasme naturalístic han estat claus per portar a bon terme una obra de gran magnitud, que s'ha desenvolupat durant més de quinze anys.

 

 

Portada de l'obra (Foto CEC)

 

 

 

 

A més del catàleg (amb 1144 tàxons de flora vascular), en aquest treball es fa una avaluació de la flora d’interès per a la conservació i de les espècies legalment protegides o amenaçades que figuren en llistes vermelles d’àmbit global o regional. Entre d'altres, s'hi avaluen joies botàniques com la  trencadalla (Kosteletzkya pentacarpa), l’estaquis de mar (Stachys maritima), la perlina blanca (Otanthus maritimus), la marèsia (Maresia nana), el frarot (Orobanche foetida), l’espartina (Spartina versicolor) o la cirialera glauca (Arthrocnemum macrostachyum), autèntics mites de la flora amenaçada del Delta del Llobregat.

 

 

Enhorabona als autors!

 

 

Més informació

Darrera actualització de divendres, 28 d'octubre de 2016 15:58
 
Reintroducció de Marsilea quadrifolia al Delta de l'Ebre Imprimeix
divendres, 21 d'octubre de 2016 15:07
AddThis Social Bookmark Button

 

Segons que informa la Generalitat de Catalunya, la col·laboració entre institucions valencianes i catalanes ha permès recuperar una població d’agret (Marsilea quadrifolia), una petita falguera aquàtica, a l’Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre. A final de setembre s’ha fet la plantació d’alguns exemplars d’aquesta espècie, extingida en estat salvatge a Catalunya, produïts al País Valencià.

 

Moment de la plantació (Foto: GenCat)

 

L'espècie es troba inclosa al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya (Decret 172/2008) i té el rang de màxima amenaça –en perill d’extinció–.

 

Marsilea quadrifolia té un llarg historial de recuperació, a partir de materials vegetals del fons de llcunes, producció en vivers del País Valencià i intents de reintroducció poc exitosos, que resumeix la nota de premsa amb més detall. Aquest any, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Servei de Fauna i Flora (Generalitat de Catalunya) han programat recuperar aquesta població d’agret, en el marc de l'Estratègia catalana de conservació ex situ de la flora vascular silvestre de Catalunya. Aquesta recuperació ha estat possible gràcies a la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València i del Centre de Conservació d’Espècies d’Aigua Dolça, centres que conservaven material genètic d’origen deltaic. Durant aquesta primavera tots dos centres han produït plantes d’agret i han quedat a punt per al trasplantament a les noves parcel·les de l’Ecomuseu de Deltebre.

 

Més informació

Notícia 20/9/2016 - Generalitat de Catalunya

 

Darrera actualització de divendres, 21 d'octubre de 2016 15:20
 
Els llevats poden produir molècules de plantes medicinals amenaçades Imprimeix
divendres, 21 d'octubre de 2016 08:45
AddThis Social Bookmark Button

La revista Nature Communications acaba de publicar en línia l'elucidació de la ruta biosintètica completa de l'àcid carnòsic. Aquesta molècula, produïda de manera natural al romaní (Rosmarinus officinalis) ha estat ara produïda per un llevat, on s'ha aconseguit, a través de tàcniques d'enginyeria genetica, la reproducció dels sistemes genètics necessaris.

 

 

Foto: UB

 

 

D'entre els avantatges de la nova manera de produir aquestes substàncies antioxidants, els autors destaquen la capacitat d'obtenir productes naturals per a la indústria farmacèutica d'espècies vegetals en perill d'extinció a través d'aquestes vies alternatives.

El treball és el resultat de la col·laboració dels equips dels professors Alain Tissier (Institut Leibniz de Bioquímica Vegetal, Alemanya); Albert Ferrer i David Manzano (Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB i el CRAG), i Angelos Kanellis (Universitat Aristotèlica de Tessalònica, Grècia).

Més informació

  • Ulschan Scheler, Wolfgang Brandt, Andrea Porzel, Kathleen Rothe, David Manzano, Dragana Božić, Dimitra Papaefthimiou, Gerd Ulrich Balcke, Anja Henning, Swanhild Lohse, Sylvestre Marillonnet, Angelos K. Kanellis, Albert Ferrer & Alain Tissier (2016) - Elucidation of the biosynthesis of carnosic acid and its reconstitution in yeast. Nature Communications 7, Article number: 12942 doi:10.1038/ncomms12942 Enllaç a l'article
Darrera actualització de divendres, 21 d'octubre de 2016 08:56
 
Translocació amb èxit de Limonium perplexum Imprimeix
dilluns, 10 d'octubre de 2016 08:18
AddThis Social Bookmark Button

Vista inferior del penya-segat que conté la microreserva de flora de la Torre de la Baldum, amb l’única població coneguda d’origen natural de Limonium perplexum (Foto Emili Laguna / Vilaweb)

 

 

 

La prestigiosa revista Plant Ecology acaba de publicar l’article Translocation of Limonium perplexum (Plumbaginaceae), a threatened coastal endemic, de l’equip d’Emili Laguna i els companys del CIEF i de la Generalitat, de València. L’article presenta els resultats de les translocacions fetes amb Limonium perplexum, espècie molt amenaçada que viu en un únic punt del litoral de la Serra d’Irta, prop de Peníscola (Baix Maestrat).


Limonium perplexum Sàez & Rosselló es un tàxon de biologia particular (herba anual a perenne, triploide, apomíctic, halòfit), exposat als embats marins i amb una població molt reduïda (fluctuació de censos entre 19 i 383 individus).Els resultats de la creació de 9 neopoblacions mostren una demografia estable i anàloga a la de la població natural, paràmetre que l’article reconeix com a mesura de l’èxit de l’acció.


Més informació


Laguna, E.,  A. Navarro, P. Pérez-Rovira, I. Ferrando & P.P. Ferrer-Gallego (2016). Translocation of Limonium perplexum (Plumbaginaceae), a threatened coastal endemic. Plant Ecology 217:1183–1194. DOI 10.1007/s11258-016-0643-4

 

 

Darrera actualització de dilluns, 10 d'octubre de 2016 08:30
 
Josep Peñuelas, Premi Margalef 2016 Imprimeix
dimecres, 5 d'octubre de 2016 10:05
AddThis Social Bookmark Button

El jurat del Premi Ramon Margalef d’Ecologia ha decidit concedir el seu dotzè guardó a l’ecòleg Josep Peñuelas, considerat un dels millors investigadors del món en el camp de l’ecologia i del medi ambient.

 

Josep Peñuelas és professor d’investigació del CSIC al CREAF, consorci amb la participació de la UAB, on dirigeix el grup d’Ecologia Global. També ha estat president de la ICHN. Enhorabona!

 

 

Més informació

  • Notícies ICHN 127 (2016) - enllaç
Darrera actualització de dimecres, 5 d'octubre de 2016 10:11
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL