TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 46 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Una nova espècie de maçanella de Mallorca Imprimeix
diumenge, 20 de novembre de 2016 19:00
AddThis Social Bookmark Button

L'equip format per S. Herranz, J.M. Blanco, L. Sàez i M. Galbany-Casals acaba de fer públics a Collectanea Botanica els resultats de la reavaluació de dades de la revisió del grup de maçanelles d'Helichrysum italicum i que han conclòs amb la descripció d'una nova espècie, Helichrysum massanellanum Herrando, J.M. Blanco, L. Sáez & Galbany (epítet que fa referència al Puig de Massanella, d'on ha estat descrita).

 

 

 

Foto L. Sàez/Collectanea Botanica

 

 

L'àrea de distribució del nou tàxon és restringida a una petita àrea de la Serra de Tramuntana (Mallorca),  entre els 900-1300 m, en pedents pedregosos orientats al N., on viu juntament amb una enorme concentració d'altres endemismes, bé llenyosos, com ara Genista  valdes-bermejoi, Hypericum balearicum, Santolina magonica o Thymelaea  velutina, bé herbacis, com ara Arenaria bolosii, Chaenorhinum rodriguezii o Euphorbia fontqueriana. Amb una àrea d'ocupació de c.  2 km2 i una extensió de presència d'uns 15 km2, els autors avaluen la nova maçanella dins de la categoria UICN (2001) de "Vulnerable" (VU D2)

 

Més informació

  • Herrando-Moraira, S., J.M. Blanco-Moreno, L. Sàez & M. Galbany-Casals  (2016). Re-evaluation of the Helichrysum italicum complex (Compositae: Gnaphalieae): A new species from Majorca (Balearic Islands). Collectanea Botanica (Barcelona)35: e009 - http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2016.v35.009 - Enllaç a l'article
Darrera actualització de diumenge, 20 de novembre de 2016 19:31
 
Festuca dertosensis, una nova espècie dels Ports Imprimeix
dimarts, 15 de novembre de 2016 09:50
AddThis Social Bookmark Button

L'edició digital de la revista Willdenowia acaba de publicar un article dels investigadors del GReB Samuel Pyke, Llorenç Sáez, Julià Molero i Teresa Garnatje, on descriuen una nova espècie per a la ciència, procedent dels Ports i muntanyes properes, que ha estat anomenada Festuca dertosensis i que perytany al grup de Festuca rubra.

 

A la descripció, els autors reporten dades anatòmiques i citogenètiques que avalen la independència del nou tàxon (es tracta d'un decaploide de 2n= c. 70). En l'estat actual de coneixements, és un endemisme de les demarcacions de Castelló i de Tarragona.

 

 

 

 


Dibuix de L. Sàez

 


Pyke S., Sáez L., Molero J. & Garnatje T. 2016: Festuca dertosensis (Poaceae), an overlooked fescue from the NE Iberian Peninsula. — Willdenowia 46: 367–377. doi: http://dx.doi.org/10.3372/wi.46.46305

 

 

 

Més informació


Darrera actualització de dimarts, 15 de novembre de 2016 14:24
 
Setmana de la Ciència 2016 Imprimeix
divendres, 11 de novembre de 2016 15:13
AddThis Social Bookmark Button

Cartell de la Setmana de la Ciència del Jardí Botànic Marimurtra, dedicat a l'any internacional dels llegums 2016 (Foto JBMiM)

 

 

 

 

 

 

 

 

De l'11 al 20 de novembre de 2016 se celebra l'edició d'enguany de la Setmana de la Ciència. El Portal BioC us proposa diversos actes de divulgació que tenen lloc aquests dies, enllaçant amb les diverses institucions:

 

 

 

 

 

 

 

  • Exposició de Bolets - Facultat de Farmàcia UB - Enllaç
  • Activitats a la Universitat de Barcelona - Enllaç
  • Activitats al Jardí Botànic Marimurtra de Blanes - Enllaç
  • Activitats al Jardí Botànic de Barcelona - Enllaç
  • Activitats al Jardí Botànic / Arboretum Font i QUer de Lleida - Enllaç
Darrera actualització de divendres, 11 de novembre de 2016 15:29
 
A punt d'acabar el termini del Premi Font i Quer Imprimeix
divendres, 4 de novembre de 2016 09:16
AddThis Social Bookmark Button

Segons que recorda l'Institut d'Estudis Catalans en un comunicat, és a punt d'acabar el termini de presentació de treballs candidats al Premi Pius Font i Quer de Botànica.

 

Per primera vegada, els treballs es presentaran exclusivament per via telemàtica i el termini finalitza a les 13 hores del dia 30 de novembre de 2016.

 

El premi Pius Font i Quer és ofert a la millor tesi doctoral o al millor treball d’investigació sobre botànica de les terres catalanes. Poden aspirar a aquest premi obres inèdites i redactades en català, d'un mínim de cent pàgines de format ISO A4 a un espai i mig d’interlineat i és dotat amb 4.200 euros.

 

Més informació

 
Engega el projecte FLORAPYR Imprimeix
dimecres, 2 de novembre de 2016 13:52
AddThis Social Bookmark Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Web IRBio

 

Segons que informa el web de l'IRBio, s'ha posat en marxa el projecte FLORAPYR (acrònim resumit de Mantenir i desenvolupar les bases del coneixement sobre la Flora dels Pirineus, i indicadors de seguiment relacionats amb el canvi climàtic).

 

El projecte (2016-2019) és la continuació d'un primer projecte POCTEFA, ambdós dirigits a la capitalització dels recursos de la biodiversitat vegetal (bases de dades, herbaris, bibliografia), i a noves investigacions sobre la conservació de plantes en ecosistemes canviants. Es porta a terme per set socis de tots dos costats dels Pirineus, sota la coordinació del Conservatoire Botanique Pyrénéen, i també s'associa amb una entitat d'Andorra (IEA) i amb CTP-OPCC.


A la Universitat de Barcelona, el duen a terme el Dr. Josep M. Ninot i altres botànics de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) i del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals (BEECA).


 

Més informació

Darrera actualització de dimecres, 2 de novembre de 2016 14:01
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL