TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 39 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Jordi Xena, nou president de la Fundació Carl Faust Imprimeix
dimarts, 5 de juliol de 2016 19:15
AddThis Social Bookmark Button

Segons que informa un comunicat de premsa de la Fundació, Jordi Xena i Ballada ha estat escollit, al llarg de la darrera reunió del seu Patronat, president de la Fundació Carl Faust.

Jordi Xena (Sant Celoni, 1943) prové de l’entorn empresarial on ha realitzat tasques de direcció en empreses com Agroalimen dintre de la qual es va fer càrrec de Caves Mont-Ferrant.

Xena substitueix en el càrrec a Josep Nubiola i Armangué, vinculat amb l’entitat des del novembre de 2003 i president des del juliol de 2006. Després d’aquests deu anys, Nubiola ha renunciat a la reelecció però es manté com a patró de la Fundació.

Per altra banda, Pere Cabot i Roig (Vilassar de Mar, 1945), ha substituït Albert Eisenmenger com a vicepresident del Patronat i Andreas Valtl ha estat reelegit com a tresorer.

La Fundació Carl Faust fou creada el 1951 per Carl Faust per mantenir viva la seva obra i encarregar-se del manteniment del Jardí botànic Marimurtra, tasca que continua realitzant a dia d’avui.

Darrera actualització de dimarts, 5 de juliol de 2016 19:22
 
Campanya d'eradicació del julivert gegant a la Cerdanya Imprimeix
dimarts, 5 de juliol de 2016 18:47
AddThis Social Bookmark Button

Tasques d'eliminació del julivert gegant (Foto El Punt-Avui)

 

Dins del programa d'activitats de gestió i conservació de flora subvencionat per l'Obra Social de la Caixa i la Diputació de Girona, aquestes setmanes s'ha procedit a l'extracció d'individus del julivert gegant (Heracleum mantegazzianum, Umbelliferae) amb comportament invasor a la llera del Segre, a la Cerdanya. Cal tenir en compte la dificultat afegida de les dimensions (fins a 5 m) i de les lesions dèrmiques potencials causades per aquesta espècie, que han obligat a dur a terme els treballs amb protecció especial.

 

El julivert gegant és llistat al Catàleg espanyol d'espècies invasores de 2011 i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'any 2012, a la conca del Segre (Aymerich, 2013).

 

El projecte té un cost aproximat de 20.000 euros i és executat per una brigada de sis persones de la Fundació Tallers de la Cerdanya.

 

Més informació

 
Seqüenciat el genoma de l'olivera (del Maestrat) Imprimeix
dimecres, 29 de juny de 2016 11:21
AddThis Social Bookmark Button

Abans d'ahir es va publicar a la nova revista d'accés obert GigaScience, l'article que presenta la seqüenciació completa del genoma de l'olivera (Olea europaea subsp. europaea), a partir d'un exemplar de la varietat Farga de més de 1000 anys de vida, translocat des de la seva localitat d'origen a la comarca del Maestrat fins a la serra de Madrid. El resultat, de gran transcendència per a l'estudi dels processos de domesticació de plantes i per a la millora d'un conreu rellevant a la Mediterrània, prové d'una recerca que ha estat finançada per fons privats del Banco Santander, amb una implicació directa del seu president Emilio Botín, que era el propietari de l'exemplar transplantat.

 

 

 

 

 

Exemplar mil·lenari d'olivera conreat a Ulldecona (Montsià). Foto C. Blanché


A més de l'origen de la flora catalana de l'individu seqüenciat, cal destacar la presència d'investigadors de centres catalans a l'equip d'autors, concretament del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, del  Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica de Barcelona (CNAG-CRG), així com del del Real Jardín Botánico de Madrid-CSIC.

 

Fernando Cruz, Irene Julca, Jèssica Gómez-Garrido, Damian Loska, Marina Marcet-Houben, Emilio Cano, Beatriz Galán, Leonor Frias, Paolo Ribeca, Sophia Derdak, Marta Gut, Manuel Sánchez-Fernández, Jose Luis García, Ivo G. Gut, Pablo Vargas, Tyler S. Alioto & Toni Gabaldón (2016) - Genome sequence of the olive tree, Olea europaea - GigaScience 5:29 DOI: 10.1186/s13742-016-0134-5

 

Més informació

Darrera actualització de dimecres, 29 de juny de 2016 11:36
 
Resum del Congrés OPTIMA Imprimeix
diumenge, 19 de juny de 2016 22:14
AddThis Social Bookmark Button

Segons que informa el secretariat d’OPTIMA, el  XV OPTIMA Meeting, que ha tingut lloc a Montpeller entre els passats 6 i 11 de juny, ha estat un congrés d’èxit, tant des del punt de vista científic, com de les relacions entre els investigadors. Hi ha participat 230 experts de 25 països, que han pres part en 18 simposis, amb 87 presentacions orals, 74 en pòsters i 2 workshops.

 

Participants al XV Congrès d’OPTIMA (Foto: Tela Botanica)


El lloc web del Meeting és disponible a http://www.optima2016.org/en/welcome-to-montpellier/ i el llibre de resums a http://www.optima-bot.org/meetings/XVAbstracts.pdf

Les comissions d’OPTIMA es van reunir el 5 de juny i durant el congrés, i llurs activitats són resumides a http://www.optima-bot.org/activities/default.htm

La cerimònia de cloenda inclogué el lliurament de les Medalles d’OPTIMA: la medalla d’or, atorgada al botànic amb una contribució més rellevant a la fitotaxonomia mediterrània, va ser concedida al Prof. Francesco M. Raimondo (Palermo).

 

F.M. Raimondo, Medalla d’Or d’OPTIMA (Foto: Magda Bou Dagher)

 

Les medalles de plata, lliurades als autors dels millors treballs durant els darrers tres anys, foren lliurades a Jean-Marc Tison, Philippe Jauzein & Henri Michaud – 2014 - Flore de la France méditerranéenne continentale; Mohamed Fennane, Mohammed Ibn Tattou & Jalal El-Oualidi (ed.) – 2014 - Flore pratique du Maroc, 3; Enio Nardi –2015 - Il genere Aquilegia L. (Ranunculaceae) in Italia. La llista completa de medalles d’OPTIMA és disponible a http://www.optima-bot.org/awards/default.htm

El proper (XVI) OPTIMA Meeting  tindrà lloc la primera setmana d’octubre de 2019 a Atenes, gràcies a l’oferiment de la Prof. Pepy Bareka de l’Agricultural University d’Atenes.

Darrera actualització de diumenge, 19 de juny de 2016 22:22
 
Nova sèrie de flora invasora Imprimeix
divendres, 17 de juny de 2016 17:11
AddThis Social Bookmark Button

La revista científica Botany Letters (nova denominacio per a Acta Botanica Gallica, des del 1993 successora de la centenària Bulletin de la Societé Botanique de France) acaba d'iniciar la publicació d'una nova sèrie sota el títol de Monographs on invasive plants in Europe, on es publicaran contribucions de revisió específicament orientades a la regulació i control d'espècies de flora invasores en el marc de la legislacio europea. El propi editorial de presentació indica que:

 

To add any species of EU concern to the list of regulated species, a risk assessment should be carried out and prove that the species has adverse impact on biodiversity and related ecosystems services and that concerted action at the Union level is required to prevent its introduction, establishment or spread. Since the middle of the 2000s, the European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO) has published risk assessments on dozens of invasive plant species. These assessments are in fact a thorough review of the biology, ecology and impacts of the species concerned. Although this pioneering work in Europe has allowed to list most of the invasive plants that will be included on the first list proposed for the Regulation no. 1143/2014, we think that such works deserve a broader dissemination through academic publications and we encourage risk assessors to consider publishing their works in Botany Letters. Of course, the series does not only intend to update and upgrade previous risk assessments, but more widely to allow invasion biologists to publish a summary of their works on a given species

 

El primer volum de la sèrie és dedicat a Baccharis halimifolia L.

 

Més informació

  • Fried, G. (2016) Monographs on invasive plants in Europe. A new series for Botany Letters. Rationale and instructions. Botany Letters - Volume 163, Issue 2, 2016 DOI:10.1080/23818107.2016.1168316
  • Fried, G. et al. (2016) Monographs on Invasive Plants in Europe: Baccharis halimifolia L. Botany Letters - Volume 163, Issue 2, 2016 DOI: 10.1080/23818107.2016.1168315
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL