Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 55 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
El decaïment dels boscos del Maresme, demostrat Imprimeix
dijous, 13 de juliol de 2017 10:44
AddThis Social Bookmark Button

Imatge per satèl·lit Sentinel-2, captada l'agost de 2015, que mostra l'àrea d'estudi. El vermell representa les zones amb diversos tipus de vegetació (Foto ICGC)

 

 

Segons que informa l'ICGC, la combinació de factors com la sequera, l'afectació d'un insecte perforador (Thomicus spp.) i l'existència de diversos fongs està provocant un greu decaïment de gran part dels boscos del Maresme, un procés que en els darrers dos anys s'ha estès i accentuat. La pèrdua de vigor afecta especialment les masses boscoses orientades cap al sud i les pinedes.

Aquests són els resultats d'un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona a l'ICGC, en suport de les associacions de propietaris forestals. L'estudi, que es va presentar el mes passat durant una jornada a Mataró, es basa en la comparació d'imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2 preses durant un any, entre l'estiu de 2015 i el de 2016.

 

 

Més informació

  • Notícia 191 - Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Darrera actualització de dijous, 13 de juliol de 2017 10:51
 
Font i Quer, rehabilitat Imprimeix
dijous, 13 de juliol de 2017 08:34
AddThis Social Bookmark Button

Des de la setmana passada, la web de l'Arxiu Nacional de Catalunya publica la llista dels judicis franquistes que van quedar anul·lats pel Parlament el proppassat 29 de juny. Hi ha les dades de 66.000 persones que van patir la repressió de la dictadura, entre les quals el Dr. Pius Font i Quer (1888-1964), que fou professor de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la UB i precursor de la conservació de flora al nostre país.

 

La referència del web indica

FONT QUER, Pío - Home - Consells de guerra -Causa 000270 1939 / 1939 - Vuit anys de presó - 11575

 

Convé recordar que Font i Quer va ser condemnat a presó pel simple fet d'haver exercit la seva responsabilitat com a professor, tot retornant a casa els estudiants que menava en un excursió de final de curs el mes de juliol de 1936, a la Serra d'Albarrassí. Atès que això va significar travessar des de la zona ocupada pels revoltats fins a Barcelona, en zona republicana, i atesa la condició de farmacèutic militar del Dr. Font, en acabar la Guerra Civill va ser jutjat, condemnat a presó --al castell de Montjuïc-- i, desposseït de tots els càrrecs públics.

 

Amb la resolució del Parlament es retorna la dignitat legal a una persona que no va perdre mai la dignitat personal ni el compromís cívic, considerat el pare científic de la botànica catalana actual. Amb l'anul·lació del judici franquista es rehabilita públicament el Dr. Font, i se'ns rehabilita una mica a tots.

 

 

Més informació

 
Carpes invasores destrueixen la flora aquàtica Imprimeix
dimarts, 11 de juliol de 2017 14:38
AddThis Social Bookmark Button

 

La carpa elimina les plantes aquàtiques i redueix l’abundància de molts invertebrats que les utilitzen com a refugi. Foto: Jordi Badia/UB

 

Segons que informa el web de la Universitat de Barcelona, la presència de la carpa, una espècie invasora d’aigua dolça amb una àmplia distribució arreu del món, provoca la disminució de manera alarmant de les poblacions d’ànecs capbussaires i de fotges, segons un estudi publicat a la revista Biological Conservation pels investigadors Alberto Maceda Veiga, de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), i Raquel López i Andy J. Green, de l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC). Però, indirectament, es produeix una afectació important per a la flora aquàtica, arribant a eliminar les catifes vegetals del fons de les llacunes mediterrànies.

 

Llegiu-ne més...
 
Ampliada l'àrea de Delphinium bolosii Imprimeix
divendres, 30 de juny de 2017 08:29
AddThis Social Bookmark Button

Delphinium bolosii, al fons d'un torrent a Ulldemolins (Priorat) en plena floració (juny de 2017). Foto: Maria Bosch

 

 

 

Enguany està essent especialment favorable per a l'observació dels exemplars en flor de l'esperó de Bolòs (Delphinium bolosii). Les campanyes de censos en curs que mena el BioC ofereixen percentatges de floració elevats i també és ocasió per detectar nous nuclis poblacionals aprofitant-ne la visibilitat.

 

Així, s'ampliaria la zona coneguda del marge esquerre del riu Segre, a la zona dels estrets entre Artesa de Segre i Camarasa, cap a noves clapes al bosc de ribera a la banda d'Alòs de Balaguer. La troballa, resultat de les campanyes de Ferran Turmo per la comarca de la Noguera, es pot observar al web Biodiversidad Virtual

 

 

Més informació

Darrera actualització de divendres, 30 de juny de 2017 10:34
 
23 noves Reserves de la Biosfera ( i 20 de menys) Imprimeix
divendres, 16 de juny de 2017 07:49
AddThis Social Bookmark Button

Reserva de Biosfera Transfronteriza de Bosques de Paz  (Ecuador i Perú), una de les noves reserves aprovades. (Foto: UNESCO)

 

Segons que informa la UNESCO, acaba d'aprovar-se el reconeixement de 23 noves reserves de la Biosfera sota el patronatge del Programa MAB de les Nacions Unides.

 

A la Península ibèrica s'ha aprovat la Reserva de la Biosfera de Castro Verde (Baixo Alenteixo, Portugal), d'unes 57.000 ha, així com l'ampliació de la de les  Marismas del Odiel (situada al golf de Cadis, a Espanya, que passa de les  7.158 ha actuals a 18,875).

 

Paradoxalment, mentre que entren 23 noves reserves a la llista, a petició dels propis països, se'n retiren un total de 20, corresponents a  Bulgària (3) i Estats Units (17)

 

 

Més informació

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL