TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 43 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
CromoCat, integrat al banc de dades mundial Imprimeix
dimecres, 20 de juliol de 2016 07:31
AddThis Social Bookmark Button

 

El mòdul CromoCat de diversitat cromosòmica de la flora dels Països Catalans que (juntament amb GenoCat, de diversitat genètica molecular) forma part del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya ha integrat la seva informació al CCDB (Chromosome Counts Database), que incorpora informacions de totes les fonts possibles per facilitar la consulta de dades cromosòmiques de la flora de tot el món.

 

CromoCat, que consta d'uns 60.000 registres, és un producte de suport a la recerca elaborat per membres del BioC i dirigit pel Prof. Joan Simon i que compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

 

Més informació

  • J. Simon & C. Blanché (2016) - Karyological knowledge of the Catalan vascular flora inferred from “CromoCat” database - XV Colloque OPTIMA (Montpellier, 6-11 juny 2016) [Enllaç handle: http://hdl.handle.net/2445/99592]

Darrera actualització de dimecres, 20 de juliol de 2016 08:20
 
Nova població de l'esperó de Bolòs Imprimeix
dijous, 7 de juliol de 2016 13:51
AddThis Social Bookmark Button

Segons una nota de premsa d'avui del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, s'ha trobat una nova població de l'esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) a la comarca del Priorat. Es tracta d'un nucli de més de 600 individus, situat en un barranc proper al que ja es coneixia d'Ulldemolins, a partir de les campanyes de seguiment per part de personal de la Generalitat.

 

 

 

Foto: Maria Bosch per a la Diputació de Barcelona

 

 

 

Les troballes de nuclis addicionals fa uns pocs anys a la comarca de la Noguera i, fa un parell d'anys, al Parc de Sant Llorenç i l'Obac, tranquilitzen la percepció de risc d'aquesta espècie protegida, que figura al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya (Decret 172/2008) amb el  màxim  grau,  és  a  dir,  en  perill  d’extinció.  També  té  el  mateix  grau  al  Catàleg Espanyol  d’Espècies  Amenaçades  (Reial  Decret  139/2011).

 

 

Més informació

Darrera actualització de dijous, 7 de juliol de 2016 14:08
 
Jordi Xena, nou president de la Fundació Carl Faust Imprimeix
dimarts, 5 de juliol de 2016 19:15
AddThis Social Bookmark Button

Segons que informa un comunicat de premsa de la Fundació, Jordi Xena i Ballada ha estat escollit, al llarg de la darrera reunió del seu Patronat, president de la Fundació Carl Faust.

Jordi Xena (Sant Celoni, 1943) prové de l’entorn empresarial on ha realitzat tasques de direcció en empreses com Agroalimen dintre de la qual es va fer càrrec de Caves Mont-Ferrant.

Xena substitueix en el càrrec a Josep Nubiola i Armangué, vinculat amb l’entitat des del novembre de 2003 i president des del juliol de 2006. Després d’aquests deu anys, Nubiola ha renunciat a la reelecció però es manté com a patró de la Fundació.

Per altra banda, Pere Cabot i Roig (Vilassar de Mar, 1945), ha substituït Albert Eisenmenger com a vicepresident del Patronat i Andreas Valtl ha estat reelegit com a tresorer.

La Fundació Carl Faust fou creada el 1951 per Carl Faust per mantenir viva la seva obra i encarregar-se del manteniment del Jardí botànic Marimurtra, tasca que continua realitzant a dia d’avui.

Darrera actualització de dimarts, 5 de juliol de 2016 19:22
 
Campanya d'eradicació del julivert gegant a la Cerdanya Imprimeix
dimarts, 5 de juliol de 2016 18:47
AddThis Social Bookmark Button

Tasques d'eliminació del julivert gegant (Foto El Punt-Avui)

 

Dins del programa d'activitats de gestió i conservació de flora subvencionat per l'Obra Social de la Caixa i la Diputació de Girona, aquestes setmanes s'ha procedit a l'extracció d'individus del julivert gegant (Heracleum mantegazzianum, Umbelliferae) amb comportament invasor a la llera del Segre, a la Cerdanya. Cal tenir en compte la dificultat afegida de les dimensions (fins a 5 m) i de les lesions dèrmiques potencials causades per aquesta espècie, que han obligat a dur a terme els treballs amb protecció especial.

 

El julivert gegant és llistat al Catàleg espanyol d'espècies invasores de 2011 i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'any 2012, a la conca del Segre (Aymerich, 2013).

 

El projecte té un cost aproximat de 20.000 euros i és executat per una brigada de sis persones de la Fundació Tallers de la Cerdanya.

 

Més informació

 
Seqüenciat el genoma de l'olivera (del Maestrat) Imprimeix
dimecres, 29 de juny de 2016 11:21
AddThis Social Bookmark Button

Abans d'ahir es va publicar a la nova revista d'accés obert GigaScience, l'article que presenta la seqüenciació completa del genoma de l'olivera (Olea europaea subsp. europaea), a partir d'un exemplar de la varietat Farga de més de 1000 anys de vida, translocat des de la seva localitat d'origen a la comarca del Maestrat fins a la serra de Madrid. El resultat, de gran transcendència per a l'estudi dels processos de domesticació de plantes i per a la millora d'un conreu rellevant a la Mediterrània, prové d'una recerca que ha estat finançada per fons privats del Banco Santander, amb una implicació directa del seu president Emilio Botín, que era el propietari de l'exemplar transplantat.

 

 

 

 

 

Exemplar mil·lenari d'olivera conreat a Ulldecona (Montsià). Foto C. Blanché


A més de l'origen de la flora catalana de l'individu seqüenciat, cal destacar la presència d'investigadors de centres catalans a l'equip d'autors, concretament del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, del  Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica de Barcelona (CNAG-CRG), així com del del Real Jardín Botánico de Madrid-CSIC.

 

Fernando Cruz, Irene Julca, Jèssica Gómez-Garrido, Damian Loska, Marina Marcet-Houben, Emilio Cano, Beatriz Galán, Leonor Frias, Paolo Ribeca, Sophia Derdak, Marta Gut, Manuel Sánchez-Fernández, Jose Luis García, Ivo G. Gut, Pablo Vargas, Tyler S. Alioto & Toni Gabaldón (2016) - Genome sequence of the olive tree, Olea europaea - GigaScience 5:29 DOI: 10.1186/s13742-016-0134-5

 

Més informació

Darrera actualització de dimecres, 29 de juny de 2016 11:36
 
Més articles...
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL