Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 22 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Història d'èxit a The Guardian Imprimeix
dilluns, 13 de gener de 2020 16:34
AddThis Social Bookmark Button

Foto: The Guardian

 

La publicitat de les "històries d'èxit" en biologia de la conservació és una de les vies que els experts assenyalen com a més eficaces en la disseminació de missatges "en positiu" sobre la necessitat de destinar esforços a la conservació de la biodiversitat.

El prestigiós diari The Guardian, a l'edició de la vigília de Nadal de 2019, ha seleccionat 10 històries d'èxit que ja han tingut una forta repercussió mundial, per venir d'on venen. Una de les històries és dedicada a la flora, i concretament a la recuperació de l'atrapamosques anglès (Drosera anglica), una espècie de planta carnívora, anomenada wicked dear little Drosera per Charles Darwin el 1860. Era força comuna a Anglaterra, però s'ha extingit pràcticament per la destrucció de les mulleres i aiguamolls on viu. Enguany, la  North West Rare Plant Initiative ha reintroduït la planta a les mulleres de Manchester emprant fragments (cuttings) d'exemplars silvestres, amb l'esperança que tornin a recuperar-se.


Més informació

  • Notícia 24/12/2019 - The Guardian - Enllaç
  • The Wildlife Trusts - Lancashire / Manchester / North Merseyside - Enllaç
Darrera actualització de dilluns, 13 de gener de 2020 16:42
 
Nou volum de Collectanea Botanica Imprimeix
divendres, 20 de desembre de 2019 13:45
AddThis Social Bookmark Button

 

Acaba d'aparèixer el nou volum (38, 2019) de Collectanea Botanica, amb el contingut següent:

 

Tipificación en Gutierrezia (Asteraceae, Astereae)
F. Ratto, D. J. Schiavinato, A. Bartoli

Hordeum geniculatum (Poaceae) en el NE de la península ibérica
S. Pyke

Precisiones sobre los tipos de varios nombres de plantas descritas por Candolle
P. P. Ferrer-Gallego, E. Laguna, S. Talavera

Nuevas citas de plantas vasculares alóctonas en Cataluña (NE de la península ibérica)
C. Gómez-Bellver, H. Álvarez, N. Nualart, N. Ibáñez, L. Sáez, J. López-Pujol

Notas taxonómicas y distributivas sobre Serapias lingua subsp. tunetana (Orchidaceae), una rara espècie endémica de Túnez
R. El Mokni, G. Domina

Nuevas aportaciones a la flora liquénica de la Comunitat Valenciana (E de España)
S. Fos Martín

Estudio etnobotánico de áreas del noroeste de la provincia de Isfahan, Iran
M. Keshavarzi, S. Mosaferi

Dades de plantes al·lòctones per a l’est de la península Ibèrica
R. Senar, S. Cardero

Pellaea calomelanos (Pteridaceae) en Cataluña: es realmente una disyunción ancestral?
D. Vitales, A. García-Fernández, T. Garnatje, J. Vallès, J. Font, Y. Robert, J. Vigo

Notas sobre las especies de Kalanchoe (Crassulaceae) ocasionales y naturalizadas en Cuba
P. A. González Gutiérrez, J. López-Pujol, C. Gómez-Bellver

Més informació

Enllaç a Collectanea Botanica (vol 38)

 

 
La pèrdua de biodiversitat, a la UB Imprimeix
dimarts, 10 de desembre de 2019 18:54
AddThis Social Bookmark Button

 

 

Avui ha tingut lloc a la Facultat de Biologia de la UB, la 6ª Jornada IRBio sota el títol PÈRDUA DE BIODIVERSITAT I CRISI ECOLÒGICA.

La Jornada ha estat organitzada per l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona.Més informació

 
Nou volum de Conservación Vegetal Imprimeix
dijous, 5 de desembre de 2019 15:11
AddThis Social Bookmark Button

La Sociedad Española de Biología de la Conservación de Plantas (SEBICOP) acaba de distribuir el volum 23 del seu butlletí Conservación Vegetal, amb notícies de l'àmbit estatal de Biologia de la Conservació de Plantes. Destaquem les següents, relacionades amb la flora o els investigadors del nostre país:

-Reunió a València del grup de treball "Situació crítica de Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis"


-Premi César Gómez Campo al millor treball científic de 2018 a l'article sobre l'ocàs de la vegetació subtropical afro-macaronèsica publicat a Annals of Botany per un equip d'investigadors entre els quals figura Juli Caujapé-Castells, del Jardín Botánico Viera y Clavijo.

-Publicació de la Llista Vermella europea de molses, hepàtiques i antocerotes, que adjudica categoria UICN a tots els briòfits europeus, fins a 1796 tàxons.


A més, el volum inclou reportatges monogràfics sobre i) els Plans de Recuperació i de Conservació de flora d'Andalusia; ii) el projecte de la SEBICOP sobre estat de conservació de 38 espècies de flora espanyola lligades a medis humits, amb un mostratge en 352 quadrats UTM de 1 x 1 (215 de 10 x 10, amb una distribució on només 12 corresponen als Països Catalans -1 a Balears, 8 al País Valencià i 3 a Catalunya-) iii) conservació genètica en Androcymbium; iv) seqüenciació massiva d'ADN en conservació; v) dossier sobre Linaria qartobensis d'Andalusia (amb participació de Llorenç Sàez)

 

Més informació

Darrera actualització de dijous, 5 de desembre de 2019 15:19
 
Nou manual de seguiment de flora protegida Imprimeix
divendres, 29 de novembre de 2019 13:06
AddThis Social Bookmark Button

El Govern d'Aragó ha publicat un llibret amb el manual de seguiment de la flora d'interès comunitari que és objecte de conservació per l'administració aragonesa, del qual són autors Begoña Garcia i col·laboradors (Garcia et al, 2019).


L'obra, que duu per títol Manual de seguimiento para especies de flora de interés comunitario, inclou 33 tàxons aragonesos dels diversos annexos de la Directiva Hàbitats i presenta el resultat del seguiment de 5 anys. Conté una part metodològica (com es fan els censos, les plantilles de presa de dades, etc.) i les monografies de les 33 espècies que han estat seguides (incloent-hi briòfits, licòfits i pteridòfits), que són Androsace pyrenaica, Apium repens, Arnica montana, Artemisia eriantha, Boleum asperum, Borderea chouardii, Buxbaumia viridis, Centaurea pinnata, Coronopus navasii, Cypripedium calceolus, Diphasiastrum alpinum, Erodium paularense, Euphorbia nevadensis, Galanthus nivalis, Gentiana lutea, Huperzia selago, Leucobryum glaucum, Lycopodium clavatum, Lythrum flexuosum, Marsilea strigosa, Narcissus asturiensis, N. bulbocodium, N. triandrus, Orthotrichum rogeri, Petrocoptis montsicciana, P. pseudoviscosa, Puccinellia pungens, Riella helicophylla, Ruscus aculeatus, Sideritis javalambrensis, Sphagnum spp. i Spiranthes aestivalis, moltes de les quals, presents a la flora dels Països Catalans.

 

L'obra forma part del projecte LIFE+RESECOM (2013-2018), concedit al Govern d'Aragó i al Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), per tal d'establir una xarxa de seguiment d'espècies i d'hàbitats d'interès comunitari. Des del web del projecte es poden baixar els documents de difusió, els protocols tècnics de seguiment, les eines de presa de dades (incloent-hi Apps per a mòbils d'entrada de dades demogràfiques i corològiques) i els dos llibres produïts, el Manual de les espècies i el Manual dels hàbitats.

 

Més informació

María Begoña García González, Guillén Sanz Trullén, Silvia López Udías, Pablo Tejero Ibarra, José Luís Silva Hernández de Santaolalla, Iker Pardo Guereño, Manuel Pizarro Gavilán, Daniel Gómez García, Carlos Fabregat Llueca, Ricardo García González y David Guzmán Otano (2019). Manual de seguimiento para especies de flora de interés comunitario. Gobierno de Aragón, Saragossa, Dipòsit legal:  Z 790-201 (102 pp, sense ISBN)

Enllaç al document i d'altres materials del projecte LIFE+RESECOM - Feu clic aquí

Darrera actualització de divendres, 29 de novembre de 2019 17:06
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL