Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 6 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
CromoCat 2024 supera els 70.000 registres Imprimeix
diumenge, 15 de desembre de 2024 23:24
AddThis Social Bookmark Button

 

El proppassat dia 9 de desembre va ser lliurat al coordinador del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya, Dr. F. Xavier Font, la memòria i les dades corresponents al mòdul CromoCat del BDBC corresponents a l'any 2024.

 

El mòdul recopila tota la informació sobre diversitat genètica cromosòmica de la flora catalana, com a informació de base per a la gestió que n'han de fer els organismes responsables de biodiversitat del Govern de Catalunya, en aquesta ocasió, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.

 

La contribució d'enguany ve signada pels membres del BioC Maria Bosch, Cèsar Blanché i Joan Simon, que n'és l'investigador principal. El volum de dades capturat durant el 2024 i incorporat al BDBC és de 2.420 nous registres a CromoCat (2.117 a la Taula CRO-OUT,  126 a la Taula CRO-IN i 177 a la Taula BIBLIO). Amb això, el nombre total de registres que en l’actualitat hi ha a CromoCat és de 71.561, havent superat el llindar de la xifra de 70.000, tot un èxit per a l'equip redactor.

 

El contingut de CromoCat es pot consultar a través del mateix BDBC o de l'enllaç directe a la base de dades específica cromo.cat.

 

 

Més informació

  • Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya -  Enllaç
  • CromoCat - Enllaç
Darrera actualització de diumenge, 15 de desembre de 2024 23:41
 
Convocada una plaça de professor lector Imprimeix
dimecres, 4 de desembre de 2024 09:45
AddThis Social Bookmark Button

 

 

ATENCIÓ: Termini 8/1/2025

S'ha publicat al DOGC una convocatòria de places de professor lector a la Universitat de Barcelona, que inclouen una plaça per a l'àrea de Botànica al nostre departament (Facultat de Farmàcia) i tres més per a la Facultat de Biologia, en règim de contracte laboral temporal de la Universitat de Barcelona (Programa María Goyri)

El termini de presentació de sol·licituds acaba el dia 8/1/2025

Més informació

  • Convocatòria i publicació a la Seu electrònica de la UB - enllaç
Darrera actualització de diumenge, 15 de desembre de 2024 23:24
 
Publicat el seguiment demogràfic de Delphinium bolosii Imprimeix
dijous, 24 d'octubre de 2024 09:48
AddThis Social Bookmark Button

Acaba de sortir publicat el volum corresponent a la X Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, editat per la Diputació de Barcelona, que recull les comunicacions presentades en aquelles jornades, on va participar la nostra companya Maria Bosch i que van tenir lloc a Sant Vicenç de Castellet al novembre de 2022, en commemoració dels 50 anys de la creació del Parc Natural.

 

La comunicació oral presentada es veu ara reflectida amb detall a la publicació corresponent:

Seguiment demogràfic de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de SantLlorenç del Munt i l’Obac, deu anys desprésde la seva retrobada


de la qual són signants Maria Bosch, Antoni Mampel, Iseta Bachs, Daniel Pons, David Carrera i Cèsar Blanché, membres del BioC (GReB-IRBio, Laboratori de Botànica, Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB) i del Servei de Gestió de Parcs Naturals de Diputació de Barcelona.

 

RESUM

Des del retrobament de l’esperó de Bolòs al parc natural el 2012, se n’ha fet un seguiment anual (2014-2022) per valorar-ne la dinàmica demogràfica i observar-ne la possible evolució. Cada any es fan tres visites, durant les quals es compta el nombre de rosetes (juvenils) i de reproductors emergits, l’alçada de les tiges floríferes i la producció de flors i fruits. A continuació, es relacionen les dades obtingudes amb les condicions meteorològiques i altres aspectes ecològics que poden haver influït en el seu desenvolupament, com els efectes de la pluja torrencial (aiguats del 2018 i 2020), que van afectar notablement la zona del primer individu descobert, o el possible efecte de l’eruga del boix (Cydalima perspectalis), que pot afectar el grau d’humitat de les poblacions. La informació s’ha incorporat a SEFA (programa de seguiment estandarditzat de flora amenaçada). També es valoren les dades en el context de l’espècie a Catalunya

 

Més informació

  • Volum "X Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac". Diputació de Barcelona - Enllaç
Darrera actualització de dijous, 24 d'octubre de 2024 10:05
 
Cessió d'un herbari de Font Quer a la UB Imprimeix
dimarts, 22 d'octubre de 2024 07:24
AddThis Social Bookmark Button

 

Moment del lliurament dels darrers plecs d'herbari de la col·lecció a l'Aula Magna de la Universitat de Bareclona (Foto: J. Simon)


Ahir va tenir lloc, a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona, l'acte de lliurament de l'herbari de la flora del Bages, amb els testimonis de la tesi doctoral de Pius Font i Quer, que va ser professor de la Facultat de Farmàcia . El Centre Excursionista de la Comarca del Bages (CECB) n’ha tingut cura durant més d’un segle i el 2021 el va cedir a l’Ajuntament de Manresa. Ara aquesta col·lecció de gran interès científic quedarà dipositada finalment al Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal (CeDocBiV) del CRAI de la UB per garantir-ne la conservació i l’accés públic.

 

L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy i del director del CeDocBiV, Joan Vallès, amb tot l'equip de direcció del centre, i dels néts del Dr. Font Quer com a representants de la família.

 

Més informació

  • Notícia 18/10/24 - Web UB - enllaç
Darrera actualització de dimarts, 22 d'octubre de 2024 07:37
 
El BioC col·labora a "Toxicologia Clínica 2024" Imprimeix
dilluns, 21 d'octubre de 2024 16:34
AddThis Social Bookmark Button

El prestigiós manual de toxicologia "Nogué - Toxicología Clínica" que edita Elsevier per a tot el món, acaba de publicar la segona edició actualitzada (2024) que inclou dos articles dels membres del BioC Cèsar Blanché i Joan Simon, fruit de la col·laboració que des de fa anys duen a terme amb els membres de l'equip d'urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona, Drs. Santiago Nogué i Emilio Salgado en la identificació de mostres de vegetals causants d'intoxicacions ingressats a l'hospital.

 

Els articles de Blanché i Simon d'aquest volum són "Solanina" i "Oenanthe crocata", on es descriuen les espècies botàniques causants, els elements claus per a la seva identificació, a més de la simptomatologia, diagnòstic i tractament de les intoxicacions.

 

El volum inclou una part general d'epidemiologia i fisiopatologia de les intoxicacions, unes seccions de diagnòstic i bases terapèutiques de la toxicologia i, sobretot un catàleg de productes tòxics amb 383 tòxics específics entre els quals una bona quantitat d'espècies de plantes. L'obra està destinada, com ho ha estat la primera edició, a ser un referent internacional, particularment en tots els països de llengua llatina.

 

 

Més informació:

  • Nogué. Toxicologia Clínica 2a Edición - Web Elsevier - Enllaç

Darrera actualització de dilluns, 21 d'octubre de 2024 16:53
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL